Kezdőlap / Cikkek / Cisco CBS250-8P-E-2G switch teszt | A hálózati kapcsoló

Cisco CBS250-8P-E-2G switch teszt | A hálózati kapcsoló

A Cisco elsősorban hálózati eszközeiről ismert márka, és főleg a nagyvállalati szegmensre pozicionálják megoldásaikat. A Cisco régóta szeretne kisvállalati szegmensben is mindenkinek teljes igényt kielégítő portfóliót kínálni, ami a CBS szériával megérkezett. Ettől függetlenül otthonra érdemes megvásárolni ezeket a termékeket a megbízhatóságuk miatt.

Sokan nincsenek tisztában a router és switch közötti különbségekkel, ezért beszéljünk erről egy kicsit!

Mire való a router?

A router a különböző számítógépeknek osztja meg a modemen beérkező internetet vezetékes (UTP kábel) vagy vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolaton keresztül. IP címet oszt ki a számítógépeknek és tűzfalat is tartalmaz. Segítségével több eszköz képes egy hálózatra csatlakozni és elérni az internetet.

A képhez tartozó alt jellemző üres; cisco-switch-kicsomagolas-1024x576.jpg a fájlnév

Mi a switch? Mikor válasszuk?

A switch egy jóval egyszerűbb eszköz, mint a router. Nem oszt ki IP címet, nem irányít, nem szűr, nem állít le adatot, hiszen nincsen benne tűzfal sem. Két- vagy több eszköz csatlakoztatható rá, és minden adat gyorsan áthalad rajta.

Milyen esetben használunk switch-et? Például ha túl kevés Ethernet csatlakozó van a routeren, és több eszközt szeretnénk csatlakoztatni vezetékes módon, akkor a switch-csel, mint egy hálózati elosztóval megoldhatjuk ezt a problémát. Másik ok, hogy ha több száz méter UTP kábelt kell telepíteni, és össze akarjuk kötni a távoli eszközöket.

Lássuk a Cisco CBS250-8P-E-2G switch készüléket!

A képhez tartozó alt jellemző üres; cisco-switch-1024x576.jpg a fájlnév

A Cisco CBS50-8P-E-2G egy 8 portos, akár rackbe is szerelhető gigabites Ethernet switch. A Cisco ezen szériája rugalmas felügyeleti lehetőségekkel, átfogó biztonsági képességekkel és Layer 3 statikus útválasztási szolgáltatásokkal rendelkezik. Ideális megoldás online erőforrások megosztásához, telefonok és vezeték nélküli hozzáférési pontok csatlakoztatására. A doboz a switch-en kívül tartalmazza a használati utasításokat, a tápot, tápkábelt, a rackbe szereléshez minden alkatrészt, egészen a csavarokig és gumitalpakig.

Nézd meg róla korábban készült tesztvideónkat!

Üzleti alkalmazások

  • Nagy sebességű asztali kapcsolat: Kisebb irodák dolgozóit könnyedén összekapcsolhatjuk egymással, nyomtatókkal, szerverekkel és egyéb hálózati eszközökkel.
  • Rugalmas vezeték nélküli kapcsolat: A hálózat kiterjesztéséhez más gyártók vezeték nélküli megoldásaival együttműködik a Cisco. Funkciói között szerepel a PoE, VLAN, QoS. Portonként akár 30W teljesítménnyel rendelkezik.
  • Egységes kommunikáció: A QoS lehetővé teszi az IP telefonálást és videó megfigyelést egyetlen Ethernet hálózaton.

További jellemzői közé tartozik a könnyű konfigurálhatóság, menedzselés, megbízhatóság, kiemelkedő teljesítmény, Layer 3 statikus útválasztás és Power of Ethernet (PoE). Kiemelkedő hálózati biztonságot garantál, működése energiatakarékos, kialakítása rugalmas és kompakt.

Milyen Cisco Switch kapható még nálunk?

A CISCO hálózati eszközei megvásárolhatóak a Notebook.hu webáruházában és üzleteiben.

A Cisco Switchek között rengeteg variáció található annak függvényében, hogy pontosan mire szeretnénk használni. Tudásától függ az ára, ami 16.000 Ft-tól akár 200.000 Ft közelébe is elérhet. Nagyban befolyásolja, hogy melyiket válasszuk: a felhasználási környezet és terület.

Nézzük, mely Cisco Switchek kaphatók tudás szerint sorba rendezve:

Milyen sebességekkel kaphatók Switchek?

10 Mbps: Ez már kőkorszaki sebesség, meg se forduljon a fejünkben! Ráadásul már keresve se találhatnánk ilyen lassú sebességet nyújtó switchet a boltokban.

100 Mbps: Ezt a sebességet Fast Ethernetnek hívják. Már az elfogadható sebességhatárt súrolja, de nem érdemes ilyennel tervezni, hiszen már lassan ez is nagyon lassúnak számít nagyobb adatok mozgatásához. Manapság már több tíz gigás fájlok mozgatása az általános.

1 000 Mbps: 1 Gigabit, rövidítve 1 GE. Ez a leginkább elterjedt sebesség otthoni felhasználásra, de akár irodai hálózat kiépítésénél is működőképes.

10 GE: A 10 000 Mbps, tehát 10 Gigabit sebesség. Komoly hálózatok létrehozására javasolt. Árban jóval borsosabb, mint az 1GE sebességűek, sok esetben nincs is rá szükség. Esetleg a jövőre gondolva lehet érdemes ilyen sebességű hálózat kiépítésére. Fontos, hogy nemcsak a hálózatnak, hanem a hálózat részegységeinek, eszközeinek is támogatnia kell ezt a sebességet, különben kihasználatlan a nagy sebesség.

Mi az a PoE Switch?

A PoE a Power over Ethernet rövidítése. A PoE csatlakozók tápellátást képesek biztosítani az Ethernet kábelén keresztül olyan eszközöknek, mint VOIP telefonok vagy épp a biztonsági kamerák. Nagyon praktikus, hogy nem kell külön tápellátást biztosítani ezeknek az eszközöknek, hiszen képesek az Ethernet kábelről áramot felvenni a működésükhöz. A PoE csatlakozókkal rendelkező Switchnek nem minden portja támogatja ezt, és korlátozott a tápellátásra fordítható energia mértéke. Ezért fontos kiszámítani, hogy mennyi és mekkora energiaigényű eszközöket szeretnénk ilyen módon csatlakoztatni.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Norton antivírus összehasonlítás | A legnagyobb és legrégebbi

Ha azt kérném, sorolj fel vírusirtókat, szinte biztos, hogy az első három márka között szerepelne …