Kezdőlap / Cikkek / Bosszantó alapértelmezett Windows beállítások – 1.rész

Bosszantó alapértelmezett Windows beállítások – 1.rész

Ha vesz egy új gépet, vagy csupán a régire telepít új operációs rendszert, akkor az első bekapcsoláskor alapértelmezett beállításokból kell gazdálkodnia. Ezek általában hatékonyak, hiszen azok számára, akik kevéssé értenek a számítógéphez, könnyebbséget jelentenek. Vannak azonban olyan alapértelmezett beállítások is, melyek kifejezetten bosszantóak lehetnek, s kikapcsolásukkal jelentősen növekedhet a felhasználói élmény. Ebben a sorozatban ezek közül fogunk néhányat bemutatni!

Fájlok kiterjesztésének elrejtése

A fájlok kiterjesztése meghatározza, megszabja azt, hogy az adott fájlokat milyen program segítségével lehet megnyitni, illetve megmutatja azt, hogy melyik programban készültek. Tehát ha kapunk egy e-mailt, amihez csatoltak egy fájlt is, annak kiterjesztéséből, vagyis a fájlnevet záró pont utáni néhány karakterből még a megnyitás előtt tudhatjuk, hogy melyik program kell majd a használatához. Ez pedig kétségkívül nagyon hasznos tud lenni.

Csak egy gyors példa: az .xls kiterjesztés ugye a Microsoft Excelt takarja. Ha kapunk egy .xlsx kiterjesztésű fájlt, akkor már azt is tudjuk, hogy ez a 2007 előtti Excel verziókkal nem kompatibilis, így ilyennel biztosan nem tudjuk megnyitni.

Szinte érthetetlen, de a Windows 8-ban ennek mutatása alapértelmezett állapotában ki van kapcsolva.

Fájlok kiterjesztésének mutatása

Szerencsére ezen könnyedén lehet változtatni.

Ehhez nem kell mást tennie, mint megnyitni a vezérlőpultot. Ennek egyik elérési útja a Windows + X gombok együttes lenyomása, majd a listából értelemszerűen a Vezérlőpultot kell kattintani.

A felugró ablakból keresse ki a Mappa beállításai opciót. A Mappabeállítások párbeszédpanelben kattintson át a Nézet fülre. A listából keresse ki az Ismert fájltípusok kiterjesztésének elrejtése opciót, és vegye ki a pipát a rubrikából.

Ezután látszódni fognak a kiterjesztések.

Sorozatunk további részei:
Bosszantó alapértelmezett Windows beállítások – 2. rész
Bosszantó alapértelmezett Windows beállítások – 3.rész

Bosszantó alapértelmezett Windows beállítások – 4.rész

Comments

Kapcsolat Katona-Kis András

Talán ez is érdekel

Libra | Saját pénzneme lesz a Facebook-világának?

Június közepén került bemutatásra, hogy hogyan tervezik bevezetni jövőre a saját digitális pénznemét a Facebook, …