Kezdőlap / Hírek / Gyengül a 3D? | Te hogy mozizol?

Gyengül a 3D? | Te hogy mozizol?


Őszinte leszek, sosem éreztem feltétlenül fontosnak a 3D-t a mozifilmek közben. Bár voltak olyan jelenetek, amiket különlegesebbé tett egy kicsit, sokszor egy-egy újranézésnél rájöttem, hogy 2D-ben is legalább annyira ütős volt az adott snitt. Nos, egy felmérés alapján úgy tűnik, egyre több ember gondolkodik hasonlóan…

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) által közzétett elemzése szerint kiderül, hogy egy év alatt 20 százalékkal csökkentek a bevételek, 6,7 milliárd dollárra, ilyen alacsony számot pedig 8 éve nem látott az iparág. A „vészjósló” eredmény azért is fájhat a térhatású filmekre eddig igen magabiztosan építkező filmiparra, hiszen a legnagyobb nézettségcsökkenés a piac egyik legfontosabb részén az észak-amerikai régióban tapasztalhatták (34%).

Audience Watching Movie with 3-d glasses.

Mi lehet a visszaesés oka? Az MPAA a nézői igényekről hamar elterelte a képlet megoldását a 3D tv-k bukása felé. Bár elsőre izgalmas megoldásnak tűnt az otthoni 3D-s filmezés, lassan kiderül, hogy az emberiségnek nem is volt akkora igénye erre a képessége, mint azt a kiadók gondolták volna. Így viszont, hogy a filmeket nem érdemes a lemezes kiadásokon is 3D-formátumban megjelentetni, már a mozis változatnál sem erőlködnek ennek elkészítésével. A magyarázat tehát egy kicsit furának hat, hiszen az otthoni 3D bukása nem biztos, hogy előjel a mozis 3D halálára, csak arra hogy egy adott fronton bukott a megoldás.   

A nézők érdeklődésének csökkenését Paul Dergarabedian médiaelemző már 2017-ben is elemezte, a probléma okozói pedig a véleménye szerint maguk a filmgyártók voltak: “A filmipar megörült annak, hogy a 3D-vel kicsit fel lehet tornázni a bevételeket. Ezért ezt a lehetőséget megragadván készült egy rakás film, amit eredetileg nem 3D-ben szerettek volna forgatni (vagy utólag felkonvertálták), és szerintem a közönség rögtön észrevette a különbséget. A stúdiók alább adtak a minőségből, és ez, no meg persze a magasabb jegyárak haza is vágták a dolgot.”

Adott tehát egy filmszakmai és egy gazdasági probléma… de beszéljünk most a nézőről. Itt jöhet a ti véleményetek is: szeretitek-e a 3D filmeket? A szemüveges nézők meg vannak lőve, ha a 3D-s vetítésekhez fel kell valahogy applikálniuk a dioptriás/cilinderes szemüvegre még ezt a segédeszközt is (nem könnyen megoldható, néha teljesen kivitelezhetetlen), ergo őket már bukjuk is ezeknél a filmeknél. A 3D-s mozizás korai szakaszánál többen is jelezték, hogy fájni kezd a fejük mivel az agyuk nem képes megfelelően reagálni a 3D hatásokra. Ezek mellé még hozzájön az a kritika, amit én is megfogalmaztam: nekem nem ad hozzá a filmhez. Na, de mi a helyzet veletek? Érdemes szerintetek az olyan látványfilmeknél, mint korábban az Avatar, vagy a magyar mozik jegyrendszereit térdre kényszerítő blockbusterek, mint a Bosszúállók: Végjáték a 3D használata?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

SAMSUNG UNPACKED 2020 BESZÁMOLÓ

A SAMSUNG most is odatette magát, a SAMSUNG Galaxy S20 mellett az újabb hajlított kijelzős …