Kezdőlap / Tesztek / Dell XPS 13 teszt

Dell XPS 13 teszt

„A-Dell-e” legújabb számát hallottad már?

A közepesen ütős popkult-poénra csak a felütés miatt volt szükség, igyekszem a továbbiakban komoly maradni, hiszen a Dell részéről is ezt a hozzáállást tapasztaltam. Az amerikai székhelyű gyártónál úgy döntöttek, hogy a munka hőseit célozzák meg, létrehozva egy office és multimédiás körökben is remekül alkalmazható notebookot. Ennek az eredménye lett mai teszt alanya!

 

Külső és portok – Elegáns mindenes

Dell XPS 13 külseje

Külsőségeket tekintve nem hibáztak, ez biztos. A szürke borítás, valamint a fekete Dell logó és kezelőfelület egy kellemes, kontrasztos képet hoz össze, ami határozottan jól áll a notebooknak. Ezzel meg lehet jelenni bárhol, bármikor, nem fog a csicsájával kilógni a tömegből. Egy rendkívül elegáns, fémes borítású ház nem csak jól mutat, de még a környezettudatosságra is figyeltek vele, ugyanis a notebook 90%-a újrahasznosítható, illetve újrafelhasználható anyagból készült. Szimpatikus döntés, ami nem ment a minőség rovására!
Portok tekintetében megkaptuk a standardnek megfelelő eszközöket. A két darab USB-port kötelező, ebből is a 3.0-ásakat kaptuk, valamint egy Thunderbolt 3-as is a rendelkezésünkre áll, a Mini Display Port és SD kártyaolvasó mellett. Amit nem látunk, az az optikai meghajtón kívül (ami nincs is), a gép belsejében pihenő 4.1-es Bluetooth vevő, valamint a 802.11ac szabványú WiFi-rendszer. Utóbbi a tesztek alatt szépen muzsikált, szóval egész bátran kimozdulhatunk a géppel, a kóbor WiFi-jeleket simán elkapkodjuk majd!

Dell XPS 13 portok és bővítőhelyek

 

Kijelző –  Mutasd magad

A kijelző mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen egy nagyon izgalmas megoldást választottak az XPS-nél, az alig 5 milliméter vastagságú káva alkalmazásával. Ahogy az okostelefonoknál, úgy a notebookoknál is egyre jobban törekednek arra, hogy a kijelzőből a lehető legtöbbet, a keretből meg a legkevesebbet láthassuk. A Dell XPS 13 esetében ez úgy lett megoldva, hogy három oldalról ez a vékony keret veszi körül a kijelzőt, alulra pedig jutott egy vastagabb rész, ami szépen beleolvad az alsó elembe, magában foglalva a HD webkamerát. Ügyes megoldás és így alig vonja el valami a figyelmünket a 13.3 colos, matt, FullHD LED kijelzőről. A matt elem szépsége, hogy alig tükröződik rajta valami, szóval bátran lehet vele dolgozni, bármilyen fényviszony mellett.

Dell XPS 13 kijelzője

 

Teljesítmény – Hétköznapi hős

Nade, min is dolgozunk pontosan? A gép szíveként, egy hatodik generációs Intel i5-6200U processzor dobog. A két magos procinak alaphangon 2.3 Ghz teljesítmény leadása megy, de a turbo boost ki tudja hozni belőle a 2.8 Ghz-t is. Ez a teljesítmény az alap, multitasking feladatokhoz tökéletesen elegendő, az meg csak hab a tortán, hogy a processzor még energiatakarékos is! Pontosan, az U-jelzés az „ultra-low-voltage” rövidítéseként arra utal, hogy a gép alacsony fogyasztású, így nem kell folyamatosan a szabadon csellengő konnektorokra vadászni, hogy feltöltsük az 52 wattórás, litium-ion akksit. Teljesítmény tekintetében sokkal többet azonban ne várjunk, mint ami a hétköznapi feladatok elvégzéséhez elegendő. Ugyanezt az „elegendő” jelzőt aggathatjuk a memória mennyiségére, ugyanis a 4 gigányi DDR3-as nem sok, de elegendő arra, amire a notebook született. Grafikus vezérlőnek csak az intergrált Intel® HD Graphics 520-ast kaptuk, ami a régebbi, vagy alacsony gépigényű játékok futtatására még megfelelő. Persze, egy ilyen notebook esetében nem is a játék az alapvető preferencia, inkább a multimédiás és office „élmény”. Ezt pedig gond nélkül megtaláljuk benne!
A képminőségről már esett szó, a hangok tekintetében pedig hasonló a helyzet, mint ott. A Waves MaxxAudio sztereó hangszórók minőségi hangzást biztosítanak, így ha nincs lehetőségünk egy nagyobb hangrendszert, vagy fejhallgatót a géphez kötni, akkor is klassz hangot kaphatunk. Persze, kellhet a hely is a hétköznapi feladatainkhoz, így a 256 GB-os SSD meg lesz dolgoztatva, de talán az office szférában nem telik be olyan hamar ez a mennyiség.

félig csukott állapotban

 

Összegzés

Kinek is ajánlható a Dell XPS 13-as? Azoknak, akiknek szüksége van egy olyan társra, aki bármikor munkára kész. A méretéből adódóan egy rendkívül mobilis termékről van szó, de ugyanezt a tulajdonságát szolgálja az energiatakarékos proci is, illetve az 52 wattórás akkumulátor. Az SSD-nek hála a gép nagyon hamar munkára kész (a bootidő nagyjából 10 másodperc körüli), a portjainak hála pedig bármilyen eszközt csatlakoztathatunk rá, átalakítók nélkül (khm, hallod ezt Apple?). Nem csak nappal érdemes ránézni, az amúgy mutatós gépre, de sötétben is alkalmas a munkára, hála a LED háttérvilágítással rendelkező billentyűzetnek.
Szóval, munkára készek vagyunk? Abszolút!

Ha tesztünk alapján megtetszett a gép, akkor keresd itt a Dell XPS 13-asokat!

Dell XPS 13 teszt eredménye

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Asus ROG Strix GL504G Teszt | Gyilkos Gamer Disco

Visszatértünk a 80-as évekbe ez már tuti. Az utóbbi egy-két évben a zenei világ, a …

%d blogger ezt szereti: