ASUS Zenbook 14 UX433FA Teszt | Notebook luxuskivitelben

Miért ne lehetne olyan igénye valakinek, hogy a notebookja ne csak a kívánt feladatok ellátására legyen ideális, hanem külsőre legyen egy kicsit több… egy kicsit extrább… egy kicsit luxust sugárzó. Természetesen ezt a fajta vágyat már a gyártók is felismerték, s a Windows-os piacon már komoly népszerűségnek örvendő ASUS ismét bizonyította, hogy miért emlegetjük gyakran a csúcskategóriában az ultrabookjait: jöjjön az ASUS Zenbook 14 UX433FA tesztünk.

Külső | Nyálcsorgatás garantálva

Oké, szögezzük le előre, ez egy elég komolyan nőies notebook, legyen szó a fekete, vagy a jeges ezüst változatról. Abszolút kecses, könnyű gépről van szó, minőségi anyaghasználattal, ami még a MIL-STD 810G katonai szabványnak is megfelel. Ez azt takarja, hogy a gépet kimondottan aljas terhelési tesztnek vetik alá, hogy szélsőséges körülmények közt is képes-e dolgozni… szóval, ha az Everest tetejéről kellene mailt írnod, akkor a Zenbookkal megoldhatod (ezt sajnos nem tudtam kipróbálni személyesen). A csiszolt fém burkolat, a rózsaarany dekorcsík elem és ASUS logó mind-mind egy pofás összkép lényegi részei, amin a két vékonyka, bután festő támasztó-elem sem tud rontani. A kijelző rész végére került ugyanis két műanyag csíkocska, hogy a gép megemelésére is szolgáló hátsó ívet védje a karcolásoktól. A nyitásnál, ahogy megemelkedik a gép plusz levegő jut a szellőzésre, ergo hűvösebb tud maradni a Zenbook UX433FA: hasonló technológiát láthattunk nemrég egy gamer notebooknál is, az ASUS Zephyrus GX531GM-nél. Az ErgoLift-re keresztelt technológiának hála amúgy 3°-ra emelkedik a dőlése billentyűzetnek, ami miatt kényelmesebbnek ígéri a gépelést az ASUS… bevallom, sok különbséget nem éreztem a nem dőlős billentyűzethez képest, de ha így van, akkor örülök a figyelmességüknek. Ha már a hátsó panelnél vagyunk, akkor említsük meg, hogy a támasztékként szolgáló elem alatt (zárt állapotban), láthatjuk a gép szellőzőnyílásait is, ami egy meglepően puritán megoldásnak tűnhet a Zenbook dizájnjához képest, de funkcionalitásban annál jobban jön. Említettem már, hogy könnyű gépről van szó, nos a mobilitás központi szerepe nem csak a súlyában és dimenzióiban látszódott meg (31.9×19.9×1.59cm és 1.19 kg), hanem abban is, hogy a csomag alap tartozéka egy műbőr hajtókás tok is, amiben kényelmesen hordozgathatjuk a kis munkagépet. A külsőségeknél még érdemes kitérni a billentyűzetre is, ami az alapegységgel megegyező színt kapott, illetve fehér LED háttérvilágítást… ami nélkül, félhomályban elég gyengén láthatóak a billentyűkön lévő szimbólumok. Ugyan nem egy gamer gép, de a nyíl-billentyűk egész korrektül elkülönülnek a többitől, ellenben a ki-bekapcs gombbal, amit tempósabb gépelés közben a mellette lévő Delete-el simán összekeverhetjük (megszokás kérdése, én jobb szeretem, ha jobban elkülönül ez a gomb).

Kijelző és eszköztár | Extrákkal a csomagban

Eszköztár terén nem csalódunk az UX433FA-ban, ha nem is végtelen számú portot kínál, de egy 14 inches változathoz képest igen szép a kínálata. A gép jobb oldalára került az USB 2.0-ás és a microSD-kártyaolvasó, a combo audio, 3.5-es jack társaságában, míg a túloldalon pihen a HDMI, az USB 3.1 és USB-C 3.1-es dugasz. Természetesen azok a portok sem maradhattak ki, amik épp nincsenek a szemünk előtt: az ASUS Wi-Fi Master technológiával kísért 802.11 ac Wi-Fi–adóvevő, a Bluetooth 5.0-ás csatlakozási lehetőség is a gépben pihen. A gép alján megtaláljuk a hangszóró-párt, amikért a harman/kardon és az az ASUS Golden Ear csapata volt a felelős. Lévén a gép megemelkedik a felnyitás pillanatában, így a hang is jobban tud terjedni az „alvázra” szerelt hangszórókból. Audio élményben teljesen korrekt a notebook, elég erős hangja van, bár a mélyek tekintetében, nagyobb hangerőn érzékeltem torzulást.

Érdekelne videós tesztünk is a ASUS Zenbook 14 UX433FA -ról? Tessék!

A multimédiás csomag másik eleme a NanoEdge kávával kialakított, 14 inches, FullHD, Wide View TN, matt, LED-kijelző. Képminőségre nem lehet panasz, a vékony keretben rendkívül éles és szép képet mutat, kellően belőtt színekkel és fényerővel a panel. A NanoEdge-el tényleg nem kamuzott az ASUS, hiszen nem csak a felső és oldalsó szegély lett vékony, de ezúttal már alulra sem került egy vastag műanyag csík, ami torzíthatna az összképén. Le a kalappal, ha van valami a Zenbookon, amibe nem érdemes belekötni, akkor az a kijelzője. Kaptunk még egy HD-webkamerát is, amiben nem az a pláne, hogy van, hanem az, hogy képes a Windows Helloval közreműködve Arcfelismerős zárként is működni, akárcsak a telefonoknál. Mivel egy kisebb kiadásról van szó, így a standard touchpadet kaptuk meg az UX433-ra, nem pedig a speciális NumberPad-et, amire egy LED világítás „varázsolja rá” a NumPad gombjait (lásd ASUS Zephyrus GX531GM bemutatónk).

Teljesítmény | ULTRAbook

Az ASUS UX433 teljesítményéért felelős egység egyik legfontosabb tagja az Intel® Core™ i5-8265U processzor már nem először érkezett jelenésre a tesztasztalunkra: 6 megás SmartCache-el és 3.90 GHz-ig TurboBoost-olható teljesítményével már korábban is meggyőző teljesítményt produkált az office szférában, így most sem kellett tartanom attól, hogy ne felelne meg az elvárásoknak. A 8 szálon, 4 maggal dolgozó processzor alacsony fogyasztású (ezt jelzi az U a típusjel végén is), így a hosszú távú munkavégzéshez ideális, amin tovább segít az Intel Speed Shift és Hyper Threading technológiája is: mindkettő a multitasking és a megfelelően optimalizált teljesítménymutatókért felel, na meg azért, hogy az UX433 minden office-jellegű feladatot simán vegyen. Ezek mellett próbáltam vele a képszerkesztést Photoshoppal, ami simán ment egy kisebb és közepesebb méretű projekt file esetében, így mobil „most azonnal bele kéne nyúlni”-munkaállomásnak is hasznos lehet a gép. A 2018 harmadik negyedévében megjelent lapka egy Intel® UHD Graphics 620 integrált videó vezérlővel dolgozik, ami ha észvesztő gamer élményt nem is tud produkálni (meg egy átlagosat is csak nagyon óvatosan), egy Heartstonera még teljesen alkalmas, akár egy Rocket League-re is, így aki egy alacsonyabb gépigényű játékkal szeretné múlatni rajta az időt, annak sem kell csüggednie. A tesztjeinken ennek megfelelően csak mérsékelten „brillírozott”: a 3DMarknál úgy éreztem elég csak a CloudGate-el és a SkyDiverrel megismerkednie, előbbi mérésen 7071 pontot kapott (korábbi mérések 26%-ánál jobb), utóbbin pedig 4762 pont jött ki (a korábbi mérések 16%-ánál jobb). A Geekbench V4 is lefutott, ami tovább erősítette a tényt, hogy a gép inkább alkalmas egy prémium office-notebook feladatát ellátni, sem mint egy gamer gépét (bár utóbbit senki sem kéri tőle).

MÉRÉSEK

3D Mark Benchmark:
CloudGate: 7 071 – https://www.3dmark.com/3dm/32245711
SkyDiver: 4 762 – https://www.3dmark.com/3dm/33010774

Geekbench 4: 
Open CL: 32375 – https://browser.geekbench.com/v4/compute/3500627
CPU: 3018/8641 – https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11593979

Az i5-8265U processzor mellé az UX433-as kapott még 8 GB LPDDR3 2133MHz-es RAM-ot, illetve egy 256 GB-os M.2 PCIe SSD-t. Utóbbinak talán jobban örültünk volna egy 512-es kivitelben, bár az office-munkakörökben a legtöbb file felhőben/szervereken van pihentetve, vagy nem olyan méretes, hogy ez problémát jelentsen… de ajánlott mellé beszerezni egy nagyobb mobil háttértárat. A tesztüzem alatt egy Windows 10 Home játszotta az operációs rendszer szerepét, bár ez a „Windows Hello” emlegetésénél talán már gyanús lehetett nektek. Az ultrabookok egyik legfőbb ismérve, hogy a megfelelő teljesítményt hosszú üzemidővel kísérik. A 3 cellás 50 wattórás, beépített akku, az U-s processzorral kiegészítve, egy nagyjából 13 órás maximális akkuidőt tud biztosítani.

Összefoglalás

Profizmust sugároz kívülről és belülről. Masszív, méretei ellenére nem egy törékeny darab, ami multimédiás fronton többet képes kihozni magából, mint ami talán elvárható lenne. Egy megbízható ultrabook lett az UX433FA, ami kicsi, kompakt és kellően erős, hogy a hétköznapi problémákat és a kreatív feladatokból adódó kihívásokat teljesíteni tudjuk.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod az ASUS Zenbook 14 UX433FAt.

Comments

Rólunk Katona-Kis András