Kezdőlap / Tesztek / Dell G5 5590 Teszt | Csúcsfények

Dell G5 5590 Teszt | Csúcsfények

A Dell ugyan anya szervezetként ott van az Alienware háta mögött, azt azonban egy percig sem állíthatjuk, hogy ezzel együtt el is hanyagolná a saját gamer-vonalát. Közel egy éve mutattam be nektek a Dell G3-as és G5-ös aktuális modelljét, most pedig jöjjön utóbbi ráncfelvarrott és felerősített változata, a Dell G5 5590.

Külső | Rácsos ágy

Mi az, ami változott a korábbi G5-öshöz képest? Nos, a külső mindenképpen. A korábbi modellnél ugyan volt egy erős rácsos szellőzőnyílás, de ezt leszámítva még igyekeztek egy kerekebb formavilágot tartani és egyfajta elegáns agressziót belevinni a gép küllemébe. A G5 5590 esetében ezt a fajta eleganciát valahogy sikerült megtartani, de egy sokkal szögletesebb, sokkal élesebb dizájnnal tálalták. A mély fekete borításon kékes-zölden megcsillanó Dell logó hihetetlenül jól fest (ezt már korábban hangsúlyoztam, hogy mennyire jó, ha a gamer gépek hajlandóak szakítani a piros és narancs színekkel) és a gép oldalán futó rácsozás is nagyon el lett találva. Valahogy itt gondoltak arra, hogy a kijelző és az alapegység találkozása is lehetne a dizájn része, így összehajtott állapotban – első ránézésre – még nehéz is megállapítani, hogy melyik bordázatnál fog elválni a nyitáskor az egyik fél a másiktól. A zsanért egy centivel beljebb hozták, hogy a hátoldalon – az ASUS-hoz hasonlóan – egy portoknak szánt panelt tudjanak kiépíteni, így egy fura kis T-elem született, amire rányomtak egy G5-ös logót. Ez a rész egy kicsit kilóg a dizájnból, akárcsak a képernyő felnyitása után a bekapcsoló gomb körüli elem. Az ujjlenyomat olvasós On/off gomb középen kapott helyet, ez oké, de a körülötte lévő részt a Dell tervezői egy fényes fekete műanyag elemmel vették körbe, ami faltól-falig húzódik és… valahogy nem illik az összképbe. Maga az alapegység – ezt leszámítva – korrekt, a billentyűzet alatt van elég hely a kezünknek a gépeléshez, a tasztatúra gombjai közt kellő távolság van a legtöbb esetben (a funkciógombok egy kicsit zsúfoltan vannak), félhomályban pedig – ahogy most ezt a cikket írom – jól jön az egyszínű, fehér LED-háttérvilágítás. Úgy tűnik a Dell azon az állásponton van, hogy nem kell neondiszkó egy ütős gamer géphez. Súlyát és méreteit tekintve egy elég átlagos méretű eszközt kaptunk: a mérlegelésen 2,68 kg-al szerepelt, dimenzióit tekintve pedig 23,7 mm  × 364,3 mm x 273,4 mm-el érkezett meg a teszt asztalunkra. 

Kijelző és eszköztár | Okosan elrendezve

Gondolom nem lepek meg senkit azzal a kijelentéssel, hogy a Dell G5 5590 hozza az abszolút korrekt eredményt a multimédiás fronton. A kijelző egy 15.6 colos, FullHD (1920 x 1080) felbontású, matt, IPS LED-panel. Amit sajnálhatunk ezzel kapcsolatban, hogy csak standard 60Hz-s képfrissítési rátával dolgozik, ami a gamer gépeknél… ha nem is kevés, inkább csak elegendő. Ilyenkor azért jobban örülünk a 120, vagy 144 Hz-nek, szóval ott a fekete pont az ellenőrzőben. A képminőségre, ennek ellenére, nem lehet panaszunk, hiszen az IPS-panelektől megszoktuk már a nagy betekintési szöget, a mutatott képek pedig kellően kontrasztosak, szép színekkel és kellő fényerővel. Hangrendszer terén sem okoz csalódást a G5, hála a Nahimical közösen kidolgozott hangközpontnak, ami a gép 2 hangszórós rendszerével egészen komoly hangzást tud produkálni: sorozatokhoz, filmnézéshez ideális, de játékoknál is – ha épp nem zavartam vele a körülöttem lévőket – gyakran megmaradtam a hangszóróknál, ahelyett hogy fülesre váltottam volna. A magas hangokkal bánik egy kicsit élesebben, de az összkép igy is rendkívül pozitív. 

Pont a G5 előtti tesztben írtam le, hogy mennyire hasznos lehet, ha a főbb csatlakozókat a gép hátsó oldalára teszik. Egy asztalra téve sokkal szebben el lehet vezetni őket és nem zavarják egyik kezünket sem a gép oldalánál. Nos, a Dell G5 5590-nél ismét megdicsérhetem a készítőket, hiszen a hátsó oldalt szépen telipakolták: van itt HDMI, miniDisplay port és RJ45-ös net-dugasz is, valamint a töltő csatlakozása mellett elfért még ide egy USB 3.1-es port is. Utóbbi talán egy net-stick esetében jöhet a legjobban, de igazából bármire használható. A bal oldalra került egy USB 3.0 Type-C csatlakozó, egy USB 3.1-es és a combo-audio jack, a jobb oldalra – ugyanis ezt sem hagyták üresen – ment a harmadik USB 3.1-es és egy 4in1 SD-kártyaolvasó. Portokkal tehát bőven elláttak minket, a csatlakozási pontok közti térköz is elég nagy (egy-egy testesebb házú USB-kulcs miatt ez sem mindegy), szóval le a kalappal a Dell előtt. Adatkapcsolatok terén térjünk ki – a szokásos 802.11 ac Wi-Fi adóvevőre és 5.0-ás  Bluetooth mellett – a Killer™ E2500 Ethernet-vezérlőre, ami a magas átviteli sebességért felel: mivel napjaink legnépszerűbb játékai az online multiplayer világából kerülnek ki, vagy épp rendelkeznek többjátékos módokkal, a megfelelő netkapcsolatra nem csak a nagy hatósugarú WiFi esetében van szükség, hanem a vezetékes rendszernél is. Na ezt biztosítja majd az E2500… meg reméljük az otthoni szolgáltatód is. Az eszköztár részletezésénél nem maradhat ki természetesen a HD webkamera sem, ami… egy korrekt HD webkamera. A billentyűzetről már esett szó fentebb – és leszámítva a túlzsúfoltságot -, teljesen jól működött, a touchpad pedig enyhén “lötyögős”, de a gesztusvezérlések hibátlanul működnek rajta – a játékokhoz meg feltehetőleg egy “rendes” egeret fogunk használni. 

Érdekelne videós tesztünk is a Dell G5 5590-ről? Tessék!

Teljesítmény | Fényárban úszunk

Még mielőtt a megakadnánk azon, hogy “de hát ebben nem kilencedik generációs Intel-processzor van”… tessék szépen lehiggadni, remek kezekben, remekül dolgozik a nyolcadik gen-es i7-8750H! A tavalyi konstrukciók egyik legjobb ár/értékarányú darabja egy 6-magos, 12-szálas CPU, 2,2 GHz-es alap órajellel, ami Turbo Boost mellett 4,1 GHz-ig emelkedhet. Az L3 cache mérete 9 MB, a fogyasztás pedig 45 watt. Anno az egyszálas feladatokban plusz 20 százalékos, a többszálas feladatok során plusz 50 százalékos teljesítményt kaptunk tőle a hetedik generációs 7700HQ processzorhoz képest… és ez a kraft azóta is kitart és látványos dolgokra képes. A processzor mellé társult egy NVIDIA® GeForce™ RTX 2060, 6GB-os GDDR5-ös grafikus vezérlő, ami az egyik legjobb dolog, ami mostanában egy gamer notebookkal történhetett. Az előző GPU-generációból mindössze egy, a 1080-as tudja felvenni a versenyt, annak ellenére hogy saját évfolyamában ő a “legkisebb testvér”. A Turing architechtúrára épülő video vezérlő chip FullHD felbontás mellett simán teljesíthetőnek veszi a magas és ultra részletességi szintet a játékoknál, valamint alkalmas a Real-time ray-tracing effektus kezelésére is (erről lesz hamarosan egy blogcikk, hogy mit is takar). Hogy mit takar ez élesben? Nos, ha valaki végigböngészi a notebookcheck weboldalát, akkor a 2060-as oldalán arra bukkanhat, hogy a játékteszteknél ugyanez a konfiguráció (azaz az Intel i7-8750H) bizonyos játékokat 4K felbontáson vitt 40-50 FPS közé, a FullHD-s eredmények pedig általában 100-hoz közelebbi, vagy sok esetben három számjegyűek voltak. Lelkesen belevágtam én is a tesztelésbe és már a Geekbench 4-nél látványos pontszámok jöttek ki, legyen szó a CPU (4541 és 17950), vagy a GPU-s (209091) mérésekről.

