Kezdőlap / Cikkek / ASUS VivoBook Pro 14X TESZT | Alkotóknak és játékosoknak

ASUS VivoBook Pro 14X TESZT | Alkotóknak és játékosoknak

Az ASUS VivoBook széria az egyik nagy kedvencem. Ha valaki igényes, fém házas, akár kisebb méretű erőgépet keres, akkor mindig a VivoBook vagy a ZenBook szériát javaslom számára, attól függően, hogy mire szeretné használni. Az ASUS VivoBook Pro 14X OLED N7400 hamar belopta magát a szívembe. Nézzük, hogyan érte el ezt!

A notebook egy egyszerű kartondobozban érkezett, ami a gépen kívül a kézikönyvet és egyéb papírokat, valamint a tápkábelt és az adaptert tartalmazta.

Kívül a megszokott, igényes fémházat kapjuk, a tetején kicsit futurisztikus hatást keltő fémlapon a készülék szériájának nevével, pár menő hashtag-gel és egy szöveggel, ami szerint bontakozzunk ki lehetőségeinkhez mérten, adjunk teret a fantáziánknak.

Alján egy hatalmas és két kisebb gumitappancs fogad, valamint a szellőzőrács, és a Harman Kardon minősítést kapott hangszórókat rejtő rácsok.

Bal oldalán 2 db USB 2.0, majd a működést és töltést jelző ledek láthatóak.

Jobb oldalán kombinált 3,5 mm jack, microSD kártya olvasó, 1 db USB-C 4.0 Thunderbolt 4 támogatással, normál HDMI, USB 3.2 és a hálózati csatlakozó helye található.

Érdekes módon kensington zárhoz való csatlakozásra nincs lehetőség.

Mérete 317.4 x 228.5 x17.9 mm, súlya pedig 1,45 kg.

Kinyitva az első szembetűnő dolog a piros ESC gomb, ami elég menő, de máris láthatjuk, hogy a billentyűzet sem egységes színű, amíg a szélső speciális gombok sötétebbek, a többi világosabb.

Kitérnék még az ENTER-re, aminek az alján szintén játékos, futurisztikus mintázat található. A jobb felső sarokban a bekapcsoló gombba rejtették az ujjlenyomatolvasót is. A touchpad hatalmas, így nagyon kényelmes használni.

Nézzünk kicsit fentebb a kijelzőre, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Mivel 14” méretű, 2,8K felbontással rendelkezik – szemben a 16”-os modell 4K-s kijelzőjével – így a felbontása 2880×1800 és fantasztikusan tűéles képe van. Ami viszont még fontosabb, hogy nem holmi IPS LCD ez, kérem szépen egy OLED kijelző olyan színekkel, hogy azt fel sem tudjuk fogni elsőre, hiszen több mint 1 milliárd színárnyalat megjelenítésére képes.

Arról nem beszélve, hogy a grafikus munkálatokhoz, videóvágáshoz szánt kijelző Pantone hitelesített, így biztos lehet benne a grafikus, hogy a művének nyomdai verziója úgy fog kinézni, mint amit a kijelzőn lát. Filmezni és játszani is kiváló ez a csodálatos kijelző, ráadásul ez utóbbihoz megfelelő hardvert is kapunk. A képfrissítése 90Hz, fénysűrűsége pedig 400 nit.

A processzora 11. generációs, ahogy azt elvárhajuk, méghozzá egy Intel Core i5-11300H 8M cache társaságában, maximálisan 4,4GHz-es sebességgel. Memóriából is van elég a fedélzeten, 16GB DDR4, 512GB M.2 SSD. A grafikus vezérlő az egyik legújabb, GeForce RTX 3050 4GB GDDR6 memóriával.

A kijelző felett található a mikrofon és a 720p HD kamera, webkamera fedővel ellátva.

Vezeték nélküli csatlakozásra Wi-Fi 6 (ax), BT 5.0 áll rendelkezésre.

Akkumulátora 3 cellás és 63Whr teljesítményű, amely hosszú időre elegendő energiát biztosít.

Ezt a notebookot azoknak a kreatív felhasználóknak ajánlom, akik szeretnének videót vágni, grafikus munkákat végezni, 3D modellezni, időnként pedig egy kis játékkal kieresztenék a forró gőzt, de nem vérbeli gamerek. Kis méretének köszönhetően könnyen magunkkal vihetjük, igazi kis erőgép, amely hűséges társ a munkában és szórakozásban egyaránt. A 2,8K, 90Hz-es OLED kijelző pedig csak hab a tortán.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály