Kezdőlap / Tesztek / ASUS TUF GAMING FX505DU Teszt | Csomagolj, indulunk a csatába!

ASUS TUF GAMING FX505DU Teszt | Csomagolj, indulunk a csatába!


Az ASUS TUF Gaming FX505DU esetében nem egy standard bemutatóról lesz szó. Áldozunk természetesen karaktereket a külső és az eszköztár, na meg a leglényegesebb pontnak számító teljesítmény-blokk oltárán is, de lévén ez a csomag – limitált ideig – többet is tud ennél, így mindenképp szánok egy bekezdést majd az extráknak is. Ne is várjunk sokáig… jöjjön az első AMD-s notebook-teszt a blogon!

Külső és eszköztár | Jól felszerelt hadigép

Átrágtuk magunkat már párszor azon, hogy milyen külső tulajdonságokkal bírnak általában a gamer gépek: agresszív formavilág, sötét színű elemek és villogó LED-fények. A szentháromságot az FX505DU sem fogja megtörni, hiszen az ASUS brand-től kissé szokatlan szögletes elemek kidolgozású, na meg a csiszoltfém-műanyag kombóból készült test garantálni fogja ezt nekünk. A borítás „karmolás-szerű” vágásai, amik az aranyló logó felé viszik a tekintetünket, a billentyűzet alsó régióinál lévő törés, a fém borítással igazán durva küllemet adnak a vasnak. Érdemes kitérni a zsanér kialakítására, ami a gép két „hátsó sarkában” kapott helyet, a köztes elemet pedig szimplán kivágták, így az alap egységre helyezett állapotjelző LED-eket még összecsukott állapotban is jól láthatjuk. A gép nem csak vadítóan néz ki, hanem „jól össze is rakták”, hiszen megkapta a MIL-STD-810G tanúsítványt, ami az egyik legdurvább terheléses teszt átvészelőinek jár. A tanúsítvány leírása alapján a gép ellenáll a mindennapos használat mellett az extrémebb terheléseknek is (szélsőséges hőmérsékleti viszonyok mellett működtették a gépet a teszt során), valamint a véletlen ütődéseknek. Dimenzióit tekintve egészen barátságos mérete van – már, ha a gamer gépek palettáját nézzük – ugyanis a 2.20 kg-os notebook 360.4 x 262.0 x 25.8 mm-es. Utóbbi, azaz a 25-26 mm közötti vastagság igencsak „vékonykának” hat, pláne ha visszaemlékszünk az MSI tankjaira, a 15.6 inches kijelzős gépek kategóriájában. Nézzünk rá még egy pillanat erejéig a LED-fényekre, amik a tasztatúra alá kerültek: az Armoury Crate-ben személyre szabható háttérvilágításnál beállíthatjuk, hogy állandó színt lássunk, ciklikusan változzon, vagy egy adott szín pulzáljon. Ez sötétben a leglátványosabb természetesen, főleg a WASD billentyűknél, ahol direkt áttetsző gombokat használt az ASUS, hogy kiemelje a játékosok számára „legfontosabb” területet és egy kicsit többet mutasson ezzel a megoldással, mintha csak hátulról világítaná meg a billentyűket.

Az eszköztárnak szánt sorokat a szokásoknak megfelelően a multimédiás élményt biztosító elemek kivesézésével kezdjük. A kijelző egy 120 hz-es 15.6 colos, FullHD felbontású matt IPS LED-panel, ami garantálja a nagy betekintési szöget, a kontrasztosságot és az abszolút „flow” élményt használat közben. A 120 Hz ugyanis már az alap mappa- és office-műveletek közben is jól tud jönni, de a megfelelő FPS-számon futó játékoknál mutatja meg igazán, hogy mit is tud. Tű éles, gyönyörű színekkel és kellő fényerővel jelentkezik szolgálatra, akárcsak a megfelelő headsetekben 7.1-es hangzást biztosítani képes hangrendszer, ami alapvetően 2 wattos hangszórókból áll össze (na meg a tömbmikrofonból, ha nem csak „adó”, de „vevő” oldalon is nézzük a hangtechnikát). A különböző hangprofilokkal operáló hangszórók remekül szólnak, kellően erős, a tónusokat remekül kezelő hangot produkálnak. A multimédia mellett egy gamer gépnél rendkívül fontos az is, hogy valami hűsen tartsa az eszközt, amíg játszunk rajta (korábban az AMD-s gépeknél ez egy külön „izgalmas” pont volt). Az ASUS HyperCool technológiájának két fontos tényezője a pormentesítő hűtőrendszerből (ADC) és a dupla ventilátoros HyperFan-rendszer, amik kellemes hőmérsékleten tartják a borítást, de ettől is fontosabb, hogy a processzort sem engedik átolvadni az asztalon.

Az eszköztár vizsgálatánál természetesen nem mehetünk el az I/O portok mellett: egy USB 2.0 és két USB 3.1 1. generációs A típusú portot találhatunk, valamint egy HDMI 2.0-ás portot, na meg egy RJ-45-ös és egy 3,5-es combo audio jack „dugaszt”. Az összes csatlakozási pont a gép bal oldalára került, ami a jobb kezes egérhasználatnál jön jól, hiszen így nem zavarhatja egyik bedugott kábel sem a játék közbeni „egerészést”. Nem csak a vezetékes kapcsolódásra van lehetőség, hála a 802.11 ac WiFi adó-vevőnek és a Bluetooth 4.2-es portnak. A billentyűzet, mint elsődleges beviteli eszköz is kiemelt figyelmet kapott, hiszen a játékosok számára nincs is fontosabb annál, hogy egy megfelelő eszközzel tudjanak „csatába indulni”. Amit az ASUS leginkább szem előtt tartott, az a megfelelő térköz volt a billentyűk között, hogy a legintenzívebb online meccs közben csökkentsék a félreütések számát. Egy hiba azért akad, hiszen ha ennyire rákoncentráltak, akkor furának tűnik hogy a nyíl-billentyűk kiemelésével ennyire nem törődtek. Bár az alsó hármas szépen „kilóg” a sorból, a fel-nyíl úgy olvad bele a NumPadbe, mint egy kaméleon. Ezért jár az ejnye-bejnye. A mechanikai oldalról megközelítve, egy teljesen korrekt gamer tasztatúrát kaptunk, aminél – ha nem is egy mechanikus billentyűzethez foghatóan – de jól érzékelhetjük majd a leütéseket/az érzékelési pontját a billentyűnek. A touchpadot egy elemből alakították ki, a gesztusvezérlést tökéletesen tudja, de a kattintásoknál kicsit „lötyögősnek” érződik ez az elem, részemről nem lett volna gond, ha külön elemeket kapnak a felület gombjai.

Érdekelne videós tesztünk is a ASUS TUF GAMING FX505DU-ról? Tessék!

Teljesítmény | Ryze of the TUFwalker

Gondolom a külsőségek, meg az eszköztár elolvasása helyett rögtön ide tekertél, ha már játékokra optimalizált gépről van szó, nem? Nos, akkor fussunk is neki annak, amire vágytál: az FX505DU belsejében egy AMD® Ryzen™ 7-3750H quad-core processzor pihen, kiegészítve egy NVIDIA® GeForce™ GTX 1660Ti GPU-val. Furcsa belegondolni, de az elmúlt években sosem került a tesztasztalra AMD-s gép, így egy kicsit meg vagyok illetődve. A négy fizikai maggal rendelkező és nyolc szálon dolgozó 7-3750H alap órajele 2,3 GHz, ami a Boostolásnak hála akár 4 Ghz-et is képes elérni. A 12 nm-es technológiájú CPU alap fogyasztása 35W körül van és természetesen támogatja az AMD SenseMI technológiát, ami a nagyobb teljesítményért (is) felelős. A grafikus vezérlő, azaz a 1660Ti egy 6GB-nyi GDDR6-os memóriával rendelkező GPU, ami a fejlesztő ígérete szerint a mai trendi battle royale játékokat simán viszi 100 képkocka/másodperc-aránnyal. Erről hamarosan értekezünk még, de előtte tekintsük meg a ház további tartalmát: adott 8GB DDR4-es 2666MHz-es két csatornás memória, na meg 512GB PCIe Gen3 SSD, aminél álljunk meg egy kicsit. Ez a kiadás annyiban fura lehet, hogy a játékok mérete elég szépen megnőtt az utóbbi években. Személy szerint, én nem tartok sok játékot a gépemen, de az 1 terrás HDD-t így is sikerült ¾-edig pakolni úgy, hogy a személyes cuccok (fotók, videók, etc.) is foglalnak rendesen helyet. Ez nyilván egyéni szokás, de érdemes az amúgy elérhető, 1 terrás változatban gondolkodni majd, ha a vásárlásra adjuk a fejünket. Az energiaforrásra is térjünk ki, ami egy 4 cellás, 2526 mAh-es, 48 wattórás polimer akkumulátor. A játékos gépek rákfenéje, hogy nagyjából 2 órát lehet kisajtolni a keményvonalas játékok közben, s ez itt sem változik. Játék közben maradjunk szépen áramforrás közelében, ha teljes kraftot akarunk.

Na, de mi is az a „kraft”, ami az FX505DU-ban lakozik? A szintetikus teszteken már egy erős kezdést sikerült produkálnia, hiszen a VR-Ready lécet könnyedén megugrotta azzal, hogy a FireStrike mérésén a korábbi versenyzők 45%-ánál volt jobb, míg a TimeSpy esetében ez a szám 41 volt. A 4K Gaming kategóriához ez ugyan nem volt elegendő, de ebben az árkategóriában ez már több, mint tisztességes helytállás. A Final Fantasy XV tesztpályáján sem tudott elhasalni a notebook, ugyanis Fairly High (Elég magas) eredményt ért el, magas részletességi szint és FullHD beállítás mellett. Ergo egy komolyabb grafikai igényekkel bíró, gyönyörű „open world” játék magasabb beállításokra húzva is gond nélkül elfut majd a gépen, akárcsak az Apex Legends… igen, ezt is ki kellett próbálni, ha már azt ígérték, hogy a battle royale-típusú játékok nagymenői simán mennek majd. Tisztelettel jelentem, a szükséges FPS-számot bőven megkapjuk az aréna alapú, nagy létszámú öldökléshez. Tegyük azért hozzá, a hűtőnek ilyenkor van munkája és ez bőven hallható is lesz, ha a teljesítmény-centrikus Turbo módra húzott gépünkkel fogunk neki a jobbnál-jobb játékoknak… ott például jól fog jönni egy headset ami… mivel is kezdtem a cikket?

MI VAN A CSOMAGBAN?

A szokásokkal ellentétben, most nem csak a notebookról lesz szó, hanem egy komplett termékcsaládról. Miért? Nos, 2019. május 31-ig vásárolhatjátok meg egy akció keretein belül ezt a TUF Gaming családot, amiben nem csak egy notebookra leltek, de egy hátizsákra, egy egérre, egy headsetre, valamint egy egérpadra is. Essen most szó mindegyikről!

Az ASUS TUF Gaming BP2700 hátizsák az 17.3 inches kijelzővel rendelkező gépek szállítására is tökéletesen alkalmas, vízlepergető borítással és a leírások szerint 18 literes tárolókapacitással. Két fő tároló rekeszt kapott, illetve oldalt két hálós tárolót. A hátlapja párnázott, van mellkas pántja és természetesen állítható a vállpánt is. Ezek mellett az elején horgos akasztófelületek vannak, amikhez kaptunk pár extra, tépőzárral ráapplikálható feliratokat. Dizájnját tekintve nem a standard hátizsák kialakítását követi (engem személy szerint az újkori hűtőtáskákra emlékeztet) és úgy en bloc megjelenésre inkább egy „túrázó táskának” tűnik.

A csomagtartalma még, az ASUS TUF Gaming M5 egér és az ASUS TUF Gaming P3 egérpad. A P3 egy keréknyomos, betonmintás borítású, sűrű szövésű textil lap, ami csúszásgátló gumi alátétet kapott. Az M5-ös egér egy kétkezes kialakítású 6200-dpi optikai szenzorral operáló gamer kiegészítő. Hat darab programozható gombot találunk rajta, valamint egy gyors DPI-kapcsolót is. Személyre szabható AURA RGB világításának köszönhetően hozzáigazíthatjuk a notebookunkhoz a megjelenését, ami alapvetően elég szolid. A fő egérgombok külön elemként lettek beépítve, az érzékeléssel nem volt probléma és a rövid tesztidőszak alatt hibátlan kiegészítőnek bizonyult. Kényelmes, bár az én nagy kezemben azért érezhetően „kicsikének” tűnt, hosszabb távon inkább választanék egy nagyobb egeret.

A csomag utolsó darabja egy ASUS TUF Gaming H5 headset. Külsejét tekintve egy abszolút hagyományos formavilágú darabot kaptunk, műanyag borítással, ovális kialakítású fül-résszel, amin a TUF-logó egy belső műanyag elemre lett elhelyezve (körülötte fut a fejpánt váza). A 7.1 virtuális térhangzás adta lehetőségekkel és egy kettős mikrofonnal felszerelt fejhallgató rozsdamentes acél fejpántja elég stabil arra, hogy hosszú ideig kiszolgálja még a gyakran vándorló gamert is (értsd, aki összehajtva, többször cipeli erre-arra magával). Az 50 mm-es hangszóró over-hear kialakítású, azaz „zárt” megoldással körbeveszi a fülünket. A fülpárnák kényelmesek, de tartalékot nem kapunk, a dobozban viszont ott van egy hosszabbító kábel, egy USB-s átalakító külső hangkártyával, illetve egy mikrofon, amit egy 3,5-es jack-el tudunk a fejhallgatóhoz csatlakoztatni (ez hattyúnyak kialakítású, bármilyen irányban hajlítható). A fejhallgató 20 – 20 000 Hz-es frekvenciaátvitelre képes, de ami a legfontosabb: hogy szól? A virtuális surround itt sem képes csodára, így a 7.1-es rendszer itt sem 7+1 hangforrást jelent, hanem „csak” egy program által keltett „visszhangos” hatást. Az árkategóriájában persze ez nem szégyen, mások is így jártak, akik a mesterséges 7.1-es hatással próbálkoztak. Az alapokat viszont korrektül tudja a headset, noha a basszusokkal egy kicsit gyengébben bánik.   

Összefoglalás

Vegyünk egybe mindent, ami a csomag tartalma: ár-érték arányban remek választás ez a bundle, hiszen kapunk egy FullHD felbontásban, a népszerű játékokat magas részletességű textúrákkal futtatni képes notebookot, valamint olyan kiegészítőket, amik tökéletes elemek egy új vas mellé. A headset hibái ellenére is egy kényelmes, korrekt középkategóriás darab, míg az M5-ös egér is remek darab a kezdéshez, a táskával pedig már a mobilitás kérdésében sem lehet bökkenőt találni. A Ryzen processzor ugyan meglepő húzásnak tűnik, de amíg fent tudja tartani ezt a minőséget vele az ASUS, addig nem lesz gondunk a TUF-szériával.

Megtetszett az ASUS TUF GAMING FX505DU?

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

SAMSUNG GALAXY A71 TESZT | Jöhet a pörgés?

A SAMSUNG a Galaxy A szériás készülékeit egyértelműen a fiatalabb, pörgős életet élők számára készítette. …