Filmnézés és fényképezés ma – A YouTube, a Netflix és a digitális kamerák

Technológia témájú blogunkon gyakran olvashatsz újdonságokat okostelefonokról, tabletekről, laptopokról, de olykor témába vágó érdekességekről is ejtünk szót. Jelen bejegyzésünk azokat az időket idézi, amikor még az embereknek nem nagyon volt lehetősége kiválasztani, milyen filmet szeretnének nézni, valamint amikor heteket kellett várni a fényképek előhívására.

Akkoriban azt nézték, ami épp ment az 5 csatorna egyikén. Mára a világ “egy kicsit” megváltozott. Ismerősen cseng a YouTube és a Netflix név?

Emlékszel, amikor még akkor nézted kedvenc műsorodat, amikor ment a tévében?

Nem is olyan régen még üres VHS kazettákért rohantunk a boltba, ha épp tudtuk, hogy nem leszünk otthon kedvenc adásunk közvetítésének időpontjában. Ekkor megkértünk egy barátot, esetleg családtagot, hogy vegye fel a műsort. Mára a világ teljesen megváltozott. Pár kattintás és meg is találod a neten, amit keresel. Nem kell várnod az adás kezdetéig.

És arra emlékszel, amikor hetekig kellett várnod arra, hogy megnézd a fényképeidet?

Elutaztál nyaralni néhány filmmel és egy régi kamerával, izgatottan kattintgattál, és alig vártad, hogy meglásd, milyen képeket lőttél. Siettél a sarki boltba, hogy előhívasd őket, míg készültek, talán beültél a közeli kávézóba egy teára. Amikor visszaértél a boltba és a kezedben tartottad a képeidet, elégedettség, és olykor csalódottság érzése töltött el. Milyen szép emlékek, de milyen nehéz is jó képeket készíteni!

Micsoda változás! Ma sokan egy hétvége alatt készítenek annyi képet, amennyit húsz évvel ezelőtt egy egész év alatt. De a régi időkben jobban értékeltük a fényképeket, hiszen különleges alkalmakkal kötöttük őket össze.

Korábban akkor fényképeztél, amikor épp magaddal vitted a kamerádat, manapság pedig akkor lősz egy képet, amikor csak kedved van hozzá, hiszen manapság szinte mindenkinek ott lapul a zsebében a kamerás okostelefon.

Comments

Rólunk Katona-Kis András