Kezdőlap / Tudomány / Hiánypótló tippek monitorválasztáshoz

Hiánypótló tippek monitorválasztáshoz

A monitorvásárlás finoman szólva sem tartozik az egyszerű választási folyamatok kategóriájába. A monitor körülbelül olyan, mint a Harry Potter történetekben a varázspálca: maga választja ki a tulajdonosát. Ezt úgy kell érteni, hogy a felhasználás módja alapjaiban határozza meg, hogy milyen típusú monitort kell vásárolnod. Aktuális cikkünkben részletes tájékoztatást adunk arról, mi alapján kell meghoznod a döntésed.

Milyen alapvető típusok közül választhatsz?

A legtöbb számítógépes periféria, informatikai kiegészítő esetében igaz, hogy felhasználási területeiktől függően több típust különböztethetünk meg egymástól. Használhatod egyszerű irodai feladatok elvégzése, illetve hétköznapi tartalomfogyasztás során, komplex grafikai és vizuális munkákat is végezhetsz rajtuk, illetve rendkívüli népszerűségnek örvendenek a népesség körében a különféle számítógépes játékok, és bizony a gamer kultúrának is megvannak a maga igényei monitor terén – is.

Ennek megfelelően voltaképpen három fő kategóriát különböztethetünk meg egymástól: az általános használatra tervezett monitorokét, a speciális munkák elvégzésére kalibrált monitorokét, illetve a gamer felhasználók számára fejlesztett és gyártott monitorokét.

4 dolog, amit nem hagyhatsz figyelmen kívül, amikor monitort vásárolsz

1. A monitor mérete

Ezzel a kérdéssel kapcsolatosan két kritériumot kell megvizsgálnod. Az első, hogy az általad végzett tevékenység során milyen méretű monitorra van szükséged, a második pedig az, hogy egyáltalán mennyi helyet tudsz biztosítani az újonnan vásárolt perifériának. Sőt, rendszerint kérdésként merül fel az is, hogy egy vagy két monitort szeretnél-e egyszerre használni.

A két monitor együttes használata lényegében kényelmi faktort tölt be, hogy bizonyos munkafolyamatok, tartalmak, programok között ne kelljen ablakváltással navigálnod, legyen elég egyszerűen annyi, hogy átpillantasz a másik monitorra. Ezt a funkciót az általános fogyasztók, a speciális munkákat végzők és a gamerek is üdvözítik, ezért ilyen síkon nem érdemes különbséget tenni a felhasználás módja szerint.

A monitor konkrét mérete azonban már más lapra tartozik. Ha ugyanis általános vagy egyszerű irodai használatra keresel monitort, minden valószínűséggel elegendő lesz számodra egy 18,5”-os monitor, melyek közül 20 000 forintért már jó konstrukciót kapsz. Ha pedig biztosra szeretnél menni, a figyelmedbe ajánljuk a 22-23”-os monitorokat, ezek ugyanis már filmnézéshez, illetve több ablak megnyitását igénylő irodai munkák elvégzéséhez is tökéletesen alkalmasak.

Sokan azonban elkezdték felfedezni maguknak a 27”-os monitorokat, melyeket közelről már szimpla szemmozgatással nem is járhatunk be kényelmesen, a monitor szélső részein megjelenített információkat kényelmesebben érjük el fejmozgatással. Két 27”-os monitor ráadásul már valóban nem fér el bárhol.

Ezért ha ekkora monitort szeretnél, tényleg figyelembe kell venned a rendelkezésre álló teret. Mi egyébként a 24”-os monitorokat ajánljuk, ezekből ugyanis akár kettő is elhelyezhető egy átlagos méretű térségben, mégis elég nagyok ahhoz, hogy egyenként is jó szolgálatot tegyenek.

2. A monitor felbontása

A monitor mérete azonban csak az egyik fele a problémának, a másik annak felbontása. Ez az adat árulkodik ugyanis arról, hogy az adott monitor képe mennyire éles és mennyire részletgazdag.

Ráadásul azt is figyelembe kell venned, hogy a képernyő átmérőjének növelésével arányosan esik a monitor pixelsűrűsége. Ebből adódóan egy 27”-os, Full HD monitor képe például kevésbé szép, mint egy 24”-os Full HD monitoré. Persze mindehhez az is hozzátartozik, hogy egy nagyobb felbontású monitoron több helyed lesz az ikonoknak, így kényelmesebben elférsz majd.

Napjainkban egyébként a legtöbb esetben már nem találsz 1366×768-nál alacsonyabb felbontású monitort, a legtöbb esetben pedig 1920×1080 (Full HD) monitorral találkozol majd az üzletek polcain. Mi filmnézéshez, speciális munkákhoz és játékokhoz sem ajánlunk ennél alacsonyabb felbontású monitort, és ha kipróbálod, magad is rájössz majd, miért.

A gamereknek továbbá még egy dologra mindenképpen figyelniük kell. Ez pedig nem más, mint a képarány. A legtöbb monitor 16:9-es képarányú, de akadnak 16:10-es, sőt 21:9-es képarányú monitorok is. Márpedig nem minden játék támogatja az ultraszéles képarányt, ráadásul a felbontás növelése igencsak megdolgoztathatja a grafikus kártyád. Ezért ha gamer célokra vásárolsz monitort, mindenképpen a hardverhez kell igazítanod a választásod.

3. A monitor paneltípusa

Erről viszonylag kevesen beszélnek, amikor monitort választanak, pedig talán éppen ez a legfontosabb kérdés. Alapvetően három főkategóriát különböztethetünk meg – a további szubkategóriákkal most nem foglalkozunk, hiszen azok sokak számára nem relevánsak.

Évekkel korábban gyakorlatilag nem volt kérdés, hogy ha költséghatékony monitort szeretnél vásárolni, akkor TN-paneles terméket kell keresned. Ennek a típusnak azonban akad egy jelentős problémája, mégpedig a betekintési szöge. Ha ugyanis oldalirányból vetünk egy pillantást a monitorra, az adott képen igen erős szín- és kontraszt-torzulást tapasztalhatunk. Néhány évvel ezelőtt azonban megérkeztek az úgynevezett VA-monitorok, melyek jó betekintési szögeik mellett remek feketéket is adtak. Így gyorsan a fotósok és videósok kedvenceivé váltak ezek a darabok.

Manapság viszont az IPS megnevezésre hallgató monitorok hasítanak. Ez a típus kiváló betekintési szöggel rendelkezik. Felső és oldalsó nézetből is jobb betekintési szöget kínál, mint a korábban említett típusok, torzulás szinte alig tapasztalható, ráadásul a kijelző alapvetően részletgazdagabb is, mint vetélytársai.

Ezen a ponton pedig mindenképpen meg kell említenünk a monitorok válaszidejét is, hiszen ez a gamerek számára például egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A legjobb válaszidővel a TN-monitorok büszkélkedhetnek, és mivel játék közben igen kevés olyan szituáció adódik, amikor konkrétan oldalról néznéd a monitort, a TN-paneles darabok ideális választást jelentenek számodra.

4. A monitor csatlakozói

És végül egy apró, de annál fontosabb részlet. Korábban VGA (vagy más néven D-Sub) csatlakozókkal köthettük össze a számítógépet a monitorral. Manapság ezt a csatlakozót már érdemes kerülni, hiszen számos jobb lehetőség is adódik.

A VGA-t a DVI-csatlakozók követték, melyek jobb képminőséget garantáltak. Mára azonban a DVI-csatlakozókat is kiszorította az úgynevezett HDMI, amely már nem csak képet, hanem hangot is képes digitális jelek formájában továbbítani. Fontos azonban megemlíteni a HDMI-ről, hogy 4k felbontású tartalmat legfeljebb 30 Hz-en képes továbbítani. UltraHD és 4k tartalmak továbbításához a legújabb, DisplayPort megnevezésű csatlakozókat ajánljuk.

Mit értünk pontosan képfrissítési ráta alatt?

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni a képletet, akkor azt mondhatjuk, hogy egy 60 Hz-es képfrissítési ráta másodpercenként 60 kép megjelenítését teszi lehetővé. A 120 Hz-es monitorok éppen ezért ajánlottak gamerek számára, hiszen a 100 fps-en futó kompetitív játékok esetében nem mindegy, hogy 60 vagy 100 képet látunk másodpercenként.

 

Reméljük, sikerült elkalauzolni téged a monitorok útvesztőjéből egészen a számodra legideálisabb választás mezejére. Kínálatunkból a fentiekben felsorolt típusok közül számtalan variánst találhatsz, így egészen biztos, hogy megtalálod a számításaid, legyen szó általános felhasználású, speciális munkakörnyezetre tervezett vagy akár gamer monitorról.

Ha pedig továbbra is szeretnél első kézből értesülni a számítástechnikával kapcsolatos érdekességekkel és hasznos információkkal, kövesd továbbra is folyamatosan frissülő blogbejegyzéseinket.

Comments

Kapcsolat Papp Alexandra

Talán ez is érdekel

Legyen szuperlátásod a „bionikus” lencsével!

Lassan a legmodernebb technológiák segítségével elérkezünk abba a korszakba, hogy a sci-fikben látott eszközök már …