Kezdőlap / Hírek / Így játszunk mi! – Gamer szokások Magyarországon

Így játszunk mi! – Gamer szokások Magyarországon

Az eNET, Esportmilla és az Esport1 már évek óta készít statisztikát a hazai videojáték trendekről és a videojátékos közösség alakulásáról. A 2018-ra vonatkozó statisztikát és az ahhoz kapcsolódó infógrafikákat nemrég tették nyilvánossá.

Magyarországon, a tavalyi évben összesen 3,7 millió fő játszott valamilyen videojátékkal, legyen szó akár PC-s, telefonos, vagy konzol játékról. Ez a szám, a 18 és 65 év közötti népesség 58%-át teszi ki, ami növekvő tendenciát mutat (a világ többi országában is tapasztalható növekedésnek megfelelően).

Mit és mennyit?

Az egyre sokszínűbb játékok lehetőséget biztosítanak arra, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kategóriát a játékvilágban és a boltok polcain. A legnagyobb sikernek a tavalyi esztendőben a kártyajátékok örvendhettek: mivel a legtöbb platformon elérhetőek, mobil eszközökön is jól futtathatóak és alacsony gépigényük van, így rengeteg emberhez érhettek el (a megkérdezettek 46%-a játszik kártyajátékokkal). Ezt a kategóriát követi a stratégiai, majd szókereső játékok (38 és 34%): ez a három kategória az okostelefonos játékok haegemóniáját mutatja. Amennyiben nincs lehetőségünk gépnél, vagy konzol előtt ülni, akkor is keressük a játékok adta örömeket… csak már a mobilunkon. Ilyen trendek mellett nem csoda az az igény és az a fajta fejlesztői erőfeszítés, amit az okos eszközök teljesítményének fejlesztésére fordítanak.

Az is változó, hogy ki mennyi időt szán videojátékokra: a legtöbben a „kevesebb, mint egy órát”, az „1-2 óra” kategóriáját, és a „3-5 óra” csoportot képviselik. Előbbi még bőven az egészségesnek minősül, utóbbi még teljesen elfogadható. A hosszabb 6-10 óra, vagy annál többek már a gaminget foglalkozásként űzők körére jellemző, de itt azért felhívjuk a figyelmet arra, hogy érdemes odafigyelni a tudatosságra: tudjunk szünetet tartani, legyen más elfoglaltságunk is és igyekezzünk valamilyen testmozgást is végezni mellette!

A legtöbben még mindig otthon (83%) játszanak a játékokkal, de az utazás és várakozás közbeni játszás száma ismét növekedett, hála a mobil eszközöknek. Egy újabb egészségtipp: 28% elalvás előtt játszik, ami viszont hatással lehet az elalvás hosszára (nehezebben alszunk el) és az alvás minőségre is. Több cikk is szól arról, hogy igyekezzünk 1, de legalább fél órával elalvás előtt visszavonulót fújni a játékainknak.

Az üzleti oldal

A piackutatók mire jöhetnek rá egy ilyen felmérésből? Nos, sokat emlegettem már a mobil, mint játékplatform térnyerését, hiszen ez mindig kéznél van, közben tudunk mozogni, vagy utazni (65%-a a megkérdezetteknek használja). A további eszközök közül a PC-nek volt a legnagyobb bázisa (43%), ezt követte a notebook (38) és a tablet (20). Meglepetésre a konzol végzett leghátul, a maga 10%-ával.

Az eszköz- és játékvásárlás, valamint a játékon belüli tranzakciók sokasága miatt érdemes megvizsgálni a költségeket is. Ebbe az összegbe beleértendő a hardver és periféria vásárlás, a játékok megvétele, különféle mikrotranzakciók a játékokon belül és persze a különböző játékokhoz köthető tárgyak, legyen az egy figura, vagy akár egy póló, amin egy játék logója van. A felmérésben résztvevők válaszai szerint tavaly 41 milliárd forint vándorolt ki a pénztárcákból, hogy minőségi játékélményt biztosítson a felhasználók számára.

Korcsoportok

A vizsgálat utolsó szakasza a 18 év alattiakat vizsgálta. A felmérés szerint a fiúk 57%-a szokott videojátékokkal játszani, míg a lányoknál ez az arány 35%, összességében pedig a 18 éven aluliak majdnem fele. A magyar szülők elsősorban a játékkal töltött időtartamra figyelnek (63%), ezt követi a játék típusa (47%), és hogy mennyit költhetnek a játékon belül, de vannak olyanok is, akik egyáltalán nem korlátozzák gyermekeiket ebben. A szülők hozzáállásáról nemrég írtunk egy cikket, amiben hasonló tendenciákról volt szó, a játékok típusait és a korhatár besorolást illetően.

Forrás: esport1.hu

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

RAY-TRACING TECHNOLÓGIA | Gyorstalpaló

A 2018-as Gamescom előzetes rendezvényén az NVIDIA bejelentette RTX videokártya-sorozatát, benne a GeForce RTX 2070, …