Kezdőlap / Cikkek / Harry Potter: Wizards Unite | Már a varázslóként is bóklászhatunk a körúton!

Harry Potter: Wizards Unite | Már a varázslóként is bóklászhatunk a körúton!

Pár napja már hazánkban is játszható a Pokemon Go-val óriásit robbantó Niantic csapatának legújabb játéka, ami a klasszikus receptet Harry Potter-köntösbe öltözteti. A Wizards Unite ezúttal nem (csak) különleges állatok kergetésével igyekszik megragadni a játékosok figyelmét, de a varázsfőzet receptje így sem sokban tér el az eredetitől.

Ugorjunk vissza 2016-ra és a Niantic félelmetes robbantására, amit a mobiljátékok piacán elkövetett. Játékukban, a Pokémon Go-ban, kimozdították a játékosokat a négy fal közül, hogy az utcákat járva – „a való világban” – kezdjék el begyűjteni a népszerű játék/animevilág lényeit. A játék óriásit ment a felhasználók körében és egy nagyobb hullámvölgyből való kilábalás után, most úgy tűnik, stabilan tartja játékos-bázisát. Az AR-MMORPG-k világát ezután dinókkal próbálták meghódítani a Jurassic World Alive-al (ami nem kicsit volt része a Jurassic World 2 marketingkampányának) és annak ellenére, hogy a párbajok behozatalával egy olyan feature-t vittek bele a JW:A-ba, amit a rajongók sokasága hiányolt a Pokémonból; a játék nem lett akkora siker.

Az előző mondatban volt egy igencsak hosszúra sikeredett mozaikszó: AR-MMORPG. Szabdaljuk fel egy kicsit ezt: RPG, azaz szerepjáték, ahol a karakter történetének alakulása nagy mértékben a mi döntéseinken alapul. Az MMO tag az online térre utal, azaz a szerepjátékunkat a világhálón keresztül, más játékosokkal közösen játsszuk (kapcsolatba léphetünk velük, harcolhatunk, etc.). Az AR tag a kiterjesztett valóságra utal: a játék alapjául ugyanis a való világ térképei jelennek meg és a harcokat, vagy eseményeket a telefon kamerájának hála, akár a kamera által látott képre varázsolhatja a szoftver. Így a kijelzőn azt láthatjuk, hogy a Hungária körúton épp egy méretes Charizard néz velünk szembe, akit valahogy el kellene kapnunk.

Na de nézzük is meg, hogy mit tud a Niantic új játéka: az alap formula tehát ugyanaz, a városban sétálgatva oldhatunk meg feladatokat (zsebszörnyek befogása helyett itt varázsolnunk kell a képernyőre rajzolt szimbólumokkal) és gyűjthetünk össze varázstárgyakat. A megtett kilométereket természetesen ez az app is díjazza, hiszen sok-sok tárgy így válik elérhetővé. Itt is lesznek limitált ideig elérhető események, fejleszthetjük karakterünket, a térképen pedig varázsenergia töltésére alkalmas kocsmák, varázsnövények termesztésére szolgáló üvegházak, és különböző kihívásokat kínáló erődök várják a játékosokat. A történet szerint nem varázslótanoncként csatlakozunk a világba, hanem a Mágiaügyi Minisztérium speciális osztagában szerepelünk (többedmagunkkal), feladatunk pedig az elcsavargott varázslók és varázstárgyak összegyűjtése. A begyűjthető tárgyak különböző témakörbe tartoznak és ezen kategóriák kimaxolásával kapunk majd jutalmakat. Megmaradt a „csoportokba rendeződés” lehetősége is, itt viszont nem dekorációs opció lesz, hogy piros-sárga-kék csapatba kezdünk, hanem a képességpontjainkat aszerint osztjuk majd el, hogy Professzorként, Aurorként, vagy Magizoológusként (varázslényekkel foglalkozó szaki) szeretnénk majd működni. Ezeknek megfelelő feladatokat kapunk később és a hétköznapi feladatoknál is ezen múlik, hogy majd miket tudunk könnyebben/nehezebben elvégezni.

Én már belevetettem magam a varázslóvilág bugyraiba, s talán a következő telefonbemutatónál majd még szóba is kerül a játék… de addig is írjátok meg ti is róla a véleményeteket. A nemzetközi piac jól reagált rá, egy-két komolyabb bugot leszámítva simának tűnik a játék rajtja. Az első adatok alapján egyébként a HP:WU jól kezdett, de nagy elődhöz képest nem volt annyira ütős: a brit és az amerikai piacon 24 óra alatt 400 ezren töltötték le, és 300 ezer dollárt költöttek el benne a játékosok, három éve ugyanennyi idő alatt a Pokémon Go viszont már 1,6 milló dollárt hozott a konyhára.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …