Kezdőlap / Cikkek / Huawei P40 és Huawei P40 Pro teszt | Fotózásra születtek

Huawei P40 és Huawei P40 Pro teszt | Fotózásra születtek

A Huawei nagyágyúi, a P40 és P40 Pro végre megjelentek, nem is akármilyen kamerarendszerrel, de vajon a HMS-el életképes a mobilpiacon?

Mint azt tudjuk, az USA és Kína között zajló kereskedelmi háborúzás egyik legnagyobb áldozata a Huawei a mobilpiacon, hiszen nem használhatja a Google mobil szolgáltatásokat (GMS), hanem a saját Huawei Mobile szolgáltatásaival (HMS) kell valahogy túlélniük. Nem is lenne semmi probléma, hiszen minden “elvesztett” GMS szolgáltatás pótolható, van rájuk alternatíva bőven. De aki görcsösen ragaszkodik a Google-féle megoldásokhoz, azoknak nem kevés kompromisszumot kellene kötniük a Huawei új készülékeire váltása esetén.

A legtöbb alkalmazás a Huawei saját alkalmazás boltjából, az AppGallery-ből már beszerezhető, sőt napról-napra egyre több alkalmazás kerül bele, de sokat APKPure, Amazon App és egyéb 3rd party app store segítségével kell beszereznünk. Sokan megbírkóznak ezzel, de bőven vannak olyanok, akik azt mondják, hogy kösz, akkor inkább nem kell.

Pedig a Huawei új zászlóshajói kiemelkedően jó hardverrel és mindenkit porba alázó kamerarendszerrel jelentek meg. Ez elég lenne, hogy meggyőzze az embereket? Akiknek a fotózás elsődleges fontosságú, biztosan elgondolkodnak majd ezen, hiszen e téren verhetetlen készülékekről beszélünk.  

Nézd meg összehasonlító videós tesztünket is a Huawei P40 és P40 Pro-ról!

Csomagolás, tartozékok, külső

A szokásos fehér dobozt kapjuk, mint már a Huawei P40 Lite esetén is, amin csak arany színnel a telefonok nevei (középen) és az AppGallery logo (lent) láthatók. A dobozt kinyitva a készülékekre lehetünk figyelmesek, melyeket kiemelve és a védő csomagolást lebontva róluk az első szembetűnő dolog, hogy a P40-en van kijelzővédő fólia, míg a Pro ezt nem kapott. Igaz, a két telefon teljes mértékben különbözik elölről, a P40 sík képernyőt kapott minimális kerettel, míg a P40 Pro üvege mind a 4 oldalon lehajlik. Ez rettentő jól áll neki, gyönyörű formát, kellemes fogást és kitűnő használatot biztosítva, amit majd a szoftveres résznél bővebben kifejtek. A kijelző maga viszont csak a két oldalon hajlik le, alul-felül csak és kizárólag az üveg.

A telefonok alatti kartonborítékban találhatók a papírok, használati útmutató, és a Pro esetén pedig egy szilikon tokot is kapunk. Erre a kartonra van rögzítve a SIM tű is. Alatta fekszik a töltőfej P40 esetén 22,5W, Pro esetén pedig 40W teljesítményű, mellettük pedig egy USB-C kábel és egy normál füles szintén USB-C csatlakozóval, ugyanis a készülékeken nincs 3,5” jack kimenet.

A telefonok alján található balról jobbra haladva a SIM tálca, egy mikrofon, Type-C csatlakozó és a mono multimédia hangszóró. Jobb oldalon a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzók, a tetején a P40 esetén csak egy mikrofon található, míg a P40 Pro-nál a mikrofon mellett egy infra jeladó is felfedezhető. A bal oldala üres, csak egy műanyag vonal töri meg a fém keretet az antennák miatt, egyébként a másik 3 oldalon is található 2-2 belőlük.

A kijelzőbe vájt piskóta formájú punch hole típusú kameralyuk erősen a Samsung S10 családra emlékeztethet mindenkit, viszont a méretes kivágást feledteti a tény, hogy mennyi mindent kapunk itt, mégsincs szükség hatalmas notch-ra. Ezt a kamerarendszernél részletezem.

A P40 kijelzője 6,1”, 1080×2340 FHD+ felbontással és 60Hz-es képfrissítéssel, a panel pedig HDR10 OLED technológiát használ. A kijelző sík, nem kanyarodik le a telefon oldalain, mégis megfelelő, kényelmes fogást biztosít a kellemes fémkeret. 

