Kezdőlap / Cikkek / Hogyan fertőtlenítsd a mobilodat és a notebookodat?

Hogyan fertőtlenítsd a mobilodat és a notebookodat?


Mindennapjaink kiemelten használt eszközei a mobiltelefon és rengeteg ember számára a laptop vagy az asztali számítógép. Miért fontos ezek fertőtlenítése?

Gondoljunk csak bele mennyi tárggyal érintkezünk nap, mint nap. Legyen az egy ajtókilincs, amit előttünk ki tudja mennyien fogdostak végig, egy bevásárló kosár vagy akár csak a készpénz, ami rengeteg ember kezében megfordult már. Minden felületről összeszedünk bacilusokat, szennyeződéseket, gyűjtögetjük a kezünkön, majd jön egy üzenet egyik ismerősünktől, előkapjuk telefonunkat és az összegyűjtött bacikat rákenjük nyomogatás közben. Ettől már csak az lenne rosszabb, ha telefonunk helyett az arcunkhoz nyúlnánk, de persze éppen megcsörren a mobilunk és máris nyomjuk az arcunkhoz. És arról még nem beszéltünk, hogy mennyi idegen, kétes tisztaságú helyen lerakjuk a kedvenc mobilunkat az asztalra. Legyen az egy éttermi vagy egy tárgyaló asztala. Gondolom, ebből a kis történetből már könnyen tudunk következtetni a billentyűzet és egér közel hasonló problémájára. Persze, azokat nem emeljük az arcunkhoz. Még szerencse.

Hogyan tudnánk ezeket a használati tárgyakat leginkább tisztán tartani?

Mert valljuk be, a telefonunkat hetek vagy hónapok óta csak használjuk, semmiféle tisztítási folyamaton nem esett át. Egész nap elkísér, este töltőre dugjuk, reggel használjuk tovább, és mókuskerékszerűen ismétlődik a folyamat.

Az első és legfontosabb, hogy rendszeresen mossunk kezet. Minél többször tiszta a kezünk, annál kevesebb szennyeződés, baktérium kerül ezekre az eszközökre. Érdemes viszont telefonunkat is legalább napi rendszerességgel tisztítani, hogy ne hordozzunk rajta napokig fertőzéseket, piszkot.

Sokféle ajánlást és óvaintést lehet olvasni módszerekről, ami viszont biztos, hogy az UV lámpa a leghatásosabb és legbiztonságosabb, de egyben a legdrágább megoldás is. Ezért is ugorhatunk tovább a következő szintre.

Lehet kapni speciálisan erre a célra nedves törlőkendőket, amelyekkel bátran nekieshetünk a telefon alapos tisztításának. Ha tokban van, abból vegyük ki, úgy tisztítsuk meg, majd külön a tokot is, mielőtt ismét visszakerülne bele a telefon. Ha külön mobilra szánt törlőkendő nincs, használhatunk Clorox fertőtlenítő kendőt. Az egér és billentyűzet esetén is jó ez a megoldás, ezeknél kevésbé kell óvatosnak lennünk.

A telefonok kijelzőjét viszont gorilla glass védőüveg óvja, amely bizonyos vegyszerekre – többek között az ablaktisztítóra is – elvékonyodhat, így a karcolásokkal szemben védtelenebbé válhat. Ezért nem javasolják használatát, és igaz ez a telefon hátuljára is, ha ugyanilyen a hátsó anyaghasználat. Érdemes egyébként üvegfóliát tenni a készülékre, és akkor az védi az eredeti kijelzőréteget, így nyugodtabbak lehetünk.

Tökéletesen megfelelő viszont a szappanos vízzel enyhén benedvesített műszálas kendő, de nagyon ügyelni kell rá, hogy tényleg csak enyhén nedves legyen és a készüléket kikapcsolt állapotban tisztítsuk vele. Ügyelve arra, hogy nedvesség semmiképpen ne menjen a készülék nyílásaiba (pl. mikrofon, hangszóró) majd töröljük szárazra. Ha kicsit mégis nedvesebb volt a kelleténél, és feltételezzük, hogy juthatott nedvesség a telefon belsejébe, inkább várjuk pár órát, mielőtt ismét bekapcsoljuk.

Hogyan óvhatjuk leginkább telefonunkat, rendszeresen használt eszközeinket? Használat előtt mossunk mindig kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt. Telefon esetében pedig ne rakjuk azt le sehova, tároljuk rendszeresen a zsebünkben.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Drága notebook?… Felesleges… vagy mégsem?

Miért venne az ember többszázezer forintba kerülő notebookot, amikor már 100 ezer Ft alatt is …