Kezdőlap / Cikkek / Betiltják a francia iskolákban a mobilokat?

Betiltják a francia iskolákban a mobilokat?

Nemrég a francia parlament alsó házában megszavazták, majd a felső házban jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, ami szerint a francia iskolákban a diákok és a tanárok számára egyaránt tiltott lesz a mobiltelefonok használata.

A HVG cikke számolt be arról, hogy a telefonok teljes tiltást kapnak az iskolákban, mire az IT Café már ennek finomításáról publikált. Az elektronikus kommunikációt és postát szabályozó francia hatóság egyik felmérése szerint a 12 és 17 év közötti gyerekek 93 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2016-ban. A tervezet megírói szerint a készülékek használata “számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával”. Ezt viszont (az előzetes hírekkel ellentétben) nem teljes tiltás fogja követni, hanem iskolánként konzultáció, hogy milyen módon legyen visszaszorítva, de ne teljesen eltüntetve az eszközök használata. A korlátozástól azt remélik, hogy a koncentrációnak és a társas érintkezéseknek kedvező környezetet tudnak biztosítani. Az eszközhasználati korlátozás nem csak a mobilokra, hanem minden más okoseszközre (tablet, óra) is vonatkozik.

Az új szabályzat az oktatási intézményekre bízza, hogy milyen esetekben tesz kivételt eljárási szabályzatában a törvényt illetően. Ennek értelmében a törvény nem rendelkezik a kiszabandó büntetésekről és nem tér ki a tiltás alkalmazásának részleteire. A tiltás hatálya alól kivételt képeznek a fogyatékossággal élők, illetve adott iskolán belüli időszakok (milyen órán lehet használni a telefont, illetve milyen időszakokban nem – példaként: az ebédlőben, hogy az étkezés során is inkább egymással beszélgessenek a diákok). A korlátozás kidolgozásába a szülők is beleszólhatnak, a törvényalkotók azt várják, hogy kialakul egy közös álláspont az intézményekben, és mindenhol ésszerű döntés születik: az eszközök megtalálják a helyüket az oktatásban és mérséklődik a telefonok fanatikus használata.

A törvényjavaslat eredeti, azaz tiltó formájával szembenállók szerint nem megtiltani kellene az eszközök bevitelét, hanem adaptálni őket a tanításba, valamint koncentrálni arra, hogy a diákokat megtanítsák a telefonok felelősségteljes használatára. Az a variáns, amiről már az ITCafé számolt be, ennek megfelelőbb formát vesz fel, azonban az okoseszközök teljes adaptálására még valószínűleg várni kell.

Ti mit gondoltok erről? Érdemes lenne ezt a magyar iskolákban is alkalmazni?

Forrás:

http://hvg.hu/tudomany/20180730_okosora_tablagep_okostelefon_francia_parlament_francia_iskola_kozoktatas

https://itcafe.hu/hir/francia_iskola_mobil.html

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Otthoni Home Office munka – Mi kell hozzá?

Elérkezett a Home Office ideje, aki megteheti, az otthonról végzi a munkáját. Mire lesz szükségünk, …