Észbontó Windows 11 frissítés szeptember 26-án

Hatalmas Windows 11 frissítés érkezik szeptember 26-án. Óriási újdonságok lesznek benne, melyeket mi magunk is érzékelni fogunk, hiszen nem csak a háttérben zajló újításokról van szó.

A Bing saját mesterséges inetlligenciája lesz beépítve a Windows 11-be, sőt még a Paint is fel lesz ruházva az MI-vel és a fájlkezelőt is teljesen megújítják. Mindezt a Copilot (másodpilóta) néven fogjuk megtalálni és rettentő hasznos lesz az új dolgok létrehozásában, legyen az képes vagy szöveges anyag.

A nem rég leállított Cortanat váltja a Copilot, mely rengeteg alkalmazásba beépül és amelyikbe nem, azokat is képes lehet kívülről befolyásolni. Akár egy konkrét szöveget kell összefoglalni rövidebben, írni egy új bekezdést, kivágni egy képet és új hátteret alkalmazni mögötte. Meglepően sok dologban fog tudni segíteni, ahogy azt a videóban is láthatjuk és erre magyar nyelven is képes lesz, ami igencsak nagy fegyvertény kis hazánkban.

Kinek is jöhet jól ez az új mesterséges intelligenciás másodpilóta? Mindenkinek! Hihetetlen jól megtámogatja a kreatív munkát, gyorsan talál számunkra információkat konkrét keresgélés nélkül. Megír helyettünk szinte bármit, persze azért érdemes felülbírálni. Segít a képszerkesztésben és egyre inkább megkönnyíti az alkotói munkát. Még magát a Windows beállításait és az ablakainkat is képes lesz kezelni a leghatékonyabb munkavégzés elérése érdekében.

UPDATE: Sajnos a frissítés után a Microsoft Blogjában megjelent, hogy a Copilot egyelőre csak Észak-Amerika, valamint Ázsia és Dél-Amerika egyes részein elérhető és idővel további országokat is hozzáadnak majd. Így Európe elsőkörben kimaradt, kíváncsian várjuk mikor érkezik meg kis hazánkba is.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.