Kezdőlap / Egyéb / Az Apple kevert valóság szemüvege a küszöbön

Az Apple kevert valóság szemüvege a küszöbön

Az Apple már 2015 óra fejleszt egy okos szemüveget, melyet úgy volt, hogy idén megjelentet. Azonban ezzel kicsit megcsúsztak, így a gyártása csak jövő tavasszal kezdődik, méghozzá márciusban. Ez a szemüveg viszont nem VR, nem is AR, hanem MR lesz, ami a Mixed Reality, vagyis a kevert valóságnak a rövidítése.

A kép csak illusztris koncepció, még nincs hivatalos fotó az Apple megoldásáról és annak nevéről sem.

De mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések és milyen technológiát takarnak? Máris elmagyarázom.

VR (Virtual Reality)

A VR-t, elsősorban a játékpiac használja, de az orvostudomány és az oktatás is kiveszi részét a technológiából. Lényegében egy virtuális tér tárul szemünk elé, mely teljesen elhatárolódik a valódi környezetünktől, így amíg a virtuális térben vagyunk, a valós tér szinte megszűnik létezni, főleg a szemünk számára.

AR (Augmented Reality)

Az AR a kiterjesztett valóság, amikor a fizikai valónkra kerülnek virtuális kiegészítések. Erre egyik legelterjedtebb példa a Pokemon Go játék, hiszen azt ki ne ismerné.

MR (Mixed Reality)

Az MR, vagyis kevert valóság viszont valahol a kettő ötvözete, de mégis inkább az AR-hez áll közelebb. Itt maga az MR headset letapogatja a környezetünket és annál sokkal pontosabban, mélyebben integrálva képes illeszteni a virtuális kiegészítéseket, vagy akár egy virtuális teret is tud teremteni a fizikai környezetünket figyelembe véve. Ennek segítségével akár mozogni is tudunk az általa teremtett virtuális térben, hiszen a fizikai akadályok mind megjelennek a virtuálisban is.

Az Apple ez utóbbit valósította meg és hamarosan ízelítőt is kaphatunk belőle, hogy hogyan is néz ki, mire is képes, már csak pár hónapot kell várnunk a beharangozásra. Az áráról pedig annyit tudni, hogy valószínűleg 2000 dollárba fog kerülni.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Top 5 játékmegjelenés – 2022. november

A november hó erős a játékmegjelenések terén, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy lesz …