Kezdőlap / Egyéb / Gázszámla csökkentése a rezsicsökkentés tükrében

Gázszámla csökkentése a rezsicsökkentés tükrében

Gázszámla csökkentése

A “Közeleg a tél”, ahogy Havas Jon is mondaná, így arról is kell néhány szót ejtenünk, hogyan tudnánk spórolni a gázfűtésen.

  • Okos termosztáttal rengeteget lehet spórolni, hiszen a fűtést is menedzselhetjük napszaknak és otthon tartózkodásnak megfelelően. Pl. a Google Nest termosztát képes a szokásainkat és a jelenlétünket is figyelni és annak megfelelően állítani a hőmérsékletet.
  • Nem kell, hogy 26 fok legyen télen, bőven elég egy 21-23 fok közötti hőmérséklet, kicsit jobban fel kell öltözni, nem kisgatyában rohangálni, hiszen tél van odakint. Ráadásul estére már felesleges azokat a helyiségeket magasabb hőfokon tartani, ahol nem mászkálunk. A hálószobában is 18-20 fok között komfortos aludni, a többi helyiségben pedig bőven elég a 18 fokos hőmérséklet. Egy jó takaró mindent meg tud oldani.
  • Ha elmegyünk otthonról, akár 15 fokra is állíthatjuk a fűtést, hogy az feleslegesen ne menjen. Ez az a hőmérséklet, amit még könnyű kis energiafelhasználással visszafűteni. Ellenben ha hagyjuk jobban kihűlni a lakást, azzal pont az ellenkezőjét érjük el, mert egy teljesen lehűlt lakást (pl. 10 fokosat) sokkal nehezebb visszafűteni és több energiába is kerül.
  • Fontos, hogy többször, rövid ideig szellőztess, mint egyszer hosszabb ideig. Mert ha nagyon lehűtöd a lakást, nehéz lesz visszafűteni nagyobb energiafelhasználás nélkül. Lényeges, hogy szellőztetéskor kapcsold ki a fűtést vagy használj nyilászáró érzékelőket, melyeket össze lehet kapcsolni a termosztáttal, így akár automatizálhatod is a rendszert.
  • A függönyök, rolók, zsalugáterek és redőnyök is sokat segíthetnek a hő megtartásában, így használd azokat bátran, főleg éjszaka.
  • Érdemes a fűtőtesteket is megtakarítani, főleg a gázkonvektorokat, mert a rárakódott vagy akár már rá is égett por csökkenti a hőleadó képességét.
  • Ha párásabb a levegő, nagyobb a hőérzet, így érdemes párologtatni, ezzel egyidőben akár illatokat, kellemes és egészséges aromákat is juttathatunk a levegőbe. Két legyet ütünk egy csapásra 🙂
  • Nem gázzal fűtesz? Radiátor van otthon? Ez sem probléma, hiszen léteznek már radiátorszelep termosztátok, melyek igencsak okosak.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Top 5 játékmegjelenés – 2022. november

A november hó erős a játékmegjelenések terén, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy lesz …