Kezdőlap / Tesztek / ASUS TUF Gaming FX705GE Teszt | A szelíd gamer-óriás

ASUS TUF Gaming FX705GE Teszt | A szelíd gamer-óriás

„Kedves szülő, 2.6 kilogramm!” – egy újszülött esetében ez még erősen aprócska, de boldog gamer notebook tulajként, egy 17 inches kijelzős notebook esetében csak elismerően bólintunk. Hogy a teljesítménye és egyéb tulajdonságai után is majd így teszünk legújabb alanyunkat illetően, az az ASUS TUF Gaming FX705GE tesztünkből kiderül.

Külső | Egyszerű, de vérengző

Ahogy a felvezetésből is kiderült, nem egy kistestű notebookról lesz ma szó az ASUS TUF Gaming FX705GE esetében. A gép 399.8 x 279.4 x 26.6-as dimenziói igencsak impozánsak, mégsem annyira tűnik tank-szerűnek az egész, mint a korábban tesztelt HP Omen 17-es. Amennyire lehet próbálták elegánsabbá, vagy legalábbis letisztulttá tenni az eszköz vonalvezetését és visszatérni a szögletesebb formákhoz, amit vörös dekorcsíkkal és a burkolatra helyezett mélyedésekkel feldobni. A vörös ASUS logó kellően agresszíven fest a fekete csiszolt fém fedlapon, ezzel pedig körülbelül ki is maxoljuk a látványelemeket, leszámítva talán a TUF-logót a billentyűzet mellett. A gép strapabírásáról annyit, hogy átment a MIL-STD-810G jelzésű teszten, ami extrém körülmények közt teszteli a notebookok használhatóságát. Itt tesztelik többekközt erős vibrációra, szélsőséges hőmérsékleti körülmények és nagy páratartalmú környezetbe is, hogy munkaképes tud-e maradni a szerkezet.  Felnyitva a gépet, egy stílusosan kialakított mélyedésben találjuk meg a vörös festéssel és LED-fénnyel kiemelt billentyűzetet, a tasztatúra felett pedig a trapéz formájú hangszóró elemet és az állapotjelző LED-eket, na meg a Power-gombot. A touchpad elegánsan minimalista, különösebb csicsa nélkül, de nagyon ügyesen használt, hajszálvékony vonalakkal lett feldobva.

ASUS TUF Gaming FX705GE_fedlap

Kicsit feljebb nézve, a kijelző elemén megpillantjuk az egyik legjobb megoldást, ami miatt a gép 17 inches kijelző mérete ellenére sem lett túlméretezett: az oldalsó kávákat a lehető legvékonyabbra alakították, de érezhető, hogy a felső sávon is annyit próbáltak spórolni, amennyit csak lehetett. A folyamatosan finomítgatott NanoEdge kijelzők a gamer piacon is egyre fontosabbá válnak, hogy a vastag kávák még csak kicsit se vonják el a figyelmet, vagy láttassák kisebbnek a notebook kijelzőjét… egy 17-es notebooknál pedig ez halmozottan jól jön. Igazán jól eső látvány, pláne pár korábbi notebookhoz képest, ahol a vastag káva a 15.6-os kijelzőt is, egy kis optikai csalódásnak köszönhetően, kisebbnek mutatta, mint amekkora volt valójában. A kijelző alá került még egy ASUS logó, illetve egy szálcsiszolt dekorelem is, hogy egy kicsit feldobja, az amúgy kevés figyelmet kapó részletét a panelnek. A gépház aljára szerviz-nyílást nem kaptunk, így a komplett alsó elemet le kell bontani ahhoz, hogy hozzáférhessünk az FX705GE belsőségeihez, de az ott található dolgokat majd csak a teljesítmény blokkban részletezem.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most az ASUS TUF Gaming FX705GE-t a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Kijelző és eszközök | Nagyképernyős

