Kezdőlap / Cikkek / Erőszakos videojátékok | Te odafigyelsz a besorolásra?

Erőszakos videojátékok | Te odafigyelsz a besorolásra?

3-6-12-16-18… aprócska jelzések egy játék dobozán, amik arra hivatottak, hogy „határt szabjanak”: meghatározva, hogy adott játékok melyik korcsoport tagjaihoz juthassanak el. Persze, amíg nincs biometrikus azonosítás, vagy bármi, amivel a gépek érdemben felmérhetnék, hogy a játékos tényleg betöltötte az előírt életkort, maximum a szülő lehetne az, aki odafigyelhetne arra, hogy csemetéje mivel játszik… de mi van, ha őt sem érdekli?

A Childcare.co.uk felmérése alapján a megkérdezett szülők 86%-a nem törődik vele, hogy kiskorú gyermeke a korcsoportjának nem megfelelő, akár 18 éven felülieknek ajánlott játékokkal játszik. Ezzel szemben a filmek esetében sokkal szigorúbbak voltak a szülők, ott ugyanis a brit szülők 23%-a nem figyeli „csak”, mire ül be a gyermek, és mindössze 18% engedné meg a 10-14 éves gyereknek, hogy a nagykorúaknak szóló filmet nézni. Bár a filmekre sokkal érzékenyebbek a szülők, a videojátékok agresszivitása már így is régóta téma a közbeszédben.

A Mortal Kombat sosem volt a felebaráti szeretet szószólója, de új anatómiai ismereteket biztos, hogy nyújtott számunkra… itt egy “cipő hatása az alsó állkapocsra” prezentációt láthatunk.

Videojáték és erőszak: van-e kapcsolat?

Mégis, miért tartanak az emberek videojátékoktól jobban, mint a filmektől? A legtöbben az interakció lehetőségét említik ennél a kérdésnél. A gyermek nem csak látja az erőszakot, de ő maga is erőszaktevővé válik, általában elég intenzív audio-vizuális élmények kíséretében. Érdekes adat a fentiekkel kapcsolatban, hogy a felmérés szerint a szülők 43%-a tapasztalt negatív változást gyermeke viselkedésében, miután az kipróbált egy felnőtteknek szóló videojátékot, valamint 22%-uk szerint a 18-as korhatárú videojátékok miatt megért vagy használ káromkodásokat a gyermeke. A Childcare kérdőíve viszont közel sem tekinthető biztos hivatkozási alapnak. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs olyan módszertan, ami 100%-osan meg tudná határozni a termék emberekre gyakorolt hatását, hiszen annyi egyéb inger éri az egyént a hétköznapokban, hogy nem lehet csak egy adott programra szűkíteni a mérést. Az Origo nemrég megjelent cikke szerint egy 2015-ös kutatás (ami 24 felmérés eredményeit vette figyelembe) összefüggést talált az erőszakos játékok és az agresszív viselkedés esélyének a növekedése között, azonban az egyesült államokbeli gyerekek és tinédzserek körében a tényező mindössze 0,08 százaléknyi variációt eredményezett. Ez igencsak csekély eredmény, főleg annak tudatában, hogy ez egy igen „vékony lábakon álló” felmérési rendszer.

Agresszívabb leszek a zombik aprításától? Vagy ez csak egy csepp a hétköznapi ingerektől töltődő pohárba?

Vékonyka szűrők

Milyen módon próbálnak tenni az ellen, hogy egy kiskorú a neki megfelelő korhatár besorolással rendelkező játékhoz juthasson hozzá? A fentebb említett jelzéseken belül az eladók odafigyelhetnek arra, hogy a kiskorú ne vásárolhassa meg az adott terméket… azonban az online boltok terjedésével ez a szűrő csak a vásárlások elenyésző részét tudná megakadályozni. További próbálkozásnak tekinthetjük a „kor megadása” felületeket, amikor egy digitális boltnál a rendszer megkérdezi a felhasználó születési dátumát… valljuk be, ez nem túl hatásos, hiszen ha a gyermek hozzá akar jutni a játékhoz, gond nélkül adja ki magát 35 évesnek, január elsejei születési dátummal (komolyan, ott szerintem senki sem szöszöl már a hónap-nap beállítással egy megfelelő évre pörget). Az indoklás egyszerű: ha egy valaki játszik vele, a többi gyerek sem szeretne kimaradni a munkából.

Gyakorta látjuk őket, mégsem jelentenek talán elég határt a játszani vágyók számára.

Jogi viták

A kiadók jogi osztályának és a játékfejlesztők szakszervezetének már többször is akadt dolga az agresszív programokat ellenző aktivistákkal. A legismertebb ilyen Jack Thompson, amerikai ügyvéd volt, aki addig merészkedett, hogy a TakeTwo vezérigazgatójának édesanyja is kapott tőle levelet (a GTA-sorozat miatt akadt ki akkor). A legújabb megmozdulást Chris Quinn republikánus szenátortól jön, aki 2013 után újra szeretne elfogadtatni egy törvényt Pennsylvania államban, ami 10 százalékos „bűnadóval” sújtaná az erőszakos videojátékokat. A pénzt mondjuk, jó célra használná: egy tanácsot szeretne létrehozni, ami az iskolai erőszak csökkentésének a kérdésével foglalkozna a digitális világban, például az iskolai lövöldözések megelőzésével.

Ti oda szoktatok figyelni a korhatár besorolásokra?

Jack Thompson, a vérgőzös akciójátékok nemezise.

Források: Childcare.co.uk, IGN Hungary, Origo,

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Remaster és reboot | Újra, vagy elölről?

A játékpiacon végignézve tapasztalhatjuk a „Remastered”-trendet, azaz a régi címek elővételét és ráncfelvarrását, de emellett …

%d blogger ezt szereti: