Kezdőlap / Tesztek / HP PAVILION POWER 15 teszt – Szörnyeteg az árnyakból

HP PAVILION POWER 15 teszt – Szörnyeteg az árnyakból

Milyen érzés lehet egy sötét erdőben sétálni, s érezni magadon egy zöld szemű szörnyeteg pillantásait? Mi lenne, ha előbb mi fordítanánk felé a tekintetünket? A HP PAVILION POWER 15-öt teszteltük.

Külső: Árny fekete szörnyeteg

Nem hiába a mitikus hasonlat: maga a HP is az „árny fekete” jelzést használja a Power festését illetően, a „szörnyeteg” pedig nem csak a gép erejéből jöhet, hanem egy népszerű energiaital színkódjából is. A masszív fekete külsőt élénk „sav zöld” (ez a hivatalos megnevezés ismét) dekorációs elemek díszítik, ami frissességet hoz a narancs-vörös dekorú, fémházas gamer gépek közé. Nincsenek túlmisztifikálva azért a dizájnelemek, épp csak annyira, hogy az árny fekete alapon úgy működjenek a zöld elemek, mint a régi Batman figurákon a sárga öv. Egy részlet, ami kitűnik és tudjuk, hogy a főhős sok jót talál benne. Ezúttal mi leszünk a főhősök, de az öv egy kicsit megnőtt, majd 2,2 kilogrammjával hoz egy nagyjából standard alatti súlyt, 378 x 252.2 x 24.1 mm-es méretével pedig a 15-ös notebookok közt is hozza az elvárt méretet. Anyaghasználat szempontjából egy kicsit kettős arcú a dolog, a műanyag elemek a kijelzőnél nem különösebben izgik, de a fém alsó panel egész kellemes tapintású. Komolyabb használatnál azért érzékelhető az aljának a melegedése, így érdemes nem közvetlen az ölünkben tartani majd, hanem egy erre a feladatra szánt tartót. Összességében egy masszív, jól összerakott házat kaptunk, egy speciálisabb megoldással. A kijelzőt felnyitva, a panel túlnyúló része megemeli a notebookot, segítve ezzel a levegő keringetését a rendszernek. Ügyes megoldás és a maga módján még egy kicsit látványos is, amikor a gépet kinyitva egy pár fokos szögben megemelkedik az alsó panel.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a HP Pavilion Power 15-ös videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Essen még egy-két szó a kijelzőről, ami igazából nem egy 15.6 colos, FullHD , azaz 1920×1080 felbontású, matt LED panel. Természetesen IPS felületről van szó, ezért a nagy, 178° körüli betekintési szög garantálva van. Szépen mutat-e rajta minden? Természetesen. Az általam tesztelt változat amúgy a „kistestvér” gép, ugyanis létezik még a Powernek egy 4K kijelzős változata is, ami még komolyabb részletgazdagságot tudna hozni. Persze, amit érdemes kihozni ebből a kijelzőből, azt a FullHD-ra húzott játékok ki is fogják.

Portok és eszközök: Minden eszköz adott

A Batman-hasonlatot itt is gyorsan előkapnám. Ott volt a hű deneráng, meg a sok kütyü, amik valahogy mindig ott voltak, szinte láthatatlanul a Denevérember övén. Nem feltűnő hát itt sem, hogy megvan minden lehetőség a különböző eszközök csatolására. Természetesnek tekinthető, hogy a 3.1-es USB portokat megkapjuk, a lehető leggyorsabb adatátvitel elősegítésére, s miért ne kaphatnánk rögtön 3-at belőle, „név kötelez” alapon? Hármat a hármasból! Emellé jön még a HDMI-port, na meg egy USB Type-C is, hogy teljes legyen a kör, valamint egy SD-kártyaolvasó és a Kensington zár. Van még itt WiFi-vevő is a 802.11ac szabványnak megfelelően, illetve Bluetooth 4.2 a vezeték nélküli eszköz-csatlakoztatásokhoz.

 

HP PAVILION POWER 15 kinyitva

Eszköztárban van még egy webkamera is, amit pár extrával is elláttak, ugyanis a HP Hide Vison HD kamera kapott egy digitális kétcsatornás mikrofont is, szóval a Skypeolás hibátlan minőségben megy majd (persze, minden beszélgetés a „Látsz-hallasz?” – kérdéskörrel kezdődik, de itt legalább a minőség rendben lesz). A mikrofon még jól jöhet játék közben is, bár tudjuk jól, hogy az igazi gamer egy jó headsettel dolgozik…de a lehetőség legalább adott. Még mindig a hangokhoz tartozik, hogy a HP-nál igyekeznek eltávolodni a régies „doboz hangzástól”, s erre egy B&O PLAY dupla hangszóró, HP Audio Boost rendszerrel, nagyon hatásos lépésnek bizonyul. Kellemes hangzása van, magasabb hangerőn is mérsékelt a torzítás. Essen szó még a tasztatúráról, ami megkapta a zöld felfestéseket, valamint a zöld háttérvilágítást. Ez nem variálható, de talán el is ütne a dizájntól, ha valamilyen más színre kevernénk át (belegondolva, a sárga még nem lenne rossz talán). A touchpad a HP Imagepad-rendszer, ami természetesen a multi touch gesztusokkal operálhat.

HP PAVILION POWER 15 bővítőhelyek

 

Teljesítmény: Magasra tett elvárások

Mit is produkál egy Intel® Core™ i5-7300HQ és egy NVIDIA® GeForce® 1050, ha együtt kell működniük? A Kaby Lake, 14 nm-es mikroarchitektúra szerint készült 7300HQ alapjáraton 2.5Ghz teljesítményre képes, de akár 3.5Ghz-ig is képest felszaladni a rázós helyzetekben. A 4 magos, 6 MB-s cache-el rendelkező proci egy Intel® HD Graphics 630-as videó vezérlővel van alapból felszerelve, ezt viszont felváltja a GeForce 1050, aminek a 4GB GDDR5-ös változata dolgozott a tesztalanyomban. Ennek a kombinációnak a teljesítménye nagyjából a „High” beállításokhoz van belőve, mivel az Ultra szinten már akadhatnak a leginkább gépigényesebb játékok. Árkategóriájának megfelelő igazából ez a teljesítmény, hiszen egyező konfigurációval dolgozik a vele egy árban lévő Dell 7675 és az Acer Nitro 5 is. Ahogy azoknál, úgy itt is elmondható, hogy tervezhetünk hosszú távra a teljesítményt illetően, hiszen az újabb játékokat később is magas, vagy felső-közép szintű beállításokon tudjuk majd futtatni még jó darabig vele. A teljesítményt még egy 8GB-os memóriacsomag is segíti, DDR4/2133 MHz-es formában. Kezdetnek nem rossz, de érdemes lehet a bővítési lehetőségeken elgondolkozni, hogy még többet kihozhassunk a gépből. Ezzel a felállással egy stabil gamer-multimédiás gépet kapunk, amivel a digitális művészeti feladatok (videózás, képszerkesztés) is elláthatóak, így egy jó gamer-csatorna elindításához és működtetéséhez is alkalmas lehet.

Tárhely téren egy 1 terrás HDD-t kaptunk, ami ugyan bőven elegendő, de az adatforgalomnak jobbat tett volna, ha ebbe a változatba is kerül egy 128 GB-s SSD is. A notebook FreeDOS-al kapható alapból, a tesztidőszak alatt pedig Windows 10-essel használtuk. Fagyást, vagy akadást nem igazán tapasztaltam, ahogy az akkura sem lehetett panaszom. Aktív felhasználással is hosszú üzemidőt biztosítanak nekünk a 41Wh-s akkumulátorral, ami természetesen játék közben van megdolgoztatva. Ilyenkor érdemes konnektor-közeli állapotba kerülni, de egy-másfél óra azért így is benne van az akkuban.

HP PAVILION POWER 15 elölről

Összegzés: Bevezető a gamerek közé

A szörnyeteg magabiztos és megbízható. Erejét tekintve talán nem olyan rémisztő, mint amilyennek elsőre tűnt, de első lépésnek a gamer világ felé, még így is több, mint megfelelő. Hosszú ideig hű fegyvertárunk lehet a notebook, hiszen csak jópár generációval később cseréljük majd le, akárcsak Batman, a sárga övet.

Ha felkeltette érdeklődésedet a gép, akkor webáruházunkban meg is vásárolhatod a HP Pavilion Power 15-öt.

 

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …