ASUS ROG Zephyrus G14 2023

Újdonságok

Az ASUS ROG Zephyrus G14 gamer laptop legújabb kiadása rengeteg újdonsággal kecsegtet, hiszen nem csak teljesen új CPU és GPU került bele, de a kijelzője is jobb lett és sokkal hatékonyabb hűtési rendszert is kapott. Ezen felül új, csillogó fekete dizájnt is kapott, melytől modernebb és elegánsabb köntösben tündököl, ahogyan billentyűzete is új és a portkészlete is módosult a különféle csatlakozási igények kielégítésére.

Mire képes az ASUS ROG Zephyrus G14 2023?

Elég lenne csak annyit írnom, hogy szinte mindenre. Egyben biztos lehet aki megvásárolja, hogy nem lesz akadály a játékok terén. Még a legújabb játékok a legmagasabb grafikai beállítások mellett is képesek lesznek 60 FPS-re, hiszen a processzor és a videókártya is a legjobbak közzé tartozik és memóriában sem szűkölködik ez a gépszörnyeteg.

Mire nem alkalmas?

Azt mondanám nincs olyan, amire nem alkalmas, pedig van. Irodai munkára például egy ilyen notebook használata vicces, ahhoz túl extrém. Ha nem szoktál játszani, akkor teljesen felesleges egy ilyen laptop.

Kinek érdemes megvásárolni?

Akinek a játék az élete és a legjobbat szeretné. Ezzel a hardverrel 2023-ban tényleg nincs olyan gaming akadály, amit ne tudna leküzdeni az ASUS ROG Zephyrus G14 bármelyik modellje. A notebook kinézete is magáért beszél, az elegancia mellé vagányság is társul a LED-es fedlap miatt. Az Nvidia Studio drivernek köszönhetően pedig a játékon kívül rengeteg különféle munkára is fogható, legyen az bármilyen alkotói meló, akadálytalanul elvégezhető rajta.

Processzorok

Habár kétféle modell kapható, az eltérés csupán a videókártyában van, így mind a két modell az AMD Ryzen 9 7940HS processzort kapta, amely kiemelkedő teljesítménnyel bír, hiszen 16MB Cache mellett akár 5,2GHz működési órajelre is képes. A piacon kapható egyik legjobb AMD processzorról beszélünk, így nem kérdés, hogy akadálymentesen dolgozza fel a feladatokat.

Videókártyák

A két külön modell amely kapható, két különféle videókártyát tartalmaz a notebook.hu webáruházában kapható GA402XZ-NC033W egy NVIDIA GeForce RTX 4080-at rejt magában 12GB GDDR6 memóriával. Ez egy elég ütős darabnak mondható. Viszont a GA402XY-NC032W modell ezzel szemben már az NVIDIA GeForce RTX 4090-el van felszerelve, ami még nagyobb, 16GB GDDR6 memóriával lett felvértezve. Ha az első leküzdhetetlen, ez utóbbi halhatatlan.

Kijelzők

Persze ha már ilyen ütős hardverrel szerelték fel az ASUS ROG Zephyrus G14 2023-as modelljeit, akkor nem árt, ha vizuálisan is élvezhetjük az ütős teljesítményt. Ezért is kapott 14″ WQXGA (2560×1600) felbontású ROG Nebula HDR kijelzőt, ami nem utolsósorban 165Hz-es, a válaszideje 3ms és a fénysűrűsége 600 nit. És ne feledkezzünk meg a 100000:1 kontraszt arányról, Dolby Vision Technologyről, G-Syncről, Pantone Color Validálásról és a 100% DCI-P3 szín lefedettségről.

Akkumulátor

Az akkuja szintén nagyon ütős, hiszen 4 cellás 76Whr, viszont 100W USB Type-C gyorstöltésének köszönhetően 30 perc alatt 50%-ra tölthető.

Memória és háttértárak

Memóriából nem elég, hogy bődületesen sok 32GB-ot (2x16GB) kapott, de abból is DDR5-öset, méghozzá 4800 MHz-es órajellel. A háttértár pedig nagyon gyors és hatalmas, 1TB M.2 SSD. Aki ezen nem fér el, az hazudik. Ez már akkora tárhely, hogy mindig találhatunk olyan játékot, amire már nincs szükségünk és felszabadítsunk helyet az újnak.

Csatlakozók

Csatlakozókból a bal oldalon kapunk egy töltő csatlakozót, HDMI 2.1-et, USB 4 Type-C-t, ami DisplayPort 1.4 és töltést is képes felvenni. Valamint egy 3,5mm Audio Jack csatlakozót. Jobb oldalon Micro SD kártyaolvasót, USB 3.2 Gen2 Type-C csatlakozót, ami DisplayPort 1.4 is, valamint 2 normál USB 3.2 Gen2 Type-A csatlakozót.

Egyéb specialitások

A magyar kiosztású billentyűzet lehet fehér fényű, de akár One Zone RGB-re is átkapcsolható. A notebook természetesen VR Ready, sőt egyenesen könyörög egy VR sisakért, mert az az erő ami benne van, bőven megbirkózik a 360 fokos VR világgal 2 szemre renderelve akármilyen beállítások mellett. A webkamerája FHD és Infra is van mellette, így Windows Hello támogatással is rendelkezik. Innentől nem kell jelszavakat megjegyeznünk, csak ránkpillant a Windows Hello képes kamera és már bent is vagyunk a fiókjainkban. Microsoft Windows 11 Home van a notebookon előre telepítve.

ASUS ROG Zephyrus G14 2023 ajánlatok

A notebook.hu webáruházában mindkét modell kapható és az ára nem kell senkit elriasszon, hiszen akár 0% THM-el is megvásárolhatók, mely esetben a teljes árat kell csupán 10 egyenlő részletben kifizetni. Na de melyek is a modellek?

Akármelyiket is választja az ember, ezzel a notebookkal nem tud mellélőni, ha tényleg a piac jelen állapotában az egyik legjobb gamer notebookot szeretné magáénak tudni.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.