Kezdőlap / Cikkek / Bemutatta hajlítható kijelzőjét a Samsung!

Bemutatta hajlítható kijelzőjét a Samsung!

Ahogy azt már egy korábbi bejegyzésünkben is fejtegettük, a Samsung egy igencsak izgalmas jövőképet kíván festeni a mobileszközök piacán. Beszéljük át, hogy pontosan mire érdemes számítani ezután a bejelentés után.

Kijelző van, telefon még nincs

A Samsung 2018-as fejlesztői konferenciáján bejelentette a régóta várt hajlítható kijelzőket Infinity Flex Display névvel. Az eseményen egy működő prototípus került bemutatásra, így megtekinthettük, hogy milyen, ha készülékünk okostelefonból tablet méretű, nagyképernyős eszközzé alakul és vissza. Nagyon rövid ideig szerepelt, egy elég kezdetleges formájú eszköz a színpadon, amiről többször is kijelentették, hogy egy „alfa” változatról van szó, ami magát a hajlítható kijelzőt hivatott bemutatni, de messze áll még a kész, forgalomba helyezhető eszköztől. Kihajtva amúgy egy 7,3”-os OLED panelt kapunk, amin egyszerre három alkalmazás futhat, összecsukva pedig egy hagyományos androidos mobil méretű eszközé alakul. A Samsung azt ígérte, hogy az átmenet az egyik módból a másikba egyszerű és kényelmes lesz, amiért a konkrétan erre a célra kifejlesztett One UI felhasználói felület gondoskodik.

via GIPHY

Az alfa változat

Nem sokat váratott magára az első „működőképes” telefon megjelenése, sőt a Rouyu Technology egy héttel a Samsung bejelentése előtt hozta ki a FlexPai névre keresztelt eszközét. Érezhető a projekten, hogy nem a minőségre, hanem az elsőségre hajtott vele a kínai cég. Több beszámoló alapján is kezdetleges még a rendszer kidolgozása, dizájn és formatervezés szerint is több baki van a FlexPai rendszerében.  A kijelző egy 7,8 hüvelykes AMOLED panel, amely 4:3-as képaránnyal bír, összehajtva pedig egy 4 hüvelykes képátlóval rendelkezik. A kínai gyártó szerint 200.000 hajlítást bír a készülék, ettől többre még nem merték hitelesíteni. 16+20 megapixeles dupla kamerát kapott, na meg gyorstöltőt is. A képanyagok alapján tényleg még egy béta-fázisú, kissé nagyképűen felhype-olt darabról van szó, ami csak az elsőség vágya miatt került forgalomba… ennek ellenére fontos megjegyezni, mint mérföldkövet.

Mire számíthatunk?

A Samsung készüléket tehát nem, „csak” technológiát villantott, viszont várhatóan 2019 márciusában érkezik majd a pletykák szerint olyan produktum, ami nem csak prototípus lesz. Túl sokat nem láthattunk belőle, de ez elegendő volt ahhoz, hogy beindítsa a Concept Creator nevű csatorna szerkesztőjét, hogy megalkossa a Samsung Galaxy F-et, a már ismert Samsung-os formajegyeket használva.

S mi lesz a technológia sorsa? Ha be is fürdik vele a Samsung, valószínűleg nem fogják elvetni a hajlítható kijelző gondolatát. A kijelzők növekedő mérete miatt egyre nagyobb igény lesz arra… hogy újra kisebbé és kompaktabbá tegyük őket. Furcsa ellentétpár, de nem hiába a tablet-telefon méret közt egyensúlyozunk, hiszen a lényeg az lenne, hogy ezt a két eszközt egybeolvasszák. A kezdeti lépések izgalmasak, az első darabok pedig borsos árúak lesznek, ez szent… s hogy mit hoz a jövő? Talán 10 év múlva a tablet és telefon kategóriánkat felváltja majd ez a 2-in-1 eszköz, vagy a koncepciós rajzok sokaságán élő, futurisztikus telefonkarkötők.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Xiaomi Mi 10 lite Youtube nyereményjáték

Nyerj Xiaomi Mi 10 lite telefont!

Kissé viseltes már a régi telód? Akkor most itt az esélyed, hogy beújíts egy vadiúj, …