ASUS ROG Strix Scar 15 teszt | Az egyik legütősebb gamer notebook

Az ASUS ROG Strix Scar 15 gamer notebook 2022-es szériája igencsak odaver a gamer notebookoknak, hiszen a legütősebb hardverek mellett az nVidia Geforce RTX 3080 Ti került bele, ami vígan megküzd a játékokkal és különböző hardverigényes feladatokkal.

Ránézésre tudod, miről van szó

Szögezzük le, hogy elsősorban gamer notebookról van szó, ezt már a kinézete is tükrözi, de a belső is erről árulkodik, akár a processzort, memória mennyiségét, nVidia videóvezérlőt vagy akár a tárhelyet nézzük.

Ha kíváncsi vagy a nem mindennapi megoldásokra, nézd meg tesztvideónkat!

A dobozát kinyitva a notebookot kiemelődik, ezt egész jól kitalálta az ASUS. Jobb oldali fakkban egy méretes és súlyos töltőt találunk, nem aprózták el ezt a tápegységet. A gép alatti fakkot kiemelve, egy réteggel mélyebben 2 dizájn kiegészítő csíkot találunk, amelyek cserélhetőek a notebookon. A fakkban pedig a szokásos leírások, papírok mellett még egy kisebb dobozt fedezhetünk fel, ami a kulcstartóba helyezett Keystone II-t tartalmazza.

Vizsgáljuk meg először az impozáns külsőt!

A tetején az első szembetűnő az ASUS ROG Strix logo (a ROG a Republic Of Gamers rövidítése). A logó használat közben világít és teljesen személyre szabható. Keresztben látható rajta egy sáv, ami apró logókat tartalmaz. Maga a fedlap nem teljesen téglalap alakú, ugyanis egy fél centis sáv kilátszik a belső részből, ahol az értesítési LED-ek láthatóak, így lezárt állapotban is értesülhetünk többek között a töltésről is. A LED narancssárgán világít töltés közben, és teljes feltöltésnél fehérre vált. Az alsó sáv bal oldali részén apró lyukak vannak, ahol a hűvös levegőt szívja be, ezzel támogatva a 3D-s áramlási zónát a hűtőrendszerben.

A jobb oldali ROG feliratú rész az a mágnesesen rögzíthető, cserélhető elem (hivatalos nevén: zsanér forgópánt), amelyből kettő másik is található a dobozban. 3D nyomtatóhoz való sablont is letölthetünk, így megtervezhetjük az egyedi zsanér forgópántunkat, amivel még egyedibbé tehető a notebookunk.

A notebook bal oldalán egy szellőzőrács, valamint 2 db USB 3.2 Type-A csatlakozó és egy 3,5mm-es kombinált jack csatlakozó található. Már itt megkezdődik az a LED csík, ami az elején teljesen végig látható és a jobb oldaláig elér. Utána a rejtélyes nyílás a Keystone 2 helye, amit egy újabb szellőzőrács követ.

Gamer notebookoknál leginkább hátulra kerülnek a csatlakozók és itt sincs ez másként.

A két szellőzőrács között balról jobbra láthatunk egy Type-C 4 Displayport támogatással ellátott Thunderbolt 4 csatlakozót, mellette egy USB 3.2 Type-C csatlakozót display, G-Sync és 100W-os töltés támogatással, ezt követi egy HDMI, valamint a 2,5 Gigabites lan csatlakozó, majd a gyári töltő csatlakozó a 240W-os töltéshez. Az alján található gumitalpakon menő feliratok vannak: körben öt darab és még a közepén is kettő. A szellőzésért felelős rácsokon kívül lent két hangszórórács is található.

Nyissuk fel a titkok kamráját!

Kinyitva a 15,6” méretű, 16:9 képarányú FullHD, tükröződésmentes IPS kijelző fogad minket, amely 300 nit fényerővel, 100% sRGB-vel, 300Hz képfrissítéssel és 3ms válaszidővel rendelkezik, valamint Dolby Vision HDR támogatással. Mivel több modell is létezik ebből a notebookból, érdemes tisztában lenni vele, hogy WQHD kijelzővel is megvásárolható, mely nem sRGB, hanem DCI-P3 és 240Hz képfrissítésű.

A billentyűzet körüli műanyag borítás jobb felső ⅓-a áttetsző és azt szintén egy dizájnos sáv választja el a többi résztől. A billentyűzet háttér-világítása RGB, akár gombonként is személyre