Kezdőlap / Cikkek / Deepfake videók | Gyorstalpaló

Deepfake videók | Gyorstalpaló

„Ne higgy el mindent, amit látsz az interneten!” – olvasható ez az örökérvényű állítás több kamucikkekkel és álhírekkel foglalkozó anyagban. Nos, most ezt a mantrát mi is megerősítenénk, azzal hogy bemutatjuk a Deepfake-videók kísértetiesen valószerű világát.

Képzelj el egy látványos blockbuster filmet. Legkézenfekvőbb példa a Bosszúállók: Végjáték, ahol rengeteg olyan jelenetet láthatunk, ami nyilvánvalóan nem történhetett meg, minőségi színészi játék és díszlettervezés ide, vagy oda. Ezeket a jeleneteket (például a harcot az Őrült titánnal, Thanossal) számítógépek perceken és órákon keresztül generálták le egy arra dedikált programban. Na, de miért is indultunk ilyen távolról? Mert a hétköznapokban is egyre gyakrabban előkerül a videóanyagok manipulálása, mégpedig egy igen veszélyes formában.

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezetője nemrég leült egy kamera elé és elkezdett arról beszélni, hogy az ellopott felhasználói adatok fölött totális kontrollal rendelkező személy előtt egyetlen embernek sem lehet titka. Ez egy igen kényes téma napjainkban, amikor az adatainkkal machináló cégek soráról derül ki, hogy ilyen-olyan biztonsági rések vannak, az addig megdönthetetlennek tűnő védelmi rendszereiken. Mire megremeghetnénk, hogy Zuckerberg bejelenti, hogy átveszi a világ felett az uralmat és ő rendelkezik a sorsunkkal, eljutunk odáig, hogy elolvassuk a videó leírását. A Canny AI nevű mesterséges intelligencia alkotta a komplett tartalmat és direkt azért készült, hogy figyelmesebbek legyünk a netes tartalmakkal kapcsolatban. A technológia a végletekig profin dolgozik: az algoritmus a célszemélytől származó hang és képi adatokat gyűjt be, majd az információkat értelmes mondanivalóvá fűzve egy hitelesnek látszó bejelentkezést készít – némi emberi közreműködéssel. Általában azt szokták felvetni ilyen videóknál, hogy a beszélő sokkal lassabban és gépiesebben beszél… nos bevallom, mivel nem beszélgetek a legnépszerűbb közösségi média oldal vezetőjével napi szinten, így fel sem tűnt a különbség.

A deepfake videókat avatatlan szemek egészen nehezen azonosítják – ezért is lesz belőlük nagyon könnyen virális tartalom, ami pillanatok alatt ellepi az internetet – és ennek a veszélyeire hívták fel a figyelmet. Egy szélsőséges példa szerint akár háborúkat is robbanthat ki egy ilyan anyag: Aviv Ovadya a Thoughtful Technology Project feje szerint egy algoritmus a világ egyik nukleáris nagyhatalmának fejéről készült 100 órányi kép- és hanganyagból már képes összerakni egy hadüzenetet: „nem is kell tökéletesnek lenniük, csak elég jónak ahhoz, hogy az ellenség elhiggye, hogy tényleg megtörtént, és ez hirtelen felindulásból tett megtorló akciót válthat ki”. Egy másik platformon is feltűnt már ez a technológia, ez pedig a felnőtt filmek vonala: több hírességről készült “házi videó” is került már fel az internetre, amiről kiderült, hogy egy ilyen algoritmus műve volt.

A deepfake-videókat persze nem csak ilyen sötét célokra lehet használni. Remek humorforrásról is beszélünk ebben az esetben, illetve a szórakoztató ipar egyik újdonságaként is tekinthetünk rá: mit szólnál hozzá, ha egy múzeumban maga a Mona Lisa mesélné el a saját történetét? Az AI működéséről most jöjjön egy videó:

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Törött kijelző | Félünk tőle, de nem teszünk ellene

A Huawei 10 országban – köztük hazánkban – végzett felmérésben arra kerestek választ, hogy tulajdonosaik …