Kezdőlap / Cikkek / Dupla notch-al készül a Sharp! | Mert a „jóból” sosem elég…

Dupla notch-al készül a Sharp! | Mert a „jóból” sosem elég…

 

Olvasóink egyik kedvenc vitatémája a „notch”, azaz a képernyő felső részén lévő szenzorsziget újszerű kialakítása. A Sharpnál valaki feltette a kérdést, hogy hogy lehetne a notch-őrületet tovább szítani, mire az egyik dizájner annyit reagált: „fogd meg a söröm, mutatom!”… és íme a dupla notch!

Az újszerű szenzorsziget kialakítás egyik pionírja az Apple volt az Iphone X-el, amit ezután sok-sok gyártó követett (a legnagyobbak közül eddig csak a Samsung állt ellent ennek a trendnek).  A lényege ennek a kialakításnak az, hogy a telefon előlapjának felső részére pakolt szenzorokat és kamerát két, ördögszarv-szerű nyúlvánnyal öleli körbe a kijelző. Az állapotjelző és értesítés ikonok ezzel felkerültek a szarvakra, a kijelző pedig ennyivel is nagyobb lehet. A kialakítás mérsékelt sikerrel debütált, de végül általános trend lett belőle.

Az elmúlt év során több megoldást is láthattunk a notch kialakítását illetően, például a Huawei Mate 20-ét, ami csak egy egyszerű, kerek kamera-ívet csinált belőle. A telefonoktól függően változó méretekben láthatott „beharapást” főleg olyan telefonok használták, ahol nem volt előlapi fizikai gomb… eddig.

A Sharp-nál ugyanis bátor mérnökök egy csapata úgy döntött, itt az ideje elszabadítani a nyúlványokat a fizikai gombok köré is. A Sharp Aquos R2 Compact előlapi ujjlenyomat-olvasós home gombját egy kisebb nyúlvány-pár fogja körbe venni, míg a már említett Mate 20-hoz hasonlóan, felül egy kisebb méretű szenzorszigetet kap a telefon. Első ránézésre ez a megoldás inkább csak feltűnésködésből készül el, s nem lesz sok gyakorlati haszna, hiszen a netre kikerült képek alapján egy alkalmazás sem fogja különösebben kihasználni majd ezt az elemet.

Magáról a telefonról essen még pár szó. Annak ellenére, hogy dupla notchos megoldás, nem egy óriási okostelefonról van szó (a nevében már ott van eleve, hogy „compact”). Egy 5.2 inches kijelzőt kapunk, ami 1080 x 2280 pixelt jelenít meg, 120 Hz-es képfrissítéssel és HDR10 támogatással, Gorilla Glass 3-as üveggel. A házban egy Snapdragon 845-ös proci dübörög majd, kiegészítve 4 GB RAM, 64 GB-os tárhellyel, valamint az aprócskának tűnő 2500 mAh-as akkuval.

Akárhogy is, megértük, hogy egy gyártó a „negatív-notch”-ot is elkészítse… vagy valami olyasmit. Tényleg, ti milyen fantázianevet adnátok a „dupla-beharapásos” kijelzőnek?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

0% THM akció 18 hónapra!*

Kattints és rendelj még ma: https://www.notebook.hu/0-thm-ajanlat A nyaralás miatt ne mondj le a legjobb notebookról, telefonról, tabletről …

%d blogger ezt szereti: