Kezdőlap / Cikkek / Feltörnéd a haverod telefonját? Íme, a világ összes feloldó mintája!

Feltörnéd a haverod telefonját? Íme, a világ összes feloldó mintája!

Van 12 szabad órád? Ennyi idő csak ahhoz szükséges, hogy az összes mintát végignézd… az hogy ki is próbáld, már egy kicsit tovább fog tartani. Hát igen, nem mondtuk, hogy könnyű lesz.

A világ legkitartóbb embere lenne az, aki egy okostelefonon végigpróbálná mind a 389112 lehetőséget, amit a 9 pontból álló jelkódból ki lehet hozni. Az Android rendszere legalább 4 pont összekötését kéri tőlünk, amikor feloldó mintát választunk, maximum pedig – értelem szerűen – 9 pontos mintát készíthetünk. Egy pontot természetesen egyszer használhatunk, de a már meglévő pont keresztezhető (példa: a rács középső pontjából indulva jobbra, lefelé, majd balra lépünk egyet, ezután pedig az alsó sor középső pontjáról áthúzhatjuk a felső sor középső pontjáig, az nem akadályoz, hogy a középső sor, középső elemével kezdtünk).

Mi lehet a gond a feloldó mintával?

Több cikk is született már róla, hogy a „feloldó rajz” az egyik legkönnyebben feltörhető zárrendszer a telefonon. Az ujjunk mozgása egy gyengébb minőségű kamerával rögzíthető és egy megfelelő algoritmus használatával „lekövethető”. Érdekesség, hogy a bonyolultabb mintánál nagyobb siker rátával dolgoztak a tesztet végző kutatók, mint az egyszerűbbeknél (egy L-alakot több ponton is lerajzolhatunk, így nehezebb az azonosítása). Aki teheti, inkább használjon ujjlenyomat olvasót, vagy arcfelismerő berendezést, esetleg PIN-kódot (bár, ha a jel rajzolás mintája megfejthető, úgy valószínűleg a számok bepötyögése is). Mivel sokan így is ragaszkodnak a mintákhoz, jöjjön pár tipp:

 – A mintának ne válaszd a saját neved, vagy egy családtagod nevének kezdőbetűjét: túlságosan egyértelmű, ugyanezért nem ajánlják PIN-kódnak a születési évet/dátumot.
– Takard el a telefonod: épp elég, ha az ismerőseid tudják a kódod és poénosnak szánt dolgokat írnak ki a Facebook faladra.
– Bizonyos időközönként találj ki egy új mintát.

Nem divat a minta

A Huawei egy 7000 főt számláló online felmérésben vizsgálta a magyar felhasználók biztonsági szokásait. A megkérdezettek 67%-a az ujjlenyomat olvasót tartotta a legbiztonságosabbnak, második helyen a még „fiatalabb megoldásnak” számító arcfelismerés volt. A feloldó minta mindössze 1.9% szerint volt a legjobb választás. A második kérdés a biztonsági módok használatára koncentrált: azért lehet itt eltérés, mert lehet, hogy adott egyén számára egy adott biztonsági megoldás jobbnak tűnik, de nem biztos, hogy ő maga rendelkezik olyan eszközzel, ami ezt alkalmazza. Ebben a kérdésben 55.7 %-et ért el az ujjlenyomat szkenner, 40%-ot a jelszó, 27-et a feloldó minta (nem matekoztunk félre, hanem itt volt több választási lehetőség is), 16% nem használ semmit és 11% az arcfelismerést választja. A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy az ujjlenyomat olvasók a vásárlók egyre nagyobb százaléka alapnak tekinti már az olcsóbb eszközöknél is, így ezt a gyártóknak mindenképp érdemes szem előtt tartani.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

HUAWEI NAPOK: telefon akció!

Kattints az ajánlatokhoz: https://www.notebook.hu/huawei-napokIndítsd a nyarat egy új telefonnal! A megjelölt Huawei készülékeket akár 20% kedvezménnyel …

%d blogger ezt szereti: