Az első laptopok – Ilyenek voltak az első hordozható számítógépek

 

A mai világ egyre vékonyabb, egyre könnyebb, elérhető árú laptopokkal kényezteti a fogyasztói társadalmat. Ez persze nem mindig volt így. Gondoljunk csak a mai okostelefonok „téglafon” elődjeire. Mindezen változásokon főleg a modern kor gyermeke lepődik meg a legjobban. Lássuk, hogy neked tudunk-e újat mondani ezen bejegyzésünkben!

A mai napig vitáznak arról, hogy mely volt a világ első hordozható számítógépe. Annyit azonban tudunk, hogy bármelyik is nyerné el ezen magasztos címet, a 70-es évek végén jelent meg. A gyártók felfedezték a hordozhatóság előnyeit, így született meg a Xerox NoteTaker, a Toshiba T1100, az Epson HX-20, a GRiD Compass 1101, az Osborne 1, és a Gavilan SC.

A Toshiba T1100 volt az első hordozható számítógép, mely már 25 sort és 80 karaktert volt képes megjeleníteni a 640×200 pixeles kijelzőjén. Csak hogy felfedezd a különbséget és a technológia fejlődését, a mai átlagfelbontás 1920×1080.

A modell 256 KB-os processzorral számolt, és még floppy meghajtója is volt. Ez mára gyakorlatilag teljesen eltűnt a gépekből.

A gép aksija akár 8 órán keresztül is bírta töltés nélkül. Ami a súlyát illeti, 4 és fél kg-ot nyomott, ha pedig a méreteit nézed, akkor láthatod, hogy hatalmas volt a mai modellekhez képest. 31 cm széles, 6,6 cm vastag és 30,5 cm hosszú volt.

Úgy 1985 körül kezdték el forgalmazni több mint 4000 eurós áron. Ha ezt az árat összehasonlítod a mai gépek áraival, láthatod, hogy hatalmas a különbség. Az eladások ennek ellenére meghaladták a tízezres darabszámot.

Laptopot vásárolnál? Ne aggódj, mi nem a kezdetleges modelleket ajánljuk számodra. Ha kérdésed lenne, fordulj hozzánk bizalommal, hogy közösen válasszuk ki a számodra ideális hordozható számítógépet!

Comments

Rólunk Katona-Kis András