ASUS ROG ZEPHYRUS S GX531GM Teszt | A nyugati szél visszatért

Talán az egyik legemlékezetesebb élmény volt kicsomagolni a majd 7 számjegyű árcédulával ellátott Zephyrust, kicsit több, mint egy évvel ezelőtt. A gamer notebookok egyik maximuma és egyben úttörője volt, s most visszatért: egy fokkal szelídebb árcédulával, de továbbra is olyan erővel, ami könnyen ledönt a lábunkról. Lássunk is neki az ASUS ROG ZEPHYRUS S GX531GM tesztjének.

Megjelenés | Nagyon szép, csak kicsit csúnya

Az ASUS ROG Zephyrus S külsőben nem újított nagyot a korábbi kiadásaihoz képest. Formavilágában megtartotta az ASUS-tól kissé szokatlannak tűnő szögletesebb éleket, a csiszolt fém házat, valamint a fémes hatású, narancsszínű dekorelemeket. A ROG brandinggel több fronton is találkozni fogunk, első körben a borításon: egy villogó ROG-szem és természetesen a Republic of Gamers felirat is feltűnik. A kijelző elem zsanérjai átestek némi átalakítson és a tavalyi kiadással ellentétben elhagyták az elem alján lévő kivágást, ami az állapotjelzők LED-eket tette láthatóvá lezárt állapotban. Ezúttal kivágás nincs, de egy félkör alakú ollós-zsanér elem igen, amivel nyitáskor a kijelző elem felé emelkedik a kis „bukkanó-szerű” kiemelkedésnek, amin az emlegetett állapotjelzők vannak (amik ennél a változatnál is láthatóak, lezárt állapotban). Oldalról megvizsgálva a notebookot, a szellőzőnyílások sokasága és a portok mellett ismét feltűnhet egy „klasszikus” Zephyrus-elem: a szellőzést segítő talp, ami a gép felnyitásánál jelenik meg. Az ASUS Aktív aerodinamikai rendszere nem csak hasznos, de különleges is; látszik hogy sokat foglalkoznak a tajvani cégnél a hűtési rendszereik fejlesztésével, amivel vékonyabbá tehetik még az izmosabb notebookjaikat is.

A Zephyrusok legfurcsább megoldása mindig is a tasztatúra áthelyezése volt. A billentyűzetet az alapegység alsó régióba száműzték, míg a touchpadot és a numerikus billentyűket egybegyűrve megalkották a NumberPad-et. Itt alapvetően a touchpadot láthatjuk, de egy dedikált gomb lenyomásával megjelennek rajta a klasszikus numerikus billentyűzet elemei, a Pad-be épített vörös háttérvilágítás segítségével. A billentyűk Aura RGB háttérvilágítást kaptak, ami természetesen személyre szabható (jöhetnek a pulzáló, villogó, ezer színű agymenések és a különböző fény-profilok!). Beszéljünk természetesen a billentyűzet felett lévő „nagy üres placcról”. Nos, annyira nem is üres ez, lévén a hangszórók és egy méretes ROG-jelzés is itt kapott helyet, a házon belül pedig a hűtőrendszer több helyet kapott azzal, hogy ezt az átrendezést megoldották az ASUS-nál. Furcsa, kicsit nehéz is megszokni a látványát, de ha ez az egyetlen, amibe bele lehet kötni és még haszna is van… hát üsse kő.

Érdekelne videós tesztünk is a ASUS ROG ZEPHYRUS S GX531GM -ről? Tessék!

Kijelző és eszközök | Sokszínű

15.6 colon is lehet élvezni a játékokat, noha sokan használják a gamer gépeiket egy másik monitorra kötve. Az ASUS ennek ellenére mindent megtett, hogy az ASUS ROG Zephyrus S kijelzőjéből a lehető legtöbbet ki tudják hozni. Az 1920 x 1080-as, tehát FullHD felbontású Wide View TN, matt, LED-háttérvilágítású panel remekül teljesít, legyen szó esti fényről, akár élesebb nappali fényekről. A színek megfelelően telítettek, kontrasztosak és a 144 Hz-s képfrissítési rátával igazán flow és minőségi élményt nyújt. Multimédiás élményt tekintve, az alapegységre elhelyezett dupla hangszóróival elég bitangul tud szólni, pláne hogy a hangrendszert elvileg „okossá tették”. Ennek az a lényege, hogy a hőmérsékleti és kilengési küszöbön tartja a hangszórókat, így magasabb hangerőn kisebb lesz az eszközöket ért fizikai terhelés.

Az eszköztár további tagjai közül az ASUS hűtőrendszeri magnum opusa emelkedik még ki: a ROG Aktív aerodinamikai rendszerének hála (amit már fentebb is emlegettem) egy 5 mm-es extra rés nyílik a gép alján a már meglévő hűtőbordák mellett, ezzel 22 %-kal növelve a légáramlást a hagyományos kialakításokhoz képest. A bordákat pormentesítő csatornák tartják tisztán, hogy megmaradhasson a hűtőteljesítményt. Erre van is igény, hogy a CPU és GPU mellett az áramellátást biztosító komponenseket is bőven a kritikus hőmérséklet alatt tudja tartani. A bordák 0,1 mm-esek és rézből vannak, így nagyobb légsűrűséget és kisebb légellenállást tesznek lehetővé, az oldalakon lévők pedig kissé hátrafelé vannak igazítva, hogy elvezessék a meleg levegőt az egeret irányító kezünktől. Persze, nem csak a házon vannak izgalmas dolgok, hanem a ventilátoroknál is: a folyadékkristályos-polimer lapátokból 83-at kaptunk ventilátoronként így a piacon lévő, egyik legmagasabb lapátsűrűséggel rendelkezik. A ventilátorok természetesen több profil szerint, több erősségi szinten pörgethetők, a terhelésnek megfelelően, amit amúgy a ROG Centerben beállíthatunk (van 3 különböző beállítás).

A hűtés mellett érdemes beszélni még egy kicsit a standard portokról és eszközökről. USB fronton kaptunk kettő darab 2.0-ást. egy USB 3.1-est és két USB- Type C 3.1-est. Utóbbi örömteli, hiszen egyre nagyobb a szükség a gyorsabb adatátvitelre, amik a 3.1-es USB-kkel teljesíthetőek. A hátlapra kerülő HDMI 2.0 támogatja a 4K-s UHD kijelzőket akár 60 Hz-ig, a Wi-Fi 802.11 ac és a Bluetooth 5.0 vevők pedig a vezeték nélküli kapcsolatot biztosítják. Ne felejtsük el azt sem, hogy van még egy HD Webkamera, és ha ezt megemésztettük, akkor vegyük is górcső alá a teljesítményt.

Teljesítmény | Orkán erejű

Egy gamer gép esetén valószínűleg sokatok egyből erre a részre görget, így nem is csigáznám tovább a kíváncsiságotokat. A teljesítmény blokk nagyban fog hasonlítani a tavalyi Zephyrus bemutatónkhoz, hiszen itt is egy Intel® Core i7-8750H processzor dobog a gép szíveként. Ez a vezérlő 9 megás SmartCache-el rendelkezik, maximális teljesítménye pedig akár 4.10 GHz is lehet az Intel TurboBoost 2.0-ás kiadású technológiájának hála. A 6 maggal, 12 szálon dolgozó processzor támogatja az Intel Optane és SpeedShift rendszerét is, valamint képes a Hyper Threadingre és a Flex Memory Accesre, ahogy az egy Intel procitól elvárható. Mielőtt kitérünk a videóvezérlőre, gyorsan jegyezzük meg, hogy az ASUS ROG Zephyrus S 24 (…ismétlem, huszonnégy) GB 2666MHz-es DDR4-es memóriát kapott. Emlékszem az egyik korábbi kiadásnál pont a memóriamennyiségre jött a legtöbb kritika a kommentek közt… nos, itt a megoldás. Vissza a GPU-ra, ami lehetne az integrált Intel® UHD Graphics 630-as is, ha egy Zenbookról lenne szó, de egy gamer géphez illő módon itt egy „rendes” GPU is a csomag tartalma. Az NVIDIA GeForce GTX 1060-as egy 6GB-nyi GDDR5-ös memóriával dolgozó grafikus vezérlő, ami abszolút ideális társa a nyolcadik generációs Intel processzornak és ez a méréseinknél is kiderült.

MÉRÉSEK

Final Fantasy Bechmark:
High Quality – FHD: 4342

3D Mark Benchmark:
Fire Strike: 10238 – https://www.3dmark.com/3dm/32274977
Time Spy: 3938 – https://www.3dmark.com/3dm/32274496

Geekbench 4:
Open CL: 129042 – https://browser.geekbench.com/v4/compute/3504222
CPU: 4994/22418 – https://browser.geekbench.com/v4/cpu/11604125

Az eredmények minden benchmarkon egyöntetűen azt hozták, hogy az ASUS Zephyrus egy VR-Ready gép. Ez azt jelenti, hogy a gépnek elég ahhoz a teljesítménye, hogy biztonsággal, kellő FPS-számon tudja futtatni a játékokat a virtuális valóságot alkalmazó szemüvegekhez, így nem okoz kellemetlenséget (szédülés, émelygés) a felhasználónak. A mérések alapján a FullHD felbontás, magas részletességi beállítások mellett simán megy neki, a Notebookcheck játéktesztjei szerint pedig ezt külön alátámasztják: a legnépszerűbb játékok futottak a legmagasabb grafikai beállítások mellett, igen magas képkocka/másodperc számot produkálva: Fortinite (80FPS), Overwatch (107), Battlefield V (58), Playerunknown’s Battlegroud (71), Rainbow Six: Siege (132).

A végén még jegyezzük meg, hogy tárhely szempontjából egy „kisebb, de gyorsabb” megoldást kaptunk, mint tavaly: egy 512 GB-os M.2 PCIe SSD biztosít helyet a programoknak és adatainknak kizárólag. Ez ugyan nem egy 1 terrás háttér, de az SSD gyors adatáramlást, ergo hamarabb betöltődő Windowst és programokat fog biztosítani, a nem használt adatokat meg el lehet pakolni egy mobil adattárra, vagy a fellőni őket a felhőbe.

Összefoglalás

Erős lett a Zephyrus? Igen. Volt ennek ára? Nos, a kasszánál lesz mindenképp és talán az erő okozta túlfűtöttséggel is meg kell még küzdenie az ASUS mérnökeinek, az viszont biztos, hogy a Zephyrus az évkezdésnek megfelelően nem okozott csalódást. Teljesítményben erős, a kategória Forma-1-esének nyugodtan tekinthető darabot kaptunk a ASUS ROG ZEPHYRUS S GX531GM képben.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod az ASUS ROG ZEPHYRUS S GX531GM –et.

Comments

Rólunk Katona-Kis András