Kezdőlap / Tesztek / Huawei P Smart Teszt | A nagyképű Okoska

Huawei P Smart Teszt | A nagyképű Okoska

Huawei P Smart teszt

A varázslatos erdő kék apróságai közül Okoska volt a tipikus lúzer, akinek állandó okoskodásait a karma gyakran csúfos orra esésekkel jutalmazta. Kérdés, ha a Huawei gyárt egy „Smart” változatot, ami „kicsi-okos”, arra vajon hat-e ugyanez az erő? Lássuk a Huawei P Smart okostelefon tesztünket.

Megjelenés – Nagyképű kisokos

Vegyünk egy 150×72,5×7.5mm-es méretű Huawei P Smartot. Nem különösebben óriási ez a méret, megfelel igazából a standardeknek, ami az 5.5 colos kijelzővel rendelkező telefonokat illeti. A meglepő csak az, hogy nem egy 5.5-ös, hanem egy 5.65 colos kijelzőt tettek a P Smartra. Ennek következtében a kijelző-test arány 76%-osra nőtt, amit a képekkel tudok a legjobban érzékeltetni: minimális a káva a méretes kijelző körül. A maradék 24% amúgy nem fest különösebben izgalmasan, az egyszerű fehér Huawei-dizájn van meg rajta, szép lekerekítésekkel és az ellenállhatatlan márkajellel. Az előlappal elég éles kontrasztba kerül a fémes oldalsó és hátsó panel. Egy kicsit összedobott hatású a fehér és fémes részek találkozása, bár utóbbiak kidolgozásával nincs különösebb probléma. Tapintásra kellemes, nem éreztem, hogy csúszkálna a kezemben a fogásváltásoknál. Nem egy ujjlenyomat-mágnes a dizájn, így aki erre igényesebb, sem fog kiakadni, de egy jó szilikon tokot továbbra is kötelező kiegészítőnek tartanék. A méretekhez hozzá tartozik, hogy 143 grammos súlyával nem fogja húzni a zsebünket, a kijelző mérete viszont még idegenebb lehet, azoknak akiknek már az 5.5-ös kijelzők is nagynak bizonyultak.

Huawei P Smart elölről

A FullHD+ felbontású kijelző (a plusz ebben az esetben a „hosszanti” oldalon mutatkozik meg, mivel a standard 1920 helyett, 2160×1080 pixelt kaptunk) alapvetően gyönyörű képet mutat, az IPS rendszernek hála a széles betekintési szöggel rendelkezik, szóval a képminőségre nem igazán lehet panaszunk. Ez a FullView rendszer, azaz a „mindenhol képernyő van, ahova csak nézek” miatt egy kicsit át kellett rendezni a dolgokat: a fém akkumulátorfedél méretét és pozícióját cserélték, hogy mindenki kényelmesen elférjen, többek közt az antenna rendszer is.

Megnéznéd mozgás közben a Huawei P Smartot? Itt van róla videós bemutatónk is!

Portok és eszközök – Az alap csapat, egy kis extrával

A lényegi gombok, azaz a Power, valamint a hangerőszabályzók jobb oldalra kerültek, itt különösebb anyagváltoztatás nincs, mint a P10-nél volt. Maradt ugyanolyan felületű a mindkét gomb, mint a hátlapi panelek, egy furcsa kis tulajdonsággal: A gombok „kattognak”. Több telefont kipróbáltam már, de ilyen itt most furcsán erősebb a lenyomásoknál keltett hang. A bal oldalt a SIM-tálca helyezkedik el, dual-SIM támogatással. A P Smart maga 256GB-ig bővíthető, ha az alap 32 GB nem lenne elegendő, már amennyiben a két slotos SIM-tálca adta lehetőségeket. Alulra maradt a hangszóró, ami minőség tekintetében csalódást nem okoz, de különlegeset sem tesz le igazán az asztalra. Szeretnénk fülest használni? Nyugalom, lehetséges a dolog, hála a jó öreg Jack 3.5-nek, ami szintén az alsó régióba került, jó barátjával a microUSB-vel. A káva felső részére került egy 8 megapixeles selfie kamera, a hozzátartozó fényérzékelő, valamint egy újabb hangszóró, míg a fémes csíkokkal feldarabolt hátlapra a két darab kamera lencse, amiről lejjebb értekezünk. Sokszor hangsúlyozták a P Smarttal kapcsolatban, hogy 0,3 másodperces reakcióidővel rendelkezik az ujjlenyomat olvasója. Nos, stopperrel ugyan nem mértem, de elhiszem nekik. Szemre gyors volt, ez tuti és alacsony hibaszázalékkal dolgozott. Ja, és természetesen megvan a 802.11b/g/n szabványú WiFi-vevő is, de ez már annyira egyértelmű, mint amennyire a Huawei megbízható.

Huawei P Smart kijelző

Teljesítmény – Nagykép nagyokos?

