Érdekes elképzelésen dolgozik a Huawei

A Huawei egy új, egyedi összehajtható dizájnnal rendelkező telefon piacra dobását tervezi. Ez a telefon eltérhet a Huawei Mate X3-tól és az előző összecsukható telefonjaitól. Jelenleg a dizájn csak egy szabadalmi leírásban látható, de abban már felfedezhetjük a jellemzőit.

Bal oldalon a telefon hátulja látható összezárt állapotban, jobb oldalon pedig a kinyitott kijelző.

A telefon alakja aszimmetrikus, a szabadalmi leírás képe szerint a bal oldala magasabb, mint a jobb oldala. Ez a felső részén lévő kamera modul miatt van.

Ha jobban megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy a telefon egy kagylószerű mechanizmussal rendelkezik. Ha a telefont kinyitjuk, a képernyő egy négyzet alakú kijelzővé válik, egyenlő magassággal és szélességgel, viszont a bal olda felső részén kiemelkedik a kamerarendszer.

A telefon előlapján egy teljes képernyő található, hasonlóan egy hagyományos eszközhöz. A panel sík és éltől-élig tart, a felső középső részen egy kameralyukkal a szelfikamera számára. A hátsó kamerabeállítás a hátsó panel körülbelül 10-15%-át foglalja el, a többi felületet pedig a csuklópánt és a hajlítható képernyő foglalja el.

Ez a kialakítás minden előnnyel rendelkezik, és teljeskörű okostelefon-élményt nyújt a felhasználó számára. A telefont a szokásos módon használhatják az előlapi kijelzőn keresztül, és átválthatnak egy nagyobb nézetre a hátoldalon azt kinyitva.

A hátsó kamera segíthet kiváló minőségű szelfiket készíteni, míg a ToF-objektív segít a szelfi készítésnél vagy a 3D-s arcfelismerő technológia azonnali használatában. Az okostelefon-gyártók, köztük a Huawei is, folyamatosan új összecsukható eszközök kialakítását kutatják. A Mate X-et kifelé nyíló csuklópánttal, a P50 Pocket-et kagylós kialakítással, a Mate X3-at pedig befelé nyíló dupla képernyős megoldással mutatták be.

Jelenleg a Huawei nem erősítette meg egy ilyen eszköz gyártását, de potenciálisan piacra dobható okostelefon lehet belőle idővel. Mindenesetre izgalmas jövő elé nézünk a hajlítható kijelzős telefonok terén.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.