Már többször körbejártuk fentebb a témát, de most vegyük teljesen górcső alá a kijelzőnket. Egy 17.3 colos FullHD-s (ergo 1920 x 1080 felbontású) matt felületű, 60 Hz-s, IPS LED-panelt kaptunk. Színek tekintetében nem lehet panaszunk és a betekintési szögek is teljesen rendben vannak a NanoEdge-es kávával ellátott kijelző esetében. Hogy a méret lenne a lényeg? Akárhogy is, egy 15.6-os kijelzőhöz képest sokkal kényelmesebb ezen a gépen játszani, filmeket nézni, vagy egyáltalán dolgozni. Videó vágáshoz, vagy képszerkesztéshez ideális és az igényesebben kidolgozott játékok élvezetéhez is hozzátesz majd az a plusz 1.7 col.

ASUS TUF Gaming FX705GE_front1

Az eszköztár további szegmenseiben hozza a megszokott, vagy legalábbis elvárt dolgokat az FX705GE. A portjai 99%-a a rendezői balra került, a jobbon hagyva a Kensington-zárat. Szemből üres, hátul a hűtőbordák sorakoznak, így a HDMI, az egy darab USB 2.0, a két USB 3.1-es és a GigabitLAN RJ45, na meg a combo audio jack bemenet a már említett rendezői balosra kerültek. Az elengedhetetlen Bluetooth portot is megkaptuk 4.0-ás verziószámmal, illetve a csomag tartalma még a 802.11 ac-szabványú Wi-Fi-vevő is. Utóbbi megnövelt hatósugárral dolgozik azon, hogy a netkábelnek ne kelljen adott esetbe körbekígyóznia minket. Lemezolvasó nincs a gépházban, így a mellékelt driver lemeznek örültem, de amúgy is több hasznát veszi az ember, ha előre telepített megoldásban vásárolja meg magának a notebookját. A multimédiás szettben szerepel még egy HD Webkamera is, ami szokás szerint az „arra, amire használom, megfelel” minőséget tökéletesen hozza (Skype-hoz maximálisan megfelel, streameléshez viszont sokan már komolyabb eszközöket vásárolnak). A megfelelő hangzásról 2 wattos hangszórók gondoskodnak, arról pedig, hogy minket is halljanak, egy tömbmikrofon tesz majd. Essen még egy kis szó a hűtésről, még mielőtt a teljesítményt kiveséznénk: az ASUS HyperCool rendszer, porszűrős és Fan Overboostos technológiájával remekül biztosítja majd a kellő hűvösséget a gépnek…cserébe viszont egy kicsit zajos lesz, ahogy a gamer hűtőktől azt már megszokhattuk.

ASUS TUF Gaming FX705GE_front2

Teljesítmény | Széles váll, korrekt munka

17 colra, középkategóriás gamer notebookot építeni nem egyszerű feladat. Összetett konstrukcióról van szó, hiszen egyszerre kell egy elfogadható árkategóriába kerülnie a gépnek, de kellően erősnek kell lennie ahhoz, hogy még gamernek nevezzük. Az ASUS kemény fába vágta a fejszéjét, de talán az árkategóriájában sikerült megalkotni azt a gépet, ami megfelel a fenti elvárásoknak. Az FX705GE működéséhez az alapot egy Intel® Core™ i5-8300H processzor adja meg, amit az Intel még 2018 második negyedévében hozott be a piacra. A nyolcadik generációs, 4 fizikai maggal, 8 szálon dolgozó processzor 8 MB-s SmartCache-el rendelkezik, teljesítménye pedig az alap 2.3 Ghz-től, egészen 4.0 Ghz-ig szaladhat fel. Fogyasztása 35 és 45W között van, támogatja a SpeedShift, TurboBoost és Optane technológiákat is többek közt, na meg rendelkezik egy Intel® UHD Graphics 630-assal is. Ez utóbbival a maximális játékélmény maximum MOBA-kban, vagy egy alacsonyabb beállításokon tartott FIFA-val lenne, de természetesen ettől többet kapunk egy „TUF Gaming” vastól. A motorháztető alatt rejtőző NVIDIA® GeForce™ GTX 1050. A Pascal architektúrájú GPU-t még 2017 januárjában hozták be és 4 GB-nyi GDDR5-VRAM-al rendelkezik. Teljesítménye 1493 – 1620Mhz között mozog, s ha még nem lenne elég a számokból, nézzük meg mit csinál ennek a kettőnek a koprodukciója, 8 GB DDR4-es 2666MHz-s RAM-al közreműködve.

ASUS TUF Gaming FX705GE_front3

A szokásos 3DMark-os benchmarkolást korrekt, a korábbi mérések (átlagosan) 35%-át verő teljesítménnyel hozta az elvártat az ASUS FX705GE. A Time Spy volt egyedüliként, ami jobban megfogta a notebookot és a 2453 pontjával haloványabb teljesítményt ért el, cserébe viszont a Fire Strike 6542 pontja és a SkyDiver 19701-e már sokkal korrektebb eredmény. Jól szemlélteti ezt, hogy az aktuális játékok inkább standard, a közepestől kicsit jobb beállításokon mennek majd FullHD felbontáson, míg a régebbiek már a komolyabb részletesség mellett is nagyobb FPS-számmal lesznek futtathatóak. Ezt alátámasztja a Final Fantasy XV mérésünk is, aminél a magas beállítások melletti, FullHD felbontásnál a „Standard” eredmény alsó fokait érte el, míg az SQ beállításoknál már ennek felső régióiban végeztünk, közel a „Fairly High” eredményhez. Mivel a Golden Joystick Awardon az Év játéka címmel illették a Fortnite-ot, mi sem hagyhattuk ki a kipróbálását az FX705GE-n. Epic beállításokon, FullHD felbontásnál 59 FPS-es átlagot produkált, 64-es maximummal és 53-as minimummal. Kijelenthető tehát, hogy tökéletesen élvezhető a legszebb beállításokon is az év kompetitív játéka, szóval Fortnite fanok bátran lecsaphatnak rá (de korábbi nagymenők és aktuális nagyok is elfutnak majd rajta, megfelelő beállítási finomhangolások mellett). A játékhoz és a hétköznapokhoz szükséges energiát a 4 cellás, 64Whr beépített akku fogja biztosítani, tisztes helytállással a hétköznapi munkák mellett: értsd, alapvető, böngészős felhasználás mellett 4-4,5 óra a maximum, amit ki lehet egészségesen hozni belőle, játékkal továbbra is maximum az 1-1,5 óra közti idő. Számottevő melegedést, a már említett hűtőrendszernek köszönhetően, nem tapasztaltam; a benchmarkolás és játékteszt végére kezdtem a tasztatúra feletti résznél érezni némi hőemelkedést, az alsó régiók teljesen kellemesek maradtak, így nyugodtan támaszthatjuk majd rá a csuklónkat.

Összefoglalás

A TUF Gaming kategórián és a 17 colosok családjában megtalálta a középkategóriás gamer gépét az ASUS. Teljesen kielégítő teljesítményt nyújt standard beállításokkal és FullHD felbontással, de a kreatív szakemberek számára is jó választás lehet ennek és méretes, jó minőségű kijelzőjének hála. Akinek egy nagyobb notebookra van szüksége, minenképp gondolkozzon el rajta, de aki a méret és a mobilitás miatt kételkedik benne, az is pörgesse át a fejében egyszer-kétszer a dolgot, hiszen 2.6 kilogrammos súlya és dimenzió ellenére is, egészen jól „mozgatható” eszköz az FX705GE.

A teszt alanyát természetesen megtalálhatod a notebook.hu webshopjában is, az ASUS TUF Gaming FX705GE feliratra kattintva.  

ASUS TUF Gaming FX705GE_portok

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

20220803_notebookhu_lg_dualup_monitor_teszt

LG 27,6″ 16:18 DualUp monitor teszt | nem mindennapi látvány

Az LG régóta benne van az IT szektorban, így nem kevés eszközzel képviselteti magát, legyen …