Betiltott játékok, avagy a tiltólistás Pikachu története

Bizonyos játékok tartalma megosztja a közönséget. Lehet szó extrémnek tűnő agresszióról, szexualitásról, vallási jelképekről, vagy egészen banális indokokról, nem egy játék került tiltólistára ilyen-olyan indokkal a nagyvilágban. Mi összeszedtünk pár érdekes esetet a betiltott játékok listájáról.

Agresszió és szexualitás

A „legkézenfekvőbb” indokok közt volt mind a kettő, amikor be kellett tiltani egy-egy játékot.  Él menő volt ebben a kategóriában a Rockstar Games több játéka is, hiszen többször is polgárpukkasztó témájú jelenetekkel, vagy témával töltötték meg játékaikat. A Grand Theft Auto-sorozatban az ártatlan járókelőkkel való agresszió és a gengszter-szál több cenzort is megfogott, de a cenzorokat igazán a Manhunt-sorozat akasztotta ki. Kendőzetlen brutalitás, vér és agresszió mixe a játék, amit többek közt Németország, Írország, Új-Zéland, Kuvait, Szaúd-Arábia és Dél-Korea is tiltólistára tette. Angliában előbbi játék, valamint a Marvel képregény ihlette Punisher is tiltólistára került, az emberi testek kreatív csonkítási technológiáinak felsorolásáért. A Postal-széria sem finomkodott extrém jelenetekkel, s a közízlést igencsak felpiszkáló cselekményével, aminek eredménye egy több országon átívelő ban-lista, ami Új Zélandig is eljutott. Furcsán sült el a Bully című játék, amiben a főszereplő az iskolán belüli zaklatás ellen küzd, mégis az ezt bemutató tartalmak miatt került tiltólistára a Rockstar Games műve. Brazíliában nem gondolták azt, hogy ez a megfelelő eszköz ennek reprezentálására. Zárjuk a sort a tiltás királyával, Venezuelával, ahol minden olyan játék, amelyben lehetőség van az emberölésre, be van tiltva. 2009-ben hozták meg ezt a döntést és azóta is életben levő szabály szerint a fizikai és digitális forgalmazása is tiltott ezeknek a játékoknak.

A szexualitás terén a Manhunthoz hasonló „érdemeket” szerzett magának a japán RapeLay című játék. A címben mutatott szójáték mellett a tartalom kellőképpen kicsapta a biztosítékot: a „rape” angol nyelven a megerőszakolást jelenti, innentől nem nehéz kitalálni, hogy miről is szólt a játék. A meztelen karakterek, vagy épp az erotikus ábrázolásmód miatt kapott tiltást már a God of War is, ahol Kratossal a görög istenek arcának átrendezése közben igen gyakori volt a meztelen testek látványa. Ez főleg a közel-keleten produkált ban-kalapácsos közbelépést, de az Istenölő Kratos sztorija még más témában is előjön majd. A szexualitás terén érdekes volt a helyzet a Mass Effect-szériával, ahol a homoszexualitás lehetősége, illetve az idegen fajjal való… érzelmekkel túlfűtött sokadik típusú találkozás nem ragadtatta el a cenzorokat. Ennek eredményeképp Szingapúrban és az Emirátusokban is tiltott gyümölcs volt (előbbiben később feloldották a tiltást).

Országimázs

Németországban a második világháború kezelése továbbra is kényes dolog, s mivel elég gyakori témája volt ez az időszak a játékoknak, így ott külön szabályrendszert alakítottak ki a témára. Ez a fajta csökkentett történelmi azonosíthatóság kellett alakítani például a legújabb Wolfensteinben is, ahol az önkényuralmi jelképeket kiszedték, valamint az ellenfél sem a német birodalom, hanem a „Rezsim” nevű csoport lett a német kiadásban. A távol-keleten a Homefront-széria, a Heart of Iron és a Command & Conquer is kihúzta a gyufát. Előbbi a koreai háborúval, a HoI Japán bemutatásával, mint elnyomó rezsim, a C&C pedig több kínai szervezet „nem megfelelő reprezentálásával” váltotta ki a tiltólistás jegyét.

A közel-keleten tiltást kapott a Spec Ops: The Line a háborús övezetként bemutatott Dubai bemutatásáért, a Medal of Honor: Warfighter és a CoD két része, a Black Ops II és Modern Warfare a Pakisztánról bemutatott hamis képért. Kubában elég meredek volt, pont az előző sorban taglalt CoD:BO2 helyzete, hiszen egy Fidel Castroval szemben bemutatott rajtaütés erősen megrezgette a lécet a helyi cenzoroknál. Gondolnátok, hogy egy focis játék lehet politikailag inkorrekt? Nos, Kínában így gondolták, mikor a Football Manager 2005 elismerte Tibetet és Taiwant, mint önálló államot, ellenben a világ egyik gazdasági nagyhatalmával (hasonlóval indokolták a Hearts of Iron tiltását is). Brazíliában a Counter Strike esett ki, mivel a favellák között lövöldözve, nem a legjobb benyomásokkal gazdagodhattunk a dél-amerikai állammal kapcsolatban.

Vallás és energiaital

Volt pár kevésbé tradicionális eset is, ilyen például a Dániában tiltott EA Sport MMA játék. Az indok? Energiaital-reklámozás! Az északi országban elég komolyan veszik az ilyen jellegű reklámok féken tartását, szóval a játék sem maradhatott. Esett már szó a God of War protagonistájáról, Kratosról, aki nem ápolt baráti kapcsolatot a görög istenekkel. Az Emirátusokban ez a fajta viselkedés nem állta ki a cenzúra próbáját, ahogy az „God” (Isten) kifejezés használata sem, a címben. Az Injustice hasonló cipőben járt, hiszen az eredetileg Injustice: Gods Among Us címen megjelenő játék alcímét kellett Mighty Among Us-ra cserélni. Az istenek nem, de a mitológia már köztünk járhatott! A vallás egy különösen necces téma, amit a The Pokemon Trading Card Game is megszenvedett. A szaud-arábiai letiltás oka az volt, hogy az energiánkat jelképező ikon nagyon hasonlított a Dávid-csillagra. Japánban a Fallout 3-ban kellett egy kis átalakítást végezni, hogy megússzák a tiltást, ugyanis az egyik névválasztás nem volt a legszerencsésebb. A Fat Man nevű, Megatont veszélyeztető fegyver nem csak névrokona volt az azonos nevű atombombának, amit Nagasakira dobtak le az amerikaiak a második világháborúban, de a játékban is egy atomvillanás követte volna az aktiválását.

Volt olyan helyzet, hogy egy játékot csak adott régióban tiltottak le. A GTA: Episodes from Liberty City Barueriben lett letiltva, Brazíliában, mivel jogtalanul használta fel egy helyi szerző Hamilton da Silva Lourenço művét. Ezt a tiltást később feloldották, ellenben a Chihuahua államot és Ciudad Juárezt nem megfelelően bemutató Ghost Recon: Advanced Warfighter II-ről, ami ugyan az ország többi pontján kapható, de Juárez környékén nem néznek rá jó szemmel. Ausztráliában a pucér BMX-esek kaptak tiltást, mivel a helyi cenzúra szerint indokolatlan meztelenkedés nem szerepelhet játékokban.

Igencsak sokszínű tiltólistát láthatunk, sokszor jogos tiltásokkal, de pár igen furcsa döntéssel fűszerezve. Országonként különböző procedúráknak és jogszabályoknak kell megfelelnie egy-egy játéknak, s ugyancsak országtól függő, hogy mi fér bele a jó ízlés határaiba. Hazánkban jelenleg nincs tiltólistás cím (még az igencsak kétes megítélésű Manhunt és Postal is a polcokra került), de feltennénk a kérdést: volt már olyan játék, amit játszva arra gondoltatok, hogy ez nektek túl sok?

Forrás:
http://hvg.hu/tudomany/20100510_betiltott_jatekok

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_banned_video_games

http://hu.ign.com/betiltott-videojatekok/21645/feature/10-jatek-ami-tiltolistara-kerult

Comments

Rólunk Katona-Kis András