A P40 Pro viszont egy 6,58”, 1200×2640-es felbontással bíró, oldalain kanyarodó kijelzővel van felszerelve, amely szintén HDR10 OLED panel, viszont már 90Hz képfrissítéssel. A készülék mind a 4 élén lehajló üveg nagyon jól áll neki és kényelmes fogást biztosít.

A kamerasziget mindkét telefonnak a bal felső sarkába lett rakva, ami asztalra téve erőteljesen billeg, érdemes tokba rakni. A hátlap üveg és 3 színben kapható, fekete, ezüst zúzmara, valamint jégfehér. Az ezüst zúzmara igazi telitalálat, mert nem fényes, hanem matt, így az ujjlenyomatokat sem gyűjti olyan serényen, mint a másik kettő. És nagyon jól is néz ki…

Súlyra 175g a P40, míg a pro változat 209g-ra hízott, a SIM tálcára 2 nano-SIM, vagy 1 nano-SIM és egy Huawei memory card helyezhető 64-128-256GB-os méretekben. Viszont bővítés esetén sem kell lemondanunk a Dual-SIM-ről, legalábbis ha megfelelő szolgáltatónál vagyunk, mert eSIM-et is képes kezelni a telefon.

Hardver

Mindkét tesztalany esetén azonos CPU és GPU párost kapunk. A 8 magos Kirin 990-es chip 5G-t is támogat (2 x Cortex-A76 Alapú 2,86 GHz + 2 x Cortex-A76 Alapú 2,36 GHz + 4 x Cortex-A55 1,95 GHz). A GPU pedig egy 16 magos Mali-G76 és persze ott az NPU is, ami a mesterséges intelligenciás számítási műveletekben segít be főleg multimédia feladatoknál.

Memóriából is mindkét telefon 8GB ROM-al rendelkezik, tárhely szempontjából viszont van eltérés. A P40 128GB, a P40 Pro pedig 256GB UFS tárhellyel rendelkezik, mindkét esetben bővíthető a Huawei Memory Card segítségével akár 256GB-al.

A sebességre nem lehet panasz, beszereztem a legismertebb Benchmark appokat és az alábbi eredmények születtek:

Mint az látható, bőven veri a Note 10+ készülékem, pedig az sem volt kutya egy fél éve se. 🙂 

Amíg a P40 3800mAh akkumulátorral rendelkezik, és 22,5W gyorstöltőt kapott, addig a P40 PRO már 4200mAh méretű telepet kapott 40W-os gyorstöltővel, valamint a PRO képes 27W vezetéknélküli töltést felvenni és a fordított vezeték nélküli töltésre is képes, hogy más telefonokat, fülest, okosórát tölthessünk vele.

A P40 IP53 tanúsítvánnyal rendelkezik, vagyis por és fröccsenő víz elleni védelemmel van felszerelve, míg a PRO IP68-as por- és vízállóságot kapott, tehát 1,5 méter mély vízben 30 percig bírja.

A telefonokban a GPS összes variánsa elérhető, GPS, A-GPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS, NavIC. Van itt Wifi 6+, BT 5.1, NFC, a PRO-ban pedig Infra por is.

Szoftver

Az Android 10-et futtató készüléken MIUI 10.1 teljesít szolgálatot, ami mára annyira kiforrott lett, hogy a legjobb kezelőfelületek közé tartozik. Személyreszabhatóságból jeles, hiszen olyan lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mint az Allways On kijelző személyre szabása, ikonok tetszőleges elhelyezése, alkalmazásmenü igénylése, egyedi rács méret meghatározása. A telefon feléleszthető annak felemelésével és/vagy dupla koppintással, vagy akár a kijelző alá helyezett ujjlenyomatolvasóra illesztett megfelelő ujjunkkal is. Egykezes mód és gesztusvezérlés is van itt, melyet már egyre több gyártó alkalmaz. Valamint témákat is beállíthatunk a teljes személyre szabhatóság jegyében.

A P40 pro esetén a gesztusvezérlés még kényelmesebb a lekerekített üveg élek miatt, hiszen az élekről induló gesztusokat sokkal kényelmesebb elvégezni rajta, mint a P40-en. Félreértés ne essék, a P40-en is tökéletesen működik, csak a fizikai kialakítás miatt valahogy a Pro-n ez egy fokkal kényelmesebb, lágyabb.

A HMS-re viszont úton-útfélen felfigyelünk. Mindenkinek más fog hiányozni. Míg a Gmail helyett a leveleket simán behúzza a gyári levelező, addig a Google maps bár működtethető a telefonon, bejelentkezni már nem fogunk tudni. Persze rengeteg alternatíva van, hiszen a Waze működik, vagy ott van akár a Here is. A bankok nagy része az alkalmazásait már bejuttatta az AppGallery-be, amit ezentúl a Google Play Store helyett fogunk használni. Az áruház kínálata napról-napra bővül, és lenyűgöző már ahhoz képest, hogy még egy éve sincs, hogy erre gyúrnak a Huaweinél. Ha viszont nem találunk valamit, kénytelenek leszünk más forrásokból beszerezni, és még akkor sem garancia, hogy működni fog. Az olyan játékok, amelyek Google Play Services-t használnak, nem fognak futni a telefonon, hiszen nem fogunk tudni bejelentkezni, hacsak nincs többféle bejelentkezési mód.

Kamerarendszer

Kapunk egy 32 MP-es selfie kamerát, amely a P40-ben fixfókuszos, viszont P40 Pro esetén auto fókusszal bír, továbbá infraszenzort a 3D arc felismeréshez mindkét telefonon, és pro esetén még egy mélységszenzort is mellé csaptak. Természetesen a közelségérzékelőt és fényszenzort is itt helyeztek el.

Az elsődleges kamera mindkettőben 50 MP-es f/1,9-es rekeszértékkel, a széleslátószögű 16 vs 40 MP telefotó kamera, valamint P40-ben 8 MP, 3x optikai 30x digitális; P40 PRO-ban 5,4x optikai 50x digitális zoom érhető el. A pro pedig kapott egy negyedik TOF kamerát is.

Természetesen az összes kamera autofókuszos, optikai stabilizátor pedig a főkamera és a zoom kamera mellett is teszi a dolgát.

Fotózáskor mind a 3 kamera elérhető, ahogyan videófelvétel közben is a zoom segítségével vált a szoftver a lencsék között, bár néha váltáskor a felvételen megfigyelhető egy pillanatnyi zavar vagy elszíneződés, de tényleg csak egy villanásra.

Amikor mind a 3 kamera elérhető, a telefon automatikusan teszi a dolgát, de ilyenkor a főkamera pixel binning eljárással 12,5 MP-es képeket készít az 50 MP kamerával. Viszont olyan éjszakai képeket képes kézből lőni, hogy amik már szinte szabad szemmel sem látunk, olyan sötét, a felvételen szépen, világosan kivehetők. Az éjszakai mód még ettől is jobb, persze azt kézből már nehezebb használni, viszont a képfeldolgozó algoritmus annyira jó, hogy azt szinte nem is érdemes használni, kivéve, ha annyira sötét van. Én az éjszakai képek nagy részét kézből készítettem, automata beállításokkal. Az eredmények magukért beszélnek.

Huawei P40 fotók

Huawei P40 PRO fotók

Esti fotó automata és éjszakai beállításokkal:

Még egy szót ejtenék a lassított felvételekről: a P40 már 960 FPS lassításra képes, persze fontosak közben a jó fényviszonyok, és így sem kapunk tűéles képet. Viszont a P40 Pro lenyűgöző 7680 FPS felvételei tűélesek. A cikkben elhelyezett tesztvideó utolsó 2 percében láthattok belőle egy minta felvételt.

Összegzés

A P40 és P40 Pro a HMS miatt nagy hátrányban indul a piacon. Ezért is próbálnak bizonyítani, és minden jót belepakolni telefonjaikba. Nem sok 5G-s telefon érhető még el a piacon, ebben is odatették magukat, még ha nincs is egyelőre túl nagy lefedettség hozzá az országban, bár ez szép lassan változni fog. A kamerarendszer lenyűgöző fotókat lő mindkét készülék esetén. Az üzemidők is teljesen rendben vannak, és a telefonok gyönyörű külsővel rendelkeznek. Aki túl tud lépni a HMS-en, és tudja magát függetleníteni a GMS-től, az bátran választhatja bármelyik telefont a kettő közül, mert sem erő terén, sem fotós képességekben nem szenved majd hiányt.

Szeretnéd megvásárolni a Huawei P40 vagy P40 Pro-t? Kattints ide!

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és …