Dell Insprion 5570 Teszt | Az inspiráció 5570-es változata

Átlagos téli délután volt, amikor betoppant hozzánk. Egy ismerős arc volt, mégis valami más volt rajta. „Hol van a kis zöld jelzés?” – kérdeztem értetlenkedve. „Most hoztam valami mást.”- válaszolta. Mit gondoltok, az AMD-s GPU-val megáldott 5570-es tényleg tud valami újat mutatni?
A Dell Insprion 5570 notebookot teszteltük.

Dizájn – Ismerős arcok

Minden notebook-családnak megvan a maga jellegzetessége. A Lenovo notebookok szögletessége, az ASUS finom eleganciája a Zenbookoknál, vagy az Acer Predatorok élei mind-mind a notebook-dizájn archetípusaiként vannak jelen. Mi a helyzet viszont akkor, amikor egy „átlagos” megjelenésű notebookot kapunk. Mint például az Inspiron 5570-en. Nincs benne semmi különleges, de ami megvan az hibátlan. Egy vastag, termetes eszközt kaptunk kézhez (ennek okáról lejjebb), ami letisztult formatervvel és stílusos ezüstszínben jelentkezett munkára. Hiszen ő egy office notebook. Igen, külső tekintetében az office notebookokról annyit kell tudnunk, hogy nem kimondottan hivalkodóak, inkább a különleges belsőt, sem mint az extrém külsőt támogatják. Baj-e ez? Nem hiszem, hiszen néha pontosan erre van szükség! Méreteit tekintve a notebook 380 x 258 x 22.7 mm-es, amihez hozzájön az is, hogy 2.33 kilogramm, szóval a vaskosabb darabok közé tartozik. A mobilitás számláján ezzel ugyan rossz pontokat szerez, viszont ez a masszív alu ház ad egyfajta biztonságérzetet. Nem mondom, hogy a hatodikról ledobva egyben és egészséges marad, de valahogy bátrabban hordom erre-arra, nem félve az esetleges ütésektől.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a Dell Inspiron 5570-es videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Tegyünk egy kis kitérőt még a kijelző felé, ami egy 15.6 colos FullHD panel. Az 1920×1080-as maximális felbontással operáló kijelző LED háttérvilágítással rendelkezik, illetve matt felülettel, amiért jár a plusz pont. Egy munkahelyi, részben mobilis notebooknál jól jön, ha minden fénykörülménynél tudja hozni a lehető legjobb képet, a matt kijelző pedig jellemzően kevésbé tükrözi a notebook által „látottakat”, így tisztább a képe is.

Eszközök – Portokon a helyzet: változatlan

Multimédiás blokkunkat a kijelzővel kezdtem, most gyorsan folytassuk a hangrendszerrel. Az Inspironban egy WavesMaxx Audio rendszer dolgozik, aminek személyében a hétköznapi feladatok ellátására tökéletesen alkalmas muzsikus foglalt helyet a gépben. A filmek, játékok és zenék kellemes, dobozhangzástól mentesen becézik dobhártyánkat. Egyedül a magasabb hangerőnél érzékelhető némi torzulás. A zenéhez tartozik még, a hangszórók pihentetésére használható 3.5-es jack dugasz, amibe kedvenc fej/fülhallgatónkat dughatjuk be. S hogy milyen portokat találunk még? Természetesen a HDMI és egy USB 2.0-ás, na meg 3.0-ások (2 db), Ethernet-csatlakozó, SD-kártyaolvasó, valamint Kensington zár is van a notebookon (na meg a gépen belül egy WiFi 802.11ac rendszer). Az eszközök sorolása közben nem maradhat ki a touchpad, ami természetesen képes a Smart Gesture mozdulatokat (a „gesture” és „mozdulatok” szóismétlést áldozzuk most fel az érthetőség oltárán) értelmezni. Utaltam a cikk elején arra, hogy vaskos a notebook. Ezért nagyrészt a DVD-RW optikai meghajtó a felelős, aminek létjogosultságát már sokan megkérdőjelezik.  Az irodai programok nagy része még elérhető lemezes változatban, sokszor a céges kiadásokra is jellemző ez, szóval nem jön rosszul, de sok esetben már elengedhető kiegészítő ez. Amit még ki kell emeljek, az az ujjlenyomatunk olvasására képest bekapcsoló gomb. Az okostelefonok mellett már a notebookokon is egyre elterjedtebb az ujjlenyomat olvasók alkalmazása, egy office-szférába szánt notebooknál pedig különösen fontos lehet, hogy megvédjük adatainkat.