A „nagyokos” általában pejoratív jelző szokott lenni, most viszont méltatni szeretném vele a Huawei P Smartot. A motorháztető alatt az a HiSilicon Kirin 659 dolgozik, aminek Cortex magjaiból négy darab 2,36 GHz-es teljesítményt, míg a másik négy 2,17 GHz-t képes leadni. Hogy miért is érdemes megbízni ebben a processzorban, azt az is mutatja, hogy a Huawei legutóbbi két „flagship” csúcsmodelljének a kistesójában (P9 Lite és P10 Lite). Nem feltétlen a számok a lényegek, hanem az, amit ki tud belőle hozni a rendszer, nem igaz? Nos, ha még bűvölünk egy kicsit a számokkal és hozzátesszük a 3 GB memóriát is az előbb emlegetett a processzorhoz, akkor egy hibátlan felhasználói élményt biztosító telefont kapunk meg. Szeretnél a nagy képernyőn „multi taskingolni”, azaz két dolgot párhuzamosan futtatni? Bírja a vas. Játékok? Az is rendben van. Egy csomó jóságot el lehet követni ezzel a telefonnal, mivel az EMUI 8.0-ás rendszer, ami az Android Oreo-ra épült rá, remekül kihasználja a hardver adta lehetőségeket. Elérhető például a Huawei Share, ahol netes kapcsolat nélkül tudunk Huawei telefonok közt adatokat küldözgetni. Az EMUI 8-as egyébként tanulékony és igyekszik belőni azt, hogy mikor, milyen teljesítményre van szüksége az embernek. Ilyenkor nekiáll az appoknak szükséges memóriaterület felszabadításának, na meg a processzor erejét is megpróbálja a szükséges szintre emelni/csökkenteni, hogy energiatakarékos, vagy bivalyerős legyen a megfelelő pillanatokban.  A „multi task” futtatásnál néha érzékelhető lassulás, de az alap feladatoknál biztos, hogy nem lesz gond. A háttérben is volt, hogy több app direkt „beragadt”, de így sem tapasztaltam komolyabb erőveszteséget. Az már nem igazán a telefon hibája, hogy több app még nem tudta igazán kihasználni a FullHD+ beállításokat, így a telefonnak kell, vagy átállítania az appot (ilyenkor „belezoomol” egy kicsit a képbe a P Smart), vagy marad egy kis fekete csík a képernyő szélén. Ehhez a jósághoz kaptunk még egy 3000mAh-s akkumulátort is, szóval a reggeli töltés után nem fogunk estére konnektor-vadászokká avanzsálni, nyugodtan nekivághatunk akár a második napnak is a töltőkábel társasága nélkül.

Huawei P Smart kezdőképernyő

Kamera – Nappal rendben lesz!

A Huawei-ek fotós képességei vitathatatlanul a jobbak közt kell emlegetnünk, s ugyan a P Smart nem okoz csalódást, de árkategóriájának megfelelően, jobban érzi magát a napos időszakokban. A hátlapra egy 13+2 megapixeles dual-kamera rendszert kaptunk, amivel a portré és a tárgyfotózás kerültek előnybe. Főleg azért is, mert a trendi, nagy mélységélességű, bokeh effektussal elkészülő képek tökéletesítését tűzték ki célul a Huaweinél. Ezek rendben is vannak mélységélesség és a pontsabb fókuszrendszer nappali viszonyoknál remekül működik, gyengébb fényviszonyoknál viszont adódnak már élességi problémák öt csoportba rendezett precíziós lencsék ide, vagy oda. A selfie kameráról se feledkezzünk el, hiszen a 8MP-s előlapi eszköz megkapta a beauty módot, amivel egy instat-sminket ránk dobva, már javítja is az apróbb bőrhibákat. Arra is van mód, ha nem a telefont nyomkodva szeretnénk exponálni, hiszen képes a kezünket, vagy az arcunkat felismerni és megfelelő gesztusokkal, gombnyomás nélkül fotót készíteni rólunk. Hasznos kis okosság, ha nem is világmegváltó újdonság (hasonló rendszer már volt hangfelismeréssel is, korábban).

Huawei P Smart hátulról

Összefoglalás – Csak semmi „Okoska”…ő OKOS!

A Huawei remek érzékkel lövi be a telefonjainak ár/érték arányát. A 90 ezer forintos csatában remek kihívója lesz a Samsung A-széria csúcsának a P-Smart, így a „márkahívőknek” sem kell áttérni a riválishoz, ha ilyen árkategóriát céloztak meg. Az, hogy a P10 Lite-tól egy izgalmasabb kijelző választja el, amiért érdemes még egy kis pluszt ráfordítani. A megbízhatóság és a rendszer minősége a Huaweitől megszokott, s a ház kidolgozottságát tekintve vannak apróbb bakik („meh” illesztés az elő- és hátlap közt, kattogó gombok), a P Smart hozza az elvárt felhasználói élményt.

Meggyőzött mai bemutatónk alanya? A Huawei P Smart-ot megtalálhatod webshopunkban, valamint üzleteinkben.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Microsoft Surface Go 2 teszt

Microsoft Surface Go 2 teszt | kettő az egyben

Már 7 éve annak, hogy a Microsoft megjelentette 2013-ban az első Surface készülékét Surface RT …