Kezdőlap / Cikkek / Iskolába mobiltelefon. Igen vagy nem?

Iskolába mobiltelefon. Igen vagy nem?

Itt van az ősz, itt van újra. Az évszak beköszöntével pedig egy újabb, sokszor vitás problémával találkozhatnak az iskolás gyermekek szülei. Mikor érdemes porontyuknak saját telefont adni a kezébe? Egyáltalán melyek azok az érvek, amik miatt érdemes beszerezni egyet?

Az első és talán legfontosabb pozitívum, amit a telefonok számlájára írhatunk az, hogy a ketyere sokszor nyújthat biztonságot érzelmileg a szülőknek. Az óvodai szigorúbb kereteket követően az iskola kezdetével ugyanis jobban érezhetik azt, hogy „kiadták a kezükből” az irányítást. A telefon segítségével pedig egy szempillantás alatt értesülhetnek arról, hogy merre van a gyerek, miért késik, esetleg ha edzése, órája marad el, akkor azt is meg tudja vele beszélni, hogy mit csináljon a hirtelen keletkezett szabad idejével. De nyilván gondolni lehet itt azokra az esetekre is, amikor a lurkó betegesebb, rendszeresen gyógyszert kell szednie, esetleg szorongóbb, mint az átlag, és szükségét érzi a szülő ilyen jellegű közelségének.
Ne felejtsük el a sokszor problémás logisztika kérdését sem, néha bizony jól jön egy telefon, ha a nagyobb gyerek tömegközlekedéssel jár az iskolába, vagy ha a szülő késik egy előre nem látható dolog miatt.

Sőt, a telefonok nem csak a szülő nyugodtságát szolgálják igen eredményesen, de kényelmet is nyújtanak a mindennapi kommunikáció során. Itt pedig nem feltétlenül a szűk családi beszélgetést értjük, hanem a gyerkőc azon barátaival folytatott diskurzusát is, akik rendelkeznek saját készülékkel. Meglepő lehet, azonban amerikai kutatások azt is kimutatták, hogy a fiatalabb gyermekeknek (8 év és afölött) nem tesz jót az egyedüllét, aminek megszüntetésében a telefonoknak is nagy szerepe lehet! Abba pedig már bele sem megyünk, hogy különböző applikációk segítségével az extrán aggódó szülők gyermekük GPS koordinátáit is megtudhatják (viszont ennek a felfogásnak etikai helyessége és háttere a mai napig vitatott).

Nyilván ebben az esetben sem tudunk tisztán csak a pozitívumokról beszélni. Az egyik legtöbbet emlegetett negatívum például a figyelemelterelés. Igaz, hogy mára már a legtöbb iskolában tilos elővenni órán a telefont, azonban a gyerkőcök sokszor ennek ellenére is kijátsszák a rendszert. A szünetek pedig inkább a személyes szocializációra illetve a pihenésre vannak, nem pedig arra, hogy a gyerek egész idő alatt a telefonját nyomkodja és játsszon vagy cseteljen rajta. A másik igen komoly hátulütője a saját telefonnak pedig az, hogy a lurkó talán túl sok önállóságot kap egy olyan korban, ahol nem tud még sokat az őt körülvevő világból. De ezt is könnyedén meg lehet oldani: egészen addig, amíg nem látja az internetes világ süllyesztőit (a zaklatókat, az esetleges szexuális ragadozókat), nem érdemes olyan telefont a kezébe adni, ami internettel is rendelkezik.

Itt pedig bejön a másik nagy dilemma: milyen telefon is legyen a kiválasztott? Ha nagyon aggódunk azon, hogy a gyermekünk túl sokat fog játszani a telefonján, akkor tartsuk szem előtt a szigorú praktikumot, és válasszunk hagyományos mobiltelefont, mint a Nokia jól bevált egyszerűbb modelljei. Amennyiben már előrelátóan egy okostelefonban gondolkodunk, akkor biztosan nem lövünk mellé a Samsung Galaxy A20 szériájával.
A másik jó módszer az első körös telefonra a feltöltőkártyás verzió, amelynek kártyájára minden hónapban fel kell tölteni egy megadott összeget, amit a gyerkőc el tud költeni telefonálásra, sms-ekre. Ez azért is hasznos, mert így jobban megtanul spórolni a pénzzel, hogy ha neki kell beosztania mindazt, amit kap.

Természetesen a telefonhasználatra is azt lehet mondani, hogy nevelés kérdése az egész. Ha a gyermek kisebb korától kezdve arra van nevelve, hogy a telefont vészhelyzetben szabad használni és nem azon nézi kedvenc meséit, sorozatait esetleg játszik rajta naphosszat, akkor sokáig nem fog eszébe jutni ez az opció és tényleg csak akkor fogja elővenni a telefonját, amikor nagy szüksége lesz rá.

Ti mit gondoltok, érdemes a gyermeknek már fiatalon telefont adni? Melyik az a kor, amikor már elfogadható, ha egy telefon van a gyerkőcnél?

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

20220803_notebookhu_lg_dualup_monitor_teszt

LG 27,6″ 16:18 DualUp monitor teszt | nem mindennapi látvány

Az LG régóta benne van az IT szektorban, így nem kevés eszközzel képviselteti magát, legyen …