Hogyan tartsd formában a laptopod? 4. rész – A laptop biztonsági szempontjai

A géped nemcsak belső technikai összeomlás miatt kerülhet nehéz helyzetbe.
Aggasztó mértékben terjed a kiberbűnözés. Elektronikus adattolvajok tömegei figyelik a Wi-fi rendszereket, keresik a gépek gyenge pontjait, hogy minél több információt (netán identitást) lopjanak.
Cikksorozatunk záró része a laptopodra leselkedő technikai és fizikai rizikóról szól.

Vigyázz, hogy ne lopják el a géped!
Mert a repülőn, Intercityn és bármilyen tömegközledési eszközön portyázó tolvajok csak arra várnak, hogy megszabadítsanak a laptopodtól.
Évről évre nő az ellopott gépek száma, és semmi sem garantálja, hogy valaha is visszakapod a tőled lenyúlt laptopot. Az élelmes tolvajok villámgyorsan lelépnek, és még akkor is aggódhatsz a visszaszerzést illetően, ha a rendőrök forró nyomon erednek a rosszfiúk nyomába, vagy esetleg már gyanúsítottjuk is van.
Amerikában még aggasztóbb a helyzet, mint nálunk. A nyomozószervezet adatai szerint megközelítőleg minden ötvenharmadik másodpercben ellopnak valahol az országban egy laptopot (!).
A visszaszerzési ráta még ennél is lehangolóbb: a statisztika azt mutatja, hogy az ellopott gépek mindössze 3%-a kerül vissza a gazdájáról (ez az amerikai bűnüldöző szervek kritikájaként is értelmezhető).
Szóval jobb megelőzni a bajt: fokozottan figyelj a laptop biztonságára!

Az adatbiztonság kérdése
A fizikailag megjelenő tolvajok csak a probléma felszínét érintik: a rejtett utakon támadó rosszfiúk ellen is védeni kell a gépet!
Olyan formába kell hoznod, hogy az adattolvajok se találjanak fogást a laptopon. Felejtsd el a Wi-fit, mert az élelmesebb kibergengszterek ezen a platformon csapnak le a gyanútlan áldozatok gépeire, itt ugyanis könnyebb feltörni a rendszert, sokkal sebezhetőbb.
Másrészt arról is gondoskodni kell, hogy a próbálkozók ne törhessék fel a gépen lévő adataidat. Ilyen szempontból a felhő alapú tárolási rendszerek elég rizikósak, mert egy képzettebb kiberbűnöző simán hozzájut a bizalmas adataidhoz.
Tarts a legfontosabb információkról egy biztonsági másolatot pendrive-on, ha ellopják a laptopod vagy történne valami technikai probléma a géppel.

Sorozatunk további részei:

Hogyan tartsd formában a laptopod? 1. rész – A gép pihentetése és a rendszeres takarítás

Hogyan tartsd formában a laptopod? 2. rész – A töltés kérdése és a laptop szállítása

Hogyan tartsd formában a laptopod? 3. rész – Csak asztalon vagy hűtőpadon használd a géped

Comments

Rólunk Katona-Kis András