ASUS ZenBook S 13 OLED UX5304 Teszt | Pengevékony erőmű

Az ASUS ZenBook szériája mindig is igényes anyaghasználatú, általában kisebb, elegáns gépeket vonultatott fel. Nincs ez másképp a mostani notebook esetében sem, ami a Zenbook S 13 OLED UX5304 személyében vendégeskedett nálunk egy teszt erejéig.

Külső

Már a külső is megfog, hiszen a fedlapon elhelyezett csíkok elég figyelemfelkeltők, ráadásul a notebook háza újrahasznosított alumíniumból készült, így megnyerte a Red Dot Design Awardot is. A kijelzőt felnyitva az megelemi a gép testét, így a szellőzés is sokkal hatékonyabb, mint hagyományos társai esetén. A 13,3″ kijelző keskeny kávákat kapott, ráadásul 2,8K (2880×1800) felbontású, a képaránya pedig 16:10, mely különböző munkák esetén-, mint szövegszerkesztés vagy akár csak normál böngészés, – igazán jól jöhet. Amellett pedig véletlenül sem lehet elmenni, hogy maga a kijelző gyönyörű kontraszttal rendelkezik, hiszen ez egy OLED panel, ami ráadásul PANTONE validált, így képszerkesztés és videóvágás egyaránt kielégítő rajta. Egyébként 60Hz-es, ami munkára bőven elegendő.

A billentyűzet numerikusokat nem tartalmaz, így elég nagyok a billentyűk, gépelni kényelmes rajta és amolyan félig fém, félig műanyag anyagból készültek. Háttérvilágítással viszont sajnos nem rendelkezik. Alatta a touchpad hatalmas, használata kényelmes.

A gép bal oldalán kapunk egy HDMI-t és két USB Type-C 4.0 csatlakozót, melyek töltésre is alkalmasak valamint képernyőmegosztásra is. Jobb oldalon 3,5mm kombinált jack csatlakozó és egy USB Type-A 3.1 csatlakozó található.

Súlya csupán 1kg.

Nézd meg a videós tesztet is az ASUS ZenBook S 13 notebookról:

Hardver

Ennek az ASUS ZenBook S sorozatú gépnek a lelkét egy energiatakarékos, 13. generációs Intel Core i7-1355U processzor adja 12M cache társaságában, akár 5GHz működési órajellel. Mivel sarkalatos a memória mennyisége, így 16GB LPDDR5 RAM-ot kapunk, ami már a legtöbb igényt kielégíti. Tárhelyből sem fukarkodik a kicsike, mert egy egészen komoly 1TB M.2 PCIe 4.0 SSD-t kapunk. Na azon már bőven el lehet férni, erre semmiképp sem lehet panasz. Grafikus vezérlőből Intel Iris Xe Graphics van integrálva, mint a legtöbb, nem játékra szánt Intel procis notebook esetén. Teszi a dolgát, erre sem lehet panasz.

Vezeték nélküli csatlakozásra a WiFi 6 mellett Bluetooth 5.0-t is kapunk. Kamerából pedig egy FHD van a fedélzeten, ráadásul Infrared funkcióval is rendelkezik, így a Windows Hello támogatást is élvezi az infra mélységérzékelésének hála, mert ezt a kamerát nem lehet egy fotóval átverni.

Hangszórója Harman / Kardon, melette pedig beépített Array mikrofon.

Kinek ajánljuk?

Az ASUS ZenBook S 13 OLED UX5304-et azoknak ajánjluk, akik szeretik a nyers erőt, hosszú üzemidőt és nem utolsósorban egy kisebb, könnyedén hordozható munkaeszközre vágynak. És persze nem utolsó szempont ha jól is néz ki a gép, mert ez a notebook bizony gyönyörű!

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.