Dell Insprion 5570 portok és bővítőhelyek

Teljesítmény – Nyolcadik generációba lépve

Az 14 nanométeres struktúrájú Intel® Core™ i5-8250U a nyolcadik generáció legkisebb darabja. Alaphangon 1.60 GHz-s teljesítményre képes, ami a Turbo Boosttal több, mint a duplájára képes (3.4 Ghz). Az U-jelzés sem hiába van a processzor nevében, hiszen a 15W-s fogyasztásával, a rendszer okkal kapta meg az „Ultra-low-voltage”, azaz alacsony energiafelhasználású minősítést.  A processzor részeként ott van még egy 6 MB-s Smart cache, valamint egy Intel® UHD Graphics 620, ami ebben az esetben „munkanélküli”. Na nem azért, mert anarchiát hirdetve a notebookban nem hajlandó grafikus munkákat ellátni, hanem mert kaptunk egy GDDR5-ös, 4 gigás AMD Radeon 530-es videóvezérlőt az 5570-es házába. Ez a belépő szintű grafikus kártya ugyan nem fogja a csúcs gamer igényeket kielégíteni, de korábbi kiadású, vagy kisebb gépigényű játékokkal simán elszórakozhatunk rajta.  Kaptunk tehát egy processzort, ami nem olvasztja le az arcunkat, viszont egy stabil és megbízható teljesítményt hoz hosszú üzemidővel, kiegészülve egy alap játékos igényeket hozni tudó grafikus vezérlővel, na meg 8GB DDR4-es memóriával. A 2400 Mhz-s egység a 2015 óta egyre csak terjedő DDR4-esek családjába tartozik, ami a korábbi DDR3-as egységekhez képest kevesebbet fogyaszt és kevésbé melegszik. Konkrétan, nagyobb kapacitást és szerényebb fogyasztást kapunk.

A belsőségekhez még hozzátartozik, hogy az 1 terrás, azaz 1000GB-os HDD-re egy Windows 10 Home-ot tettünk fel, valamint az is, hogy SSD híján a bootidő egy kicsit hosszadalmasra sikerült. Ugyanezen a HDD-n dolgozott tehát a 3DMark nevű tesztprogram, amelynek eredményei igazából a fentebb írtakat támasztják alá: nem egy gamer masina, de egy megbízható office-multimédia notebook az Inspiron 5570.

Dell Insprion 5570 kinyitva, elölről

Összefoglalás

Összegeztünk már az előző bejegyzés végén, így nem ismételném magam igazán. Ez egy multimédiás és office feladatok ellátására tökéletesen alkalmas (Gamerek nagyon óvatosan, inkább a retró és 2012-15 körüli játékok kedvelői próbálkozzanak), dizájnját tekintve átlagos és egyszerű darab. Biztonsági extrájával (ujjlenyomat olvasó), hasznos tagja lehet egy cég gép-parkjának, de magánszemélyeknek is nyugodt szívvel ajánlható.

Érdekelne a Dell Inspiron 5570-es? Ne habozz és csapj le rá (akár hitelre vásárolva is) webshopunkban, ahol megnézheted a további termékspecifikációkat is.

Comments

Rólunk Katona-Kis András