Kezdőlap / Cikkek / Hasznos appok nyaraláshoz!

Hasznos appok nyaraláshoz!

A nyár közeledtével az ember kimozdul a lakás és a munkahely sötétjéből és kisebb-nagyobb utakra, pihentető kirándulásokra és izgalmas road tripekre indul. Ilyenkor (a kutya mellett) az ember leghűségesebb társa a telefonja, ami a „felhívom anyut, ha odaértünk”-funkció mellett már személyi számítógépként is dolgozik. Nézzük, hogy elektronikus svájci bicskánkat milyen tulajdonságokkal érdemes felvértezni egy utazás előtt.

Utazási társaságok applikációi

… tenger helyett jó lesz majd Aliga?” – hangzik el a kérdés a Halott Pénz egy korábbi dalában, amire mi azt válaszolnánk: Jó lesz, mert oda is vezet egy app. Legyen szó a MÁV alkalmazásáról, esetleg egy fapados repülőtársaság közel sem fapados alkalmazásáról, rendkívül jól jöhet, ha a menetrendeket és utazási infókat felsorakoztató program ott van a telefonunkon. Sőt, érdemes megnézni, hogy az adott városnak van-e a BKK Futárhoz hasonló, városi közlekedési menetrendeket tartalmazó appja. Saját sztori: A reptéren jössz rá, hogy a táskád nem felel meg kézipoggyásznak? A helyszíni ár feléért jelezheted az appon keresztül az adott repülési társaságnak az esetet, hozzáadva a repjegyedhez egy poggyászt…persze, ettől még sorba kell állnod, hogy feladd a csomagot, de több elkölteni való pénz marad a nyaralásra. Ezért is lehet hasznos az app, hiszen sok olyan, az utazást megkönnyítő lehetőséget tudunk még elérni, amit alapból csak a weblapon tudnánk megtenni, otthon, a reptéren meg már csak plusz összegért.

Foglalj helyet!

Kezdve a Booking.com applikációjával, egészen át a Skyscanner összetett repülőutakat, szállodákat és autókölcsönzőket listázó applikációjáig, egy foglalással foglalkozó program bármikor jól jöhet. Valami gond van és nem sikerült a foglalásod? Lehet, hogy az appod segítségével találsz magadnak egy újat, jobbat a közelben. Az AirBnb például komoly támogatást ad az utazóknak a foglalások monitorozásával, esetleges problémák kezelésével.

Mit nézzünk meg?

A TripAdvisor, vagy a Google Triphez hasonló alkalmazások a legjobb éttermeket és látnivalókat mutatják meg neked. A látványosságok és néznivalók tekintetében tényleg érdemes rájuk hallgatni,a fogyasztásnál azonban számíthatunk arra, hogy a hirdetők és a borsosabb árú turi-vadászok előre sorolódnak, így én inkább csak a múzeum-látnivalók tengelyen ajánlanám. A Waze és a sima Google Maps is hasznos lehet, előbbi GPS-ként is üzemelhet, ami a külföldi utaknál, egy-egy nagy városbejárásnál különösen jól jöhet. Érdemes magának az úti célnak a nevére rákeresni a Play-áruházban, vagy az App Store-ban, mert például Frankfurt városához több „guide”-ot is találhatunk magunknak, ami felsorolja a látnivalókat.

Apró okosságok

Hazai terepen nem igazán van nyelvi kérdés, de külföldre látogatva kimondottan hasznos lehet egy szótár-app beszerzése, főleg olyan telefonoknál, mint a Huawei P20, ami pár nyelven már a kamera használatával le tudja nekünk fordítani a táblákon látható szövegeket (Ausgang, vagy Sortie neve például nagyon sok német, illetve francia autópálya vonala mellett feltűnhetnek, de nem az adott város nagysága miatt, hanem mert a kijáratot jelzik). Jól jöhetnek még a felkészülésnél a valutaváltó alkalmazások, amivel szemmel követhetjük az árfolyamok változását. Ez még az utazás előtt jön jól, hiszen jól jöhet, ha egy pár euróval/dollárral/malawi kwachával többet ér a forintunk az árfolyam-ingadozásnak köszönhetően. A kreatívabbak számára ajánlhatok egy Snapseedet, hogy az Instagramra, vagy a Facebookra már egy klasszul megszerkesztett fotót tudjanak feltölteni, de jól jöhet még a fittebbek számára egy lépésszámláló, hogy a teljesítményüket nyomon tudják követni (Runtastic, de sok telefonnál van alapból ilyen app). Az ebook-olvasó applikációk, vagy játékok a hosszadalmas utak eltöltésére tökéletesen alkalmasak.

Ne féljük tehát használni az app-gyűjtőoldalakat, hiszen rengeteg extra élményben lehet részünk, vagy lehet kényelmesebb a nyaralás az okostelefonunk használatával.

Bónusz: Technofóboknak

Ne hasson pejoratívnak a címzés, nagyon is klassz egy kicsit a technika nélkül, már-már technofóbként megélni egy-egy utazást: ott vannak a minden pályaudvaron és reptéren beszerezhető útikönyvek és turi-térképek, a klasszikus filmes fotómachinák kötött kattintásszámú bájával…csupa izgalmas, ma már öregesnek tűnő megoldás, amivel lehet, hogy macerásabb egy-egy út…de néha pont ebből lesznek a legjobb sztorik. Ne felejtsük el ezeket is használni, hiszen az akkumulátor, vagy az EU-ban roaming-mentes mobilnet egyszer felmondhatja a szolgálatot és akkor tényleg csak a bennünk rejlő Indiana Jonesra bízhatjuk magunkat.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …