Kezdőlap / Cikkek / Éjszakai mód a Messengerben | Mire jó a Dark mode?

Éjszakai mód a Messengerben | Mire jó a Dark mode?

Lassan elérhetővé válik mindenki számára az éjszakai mód a legnépszerűbb üzenetküldő applikációban. Az XDA szorgos fejlesztőinek köszönhetően kiderült, hogy egy igen egyszerű trükkel lehet ki-bekapcsolni a Messenger éjszakai módját… de mire is jó ez nekünk?

Kezdjük magával az app-al. A Messengerben elvileg nem kellene mást tennünk, mint saját magunknak, vagy egy ismerősünknek elküldeni a FÉLHOLD emojit (🌙), majd egy üzenet jelzi számunkra, hogy elérhetővé vált a fekete hátterű dizájn. Aktiválni-deaktiválni egészen könnyű, a főoldalról csak át kell menni a Messenger-profil oldalunkra, ahol az első választható opció jelenleg az „Éjszakai mód”.

Egy probléma van még: nem mindenki számára elérhető ez a funkció. Valószínűleg hullámokban kapcsolják be a lehetőséget, így aki most nem tud a holdacskából fekete dizájnt fabrikálni, annak kell egy kis türelem. Érdemes azért azzal is próbálkozni, hogy a legutolsó frissítéssel legyen rajta az app a telefonunkon, mert van akinél egy frissítés oldotta meg a kérdést.

Miért hasznos az éjszakai mód a telefonoknál? Csak gondolj arra, milyen érzés a vaksötétben az élesen világító fehér kijelzőre nézni esténként. A sötétben ez a funkció sokkal jobban kíméli a látásunkat, mérsékelve a telefon által kibocsájtott kék fény mennyiségét. Ezért is alkalmaz már eleve több telefon „kékfény szűrő” opciót a telefonjain, hiszen ez ugyanúgy hat az agyra, mint a napfény és hozzájárulhat a makuladegeneráció kialakulásához.

A makuladegeráció egy betegségcsoport, ami a szem ideghártyáját, közelebbről a sárgafoltot károsítja. Ez a terület az éleslátás helye, ahol a különféle sejtek pusztulása általános funkciócsökkenést okoz, ami a központi látásélesség csökkenésével gyengénlátást, vakságot okozhat.
/ Forrás: Wikipédia

Bónusz pont az éjszakai mód, vagy sötét mód mellett, hogy az AMOLED/OLED kijelzők számára energiatakarékos megoldást jelent. Ezeknél a paneleknél a fekete pixelek egyáltalán nem igényelnek energiát, mert ahol nem kell fény, ott nem kapcsolnak be a képpontok (az AMOLED kijelzőknél nincs külön háttérvilágítás, mint az IPS LED-hátterű megoldásainál, hanem a képpontjai saját maguk bocsájtanak ki fényt). Azzal, hogy növekszik a fekete felület, a telefon kevesebb energiát emészt, így nő az akkuidő.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …