Kezdőlap / Cikkek / AZ ELSŐ MAIL, TWEET, VIDEÓ… avagy az Internet mérföldkövei

AZ ELSŐ MAIL, TWEET, VIDEÓ… avagy az Internet mérföldkövei

Mindennek van egy kezdete és egy vége. A drámainak ható klisé első felére koncentrálva, a mai cikkünkben összegyűjtöttem az Internet történetének nagy elsőit. Azokat a kódsorokat, amiknek szerzői talán nem is gondolták annak idején, hogy majd bevésődnek a történelembe.

Internet-törtéNETi elsők:

– Az első e-mailt Ray Tomlinson küldte, saját magának. Hogy mi szerepelt a világtörténelem első elektronikus levelében? Tomlinson egy korábbi interjúban azt mondta, nem emlékszik már, hogy mit írt benne, de valószínűleg valami olyasmit, hogy qwertyuiop. Azaz csak végighúzta az ujját a billentyűzeten. Nos, nem egy „Kis lépés az embernek …”, de ki gondolta volna akkor, hogy érdemes lesz elmenteni az üzenetet?

– Az első bejegyzett domain a symbolics.com volt, ami azóta már egy 0-24-es „nyitvatartással” működő internet-múzeumként működik. Az oldalt 1985 március 15-én jegyezték be, így elmondható, hogy március közepén nem csak Magyarországon történnek forradalmi események.

– Scott Fahlman használta az első emotikont, a klasszikus kettőspont-kötőjel-zárójel formájában látható mosolygós arcot. Miért? Fahlman azért találta ki 1982-ben az érzelmeket jelző ikont, hogy meg tudja különböztetni a komoly tartalmat a humoros, könnyedebb megjegyzésektől. Mielőtt azt hinné valaki, hogy ez a digitális világ sajátossága, annak jeleznénk, hogy az irodalomtörténet már a 19. századból is jegyzett fel ehhez hasonló jelet (bár ezen megy a vita, hogy csak egy nyomtatási hiba következtében került egy szmájli Abraham Lincoln 1862-es beszédére).

Azóta bővült egy kicsit a lehetőségek tárháza.

– Az első fotó, amit a netre töltöttek egy „Les Horrible Cernettes” nevű formáció csoportképe volt. A képen szereplő hölgyek a svájci CERN kutatóközpont dolgozói voltak, akárcsak az első WWW, vagyis a ma ismert grafikus, böngészhető internetet atyjaként ismert Tim Berners-Lee, aki feltöltötte a képet kolléganőiről. Az elég fapadosan megszerkesztett kép .gif kiterjesztésben, puszta kísérletezésből került fel a Berners-Lee által üzemeltetett oldalra. Berners-Lee állítólag azt mondta akkor a munkatársának: “Szex-szel mindig el lehet adni a médiát.”.

Social Media elsők:

– Az első Facebook-profil – természetesen – Mark Zuckerberg nevéhez fűződik. Pontosabban az első négy. A Facebook atyja három ID-vel még csak tesztelte az oldalt, a négyes jelzésű profil viszont már a saját Facebook-oldala volt.

– Az első Tweet, azaz Twitter-bejegyzés Jack Dorsey, a Twitter társalapítójának nevéhez köthető, aki 2006. március 21-én a következőt írta ki a 140 karakteres posztjában: „just setting up my twttr”

– Az első YouTube-videó 240p-s felbontással érhető el, a videón pedig Jawed Karim, a YouTube társalapítója látható a San Diego-i állatkertben. A mai napig 65 401 242 néző látta a 13 éve feltöltött videót. Te lehetsz a következő!

Az első Instagram-bejegyzés Kevin Systrom nevéhez köthető, aki az internet egyik nagy igazságát támasztotta alá: a nép szereti a kutyás képeket. Ergo, az első Instagram-bejegyzésen hűséges kutyusa látható, a poszt pedig 3 hónappal a felület hivatalos indulása előtt került fel.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

test

Kevin Systrom (@kevin) által megosztott bejegyzés,

Ha már Instagram! Tudtad, hogy már a Notebook.hu is fent van az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon? Kövess be minket ott is!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

5 számítógépes játék, amivel a mai napig érdemes játszani!

Manapság szinte minden nap találkozunk új, addig nem látott számítástechnikai fejlesztésekkel, konzolokkal és játékokkal. A …