Kezdőlap / Cikkek / Ecoisa | Keresőmotor a természetért

Ecoisa | Keresőmotor a természetért


Mivel tud többet a Google-nél egy 2009 óta létező, de mérsékelt ismeretséget szerző keresőfelület? Nos, a névválasztás alapján már gyanús lehet valami, hiszen az „eco” taggal rögtön a környezetre utalnak – és nem a híres szerzőre -, ami fontos tényező a fejlesztő cég számára… és miben nyilvánul ez meg?

Induljunk el az alapoktól: egy olyan keresőfelületen, mint a Google, rengeteg hirdetés jelenik meg ilyen-olyan módokon, amiből a felület bevételt tud szerezni. Itt nyugodt szívvel beszélhetünk évenként elköltött dollármilliókról… na és akkor itt jön az Ecosia által elrejtett csavar a történetbe. A kattintásokból és hirdetésekből jövő bevételeinek nagy százalékát ugyanis fák telepítésére – itt most nem az IT-értelemben vett szoftveres, hanem a fizikai, faültetéses-saras-ásós megoldásra gondolunk – költi a cég. Mivel a tavalyi évben 12 millió hektár trópusi erdőtől szabadult meg az emberiség, az Ecosiánál úgy döntöttek, ezt a módot választják a bolygó tüdejének megerősítésére. A német startup cég részéről nem új keletű a természetvédelmi törekvés: tavaly 1 millió eurót ajánlott fel az RWE energiakonszernnek egy Észak-Rajna-Vesztfáliában található, 200 hektáros erdő megmentésére.Aki szeretné, az Ecosiát beállíthatja már Google Chrome és Mozzila Firefox elsődleges keresőjének, akárcsak a Microsoft Edge-et, vagy Safarit használók is.

Egy cseppnyi érdekesség még a végére: nem ez az első alkalom, hogy egy keresőfelület, vagy egy weboldal a tartalmak elérése után fák ültetésével „honorálta” a lelkes felhasználók munkáját. A világ egyik legnagyobb felnőtt tartalmakat felvonultató oldala “Give America Wood” kampányában azt ígérte, hogy minden – egy adott kategóriában szereplő – 100. megtekintett videó után egy fát ültetnek az USA-ban. A videós portál kampánya rendkívül sikeres volt: összesen 15473 facsemete talált táptalajt a 2014-es akció végén.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …