Kezdőlap / Tesztek / Dell G3 & G5 Teszt | Dinamikus duó

Dell G3 & G5 Teszt | Dinamikus duó

„Minél több, annál jobb”, „A jóból sosem elég” és még ehhez hasonló mottók járhattak lelkes dílerem fejében, amikor kitalálta, hogy ebben a tesztben nem egy, hanem két notebookot kell nektek bemutatnom. Jöjjön tehát kettő az egyben, a Dell G3 és a Dell G5 tesztje.

A Dell-nél nem aprózták el a G-széria bepromózását. Az amerikai gyártó játékokra szakosodott sorozatának népszerűsítésében a Marvel két bogárméretű hősét hívták segítségül, a Hangyát és a Darázst, hogy egy kis izgalmat vigyenek a G-pek (értitek… gépek… bocs) reklámanyagába. Egyfajta meta üzenete is lehet ennek az egésznek, hiszen a Dell célja a mainstream gamerek megtalálása volt ezekkel a notebookokkal, ergo az elérhető ár és a megfelelő teljesítmény relációjának megvalósítása.  Az amerikaiak G jelzésű triumvirátusa megérkezett a notebook.hu polcaira és most végigmegyünk a legkisebb és a középső kiadáson, azaz a G3-on és a G5-ön.

Dell G3 – A “kistesó” sem olyan gyengus

A Dell G3-asa az belépő szintű gamer notebookok alapszabályait alkalmazza: avagy végy egy erős multimédiás vasat, öltöztesd gamer dizájnba és voilá, kész a gamer gép! Ez hibátlanul meg is van, hiszen külsőre ugyan visszafogottan, de pár festésbeli látványelemmel „gameresedett” át multimédiás gépből a fekete G3-as. A formavilága inkább idézi a korábbi ASUS multimédiás notebookokat, de ahogy azon az oldalon elindult a „szögletesedés”, úgy a Dellnél is tapasztalható egy kis alakulás a gépházaknál. Méreteit tekintve egy 22,7x380x258 mm-es, tokkal-vonóval 2.53 kg-os notebookot kapunk, ami a 15.6 inches kijelzővel rendelkező gépeknél egy korrekt méretnek tekinthető. Lévén egy felerősített multimédiás notebookról van szó, az audiovizuális élményre aligha lesz rossz szavunk. a két Waves MaxxAudio® Pro technológiájú előre sugárzó hangszóró a notebook mércét abszolút megugorja, komolyabb hangélményért tessék egy komolyabb hangrendszer után nézni. A játékaink képi világát egy 15.6 colos, FullHD IPS matt LED kijelzőn élvezhetjük. A fényereje teljesen rendben van, ahogy a képminősége is, egyedül a magasabb Hz-számot hiányolom a képfrissítési rátánál, ami egy gamer vas esetén amúgy már indokolt lenne. Portolásában egy érdekes helyzetbe kerültem: a tesztgép volt az egyetlen, ami nem rendelkezett Thunderbolt csatlakozóval, azaz USB Type-C dugasszal, a webshopunkban található G3 modellek, viszont igen, így nem lesz gond a nagy sebességű adatátvitellel, egyik kiadás esetében sem. Amim volt, az egy SD-kártya olvasó, 3 darab USB3.1-es port, HDMI-csatlakozásra lehetőség, valamint egy Ethernet port is. A gépházban bújik meg még egy 802.11ac-szabványos WiFi-vevő is, valamint egy Bluetooth 5.0-ás port, az extrák között meg szerepel egy ujjlenyomat olvasó, amit a Power gombba építettek bele. A beviteli eszközökről is essen szó, bár csak annyi, amennyit feltétlen érdemes: a tasztatúra kényelmesen használható a standard feladatoknál, a nyíl-billentyűket ugyan elválasztották a többi elemtől, de méreteit tekintve viszont elég kicsinek tűnnek. A WASD nem kapott komolyabb megkülönböztetést, sem festésben, sem háttér világításban. A touchpad a szokásos műanyag felület, jól érzékeli a gesztusainkat, de egy kicsit „lötyögősnek” hat, amikor kattintunk rajta.

Teljesítményét tekintve a panasz oly messze állhat tőle, mint Budapesttől Krasznodar (még VB-lázban égek, bocsi), annak ellenére, hogy ez a számsorban a G3 a „legkisebb”. Intel® Core™ i7-8750H Processzor 9 megás Cache-el és 4.10 GHz-ig húzható teljesítményével baromi jó választásnak bizonyult, de ami igazán megdobja a hangulatot, az nem más, mint a 4 gigás NVIDIA GeForce GTX 1050Ti! Rengeteg mindent elárul a G-szériáról, hogy minden darabot a Square Enix készülő játékával, a Shadow of the Tomb Raider-el promóznak… és ez nem csak üres fecsegés, hanem a gép bírni is fogja Croft kisasszony újragondolt történetének harmadik epizódját. Sajna az új TR-re várni kell, de a benchmarkjaink kéznél voltak és a mérések alapján FullHD felbontáson, magas és közepes beállítások keverékénél nem lehet majd problémánk. A Normál beállításokon a Final Fantasy XV Benchmarkon egy erős „Standard” eredményt produkált, azaz normál futást biztosít a hardver az újabb játékoknak is. A 4K-nál azért már erősen rezgett a léc, ott az Alacsony beállításokon futtattam le a benchmarkot, ami ugyan korrekten végigment (nem szaggatott folyamatosan), azonban dropokat produkált már, így a játékélményen eshet csorba, ha nagyobb tömegjeleneteknél, meg-megakad a játék. Nem volt vészes, de a gamerek nem igazán szeretik, ha kirántja őket a ritmusból egy-egy belassulás. A 3DMark teszteken ugyan maradandót nem nyújtott, de a TimeSpy és a Fire Strike is arra hivatott, hogy az asztali gamer vasakat is megizzassza, hát még a notebookokat. A videokártya és a processzor kombójához persze még egy harmadik munkást, a 8 GB-nyi DDR4/2666MHz memóriát is hozzá kell adni, hiszen ő is fontos résztvevője a G3 munkásságának. A 128GB-os SSD és az 1TB-os HDD kombinációja egy jól megszokott, biztos párosítás, ami itt sem okoz csalódást. Előbbiről a Windows marha gyorsan bootol, ahogy a rá telepített szoftverek is jóval gyorsabban töltődnek, közben az 1 terrányi hely elegendő a sok-sok fotónak, videónak és játékoknak.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a Dell G3-ast és G5-öst a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Dell G5 – A középső gyerek mindig fura?

Nyergeljünk át a nagyobbik testvérre, azaz a G5-ösre, ami már egy kicsit komolyabban vette a „gamer dizájn fogalmát”. A megfelelő mennyiségű levegő átmozgatásához, hűtőrendszert kiegészítő speciális bordázását alakítottak ki a gép hátsó felére, ami nem csak praktikus, de dizájn szempontjából sem utolsó. Az alap fekete festés mellé ez a grafitszürke elem nagyon jól jön és remekül passzol a notebook élesebb formavilágához. Dimenziói alapján egy kicsit kilóg a 15.6-os notebookok köréből, ami főleg a dizájnelemek miatt lehet: 389 x 274.7 x 24.95 mm-es kialakítása és 2.61kg-os súlya már a testesebb vasak közé sorolják. Ahogy a G3-asnál, úgy a G5-ösnél  is rendben vannak a multimédiás tényezők, azaz a kép és a hang. A kijelző a G3-asnál is használt 15.6 colos, FullHD IPS matt LED panel, ami ugyan elegendő, de még mindig nem egy 4K 60Hz-es monitor…na most, erre rájöttek a Dellnél is, így a portok között szerepel egy Thunderbolt 3-as, USB 3.1 Type-C és egy HDMI 2.0-ás, aminek hála egy külső, izmosabb monitort is rá lehet kötni a G5-re. Vissza még a multimédiára, hiszen a hangtechnika is érdemel pár karaktert. A Waves MaxxAudio® Pro a termékcsalád állandó hangrendszere itt is hozza a minőséget, bár továbbra is ajánlott a gamingnél a füles, vagy egy összetettebb hangrendszer használata. Az előbb már esett szó két portról, most soroljuk fel a maradékot: USB3.1-esből jutott a gépre három darab, valamint egy SD/MMC kártyaolvasó, zárásként pedig ide is megkaptuk a HDMI-n és a Type-C-n kívül az Ethernet dugaszt, valamint a combo-audio jack csatlakozót is, na meg a bekapcsoló gombon az ujjlenyomat olvasót. Intel 8256-os chipnek köszönhetően itt is megvan a kétsávos, 2,4 és 5 GHz-es WiFi-vételünk és 4.2-ös Bluetooth kapcsolat. Ami miatt kiemelték ezt a gépet, az mindenképp a két ventillátoros, hűtőrendszer, ami optimális hőmérsékleten igyekszik tartani a gépet a leghúzósabb időszakában is. Itt jön ki az első komolyabb különbség a G3-al kapcsolatban, hiszen amíg a kistesó a standard hűtőrendszerével szépen belemelegedett a munkába, a G5-ös még az izzasztóbb időszakokat is (noha kicsit zúgósabban), de jól viselte. A komolyabb játékra szánt gépeknél ez egy fontos követelmény, hogy ne csak jó teljesítményt kapjunk, de a fűtésszámlánkon ne kurtítson ezért cserébe. A beviteli eszközöknél itt is hasonló a helyzet, mint a G3 esetében: egy relatíve kényelmes billentyűzet és egy strandard teljesítményt produkáló, összeszerelési minőségben egy kicsit visszafogottabbat produkáló touchpad.

Most pedig essen szó a teljesítményről, ami a G3-ashoz megszólalásig hasonló setup biztosít. A nyolcadik generációs Coffee Lake processzor dolgozik, az i7-8750H.  A 14 nm-es technológiával készülő processzorban 6 fizikai magot találunk és a Hyperthreading-nek köszönhetően egyszerre 12 szálon képes végrehajtani a feladatokat.  A processzor alap órajele 2,2 Ghz, mely azonban turbó módban egészen 4.1 GHz-ig emelkedhet. A tesztalanyunk emellé egy NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti videóvezérlőt kapott, melyben a GP107-es architektúrájú chip dolgozik, akárcsak a sima 1050-es változatban. A 14 nm-en készült VGA 128 biten kapcsolódó 4 GB GDDR5-ös memória segíti, órajele egészen 1493 MHz-ig emelkedhet. A memória slotokat 8GB DDR4-es, 2666MHz-es teljesítményű RAM foglalja el, a fájlok, valamint a telepített programok hasonlóan tehetnek a 128GB-nyi SSD-vel és az 1TB-s 5400rpm-es HDD-vel. Teljesítményét tekintve ne várjunk látványos különbséget a G3-hoz képest, hiszen ugyanabból gazdálkodtak, mint a G3 esetében. Az újabb játékok itt is a közép és magas beállítások között egyensúlyoznak majd, míg a 4K-s játék már egy kicsit komolyabb feladat a G5 bicskájának. Nem lehetetlen, de itt már érdemes alacsonyabb beállításokkal dolgozni. A gép összességében stabilan futott, nem lehetett rá panaszom, akárcsak a kistesóra. A benchmarkoknál ugyan érzékelhető volt egy leheletnyi különbség a G5 felé, de a lényegi különbséget a két gép között az extra elemek jelentették. Akkuidő és töltés szempontjából a G3-al megint csak egy eredményt produkál: az 56 Wh-s, 4 cellás aksi dolgozik mind a két oldalon. Nagy pozitívum a gyors töltési idő, az okostelefonokhoz hasonló teljesítményt tudja nagyjából produkálni a Dell, hiszen alig 60 perc alatt már 80%-on lesz akkunk, 15 perc pedig 25%-ra elegendő.

Összefoglalás

A Dell G3 és a G5 bemutatása során tökéletesen kirajzolódott, hogy hogyan is lépkedhetünk felfelé a gamer gépek szintjén. Láthattuk, hogy egy erősebb multimédiás hardver kiindulópontként mire elegendő és az, hogy ezt kisebb-nagyobb extrákkal, minimális árváltozással mit eredményez. Úgy gondolom, hogy a két kiadás közti különbség inkább a G5 javára billenti a mérleget, a jobb hűtőrendszerrel és a Thunderbolt csatlakozóval, de a G3 is remek választás egy felső-közép szintű beállításokon játszani kívánó felhasználónak.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

3 legjobb lézernyomtató [2022] – Segítünk választani!

A 3 legjobb lézernyomtatót az alapján választottuk ki, hogy melyik az abszolút király, valamint melyiket …