A szintetikus tesztjeink során a TimeSpy-on 5655 ponttal végzett, ami a korábbi mérések 51%-ánál jobb (ilyen magas mérésünk, ha jól emlékszem még nem volt), a Fire Strike esetében pedig kétszer megtöröltem a szemem az eredmény láttán. A korábbi mérések 73%-át győzte le ez a kombináció 13496 ponttal! Ilyen a tesztközpontban kb szökőévente van, szóval miután három újszülöttet G5 5590-nek kereszteltettem meg az egyik boltunkban, visszatértem, hogy játékokkal is megfuttassam a notebookot. Nos, kezdtem egy újabb teszttel, ami ugye a Final Fantasy XV benchmarkja. Nos, miután FullHD Standard módban “High” (6673 pont) eredményt ért el (amit korábban egy gép sem a tesztek során), FullHD High módban pedig “Fairly High”-ot produkált (5433 pont), úgy gondoltam ez a gép megérdemli a QHD-s beállítású tesztet is: Standard részletességi beállítások mellett produkált egy Fairly High (5257) eredményt a vas. Csak, hogy egy viszonyítási alapot adjak: korábban ilyen eredményeket még egyik gépünk sem produkált a teszteken. Kiemelkedőek már voltak – mint az ASUS Zephyrusok -, de az eddigi legjobb eredményektől látványos különbségeket produkált (pl. 2-3000 pontos differenciát a 3DMark teszteken) a Dell G5. Attól tehát nem féltem, hogy az Apex Legends különösebben megizzasztja majd (az FPS-számok nem hazudnak: MIN – 94, MAX – 162, ÁTL – 116), de próbára tettem a Shadow of the Tomb Raider rel is, ami 69-es minimumot, 237-es maximumot és 92 FPS-es átlagot produkált. A játékélmény tökéletes, a fent említett párossal dolgozó 8GB DDR4 2400MHz RAM is jól teszi a dolgát – biztosan lesznek, akik hiányolnak még 8 gigányit a csomagból, de szerintem a végeredményen nem látszott meg ennek a hiánya… de oké, elférne -, akárcsak a 128 GB M.2 SSD és az 1 TB 5400 rpm HDD meghajtó. Az előbbi lehetne nagyobb, pláne hogy a Windows programjai és egy-két program, ami ragaszkodik a Windows-os meghajtóhoz elég hamar teli rakják már a 128-at. Energiaforrásként kaptunk egy egészen korrekt – értsd, gamer gépekhez mérve nem dobja el 1 óra alatt a töltést – kapacitású, 4 cellás 60 wattórás beépített akkut. Játék közben továbbra is érdemes a konnektor közelében sátrat verni, de haladgatunk a gamer-fronton is használható akkuk világa felé.

Összefoglalás

A minőségnek ára van, ez tény… de amikor tényleg megkapod az áll-leejtést a pénzedért cserébe, akkor sokkal nyugodtabban dőlsz hátra. A Dell G5 5590 a legerősebb notebook, amit eddig teszteltem, ehhez nem fér kétség. Mindenben a legjobb volt, mindenben a legmagasabb pontszámot érte el és aki képes rááldozni egy minőségi gamer élményre… annak perpill nem tudnék jobb ár/érték arányú notebookot mondani ezen a szinten.

Érdekelne a Dell G5 5590? Szerezd be a webshopunkból!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Milyen nyomtatót vegyek 2022-ben?

Hol használnád a nyomtatót? Először azt érdemes eldönteni, hogy a nyomtatót milyen célból vásároljuk. Munkahelyre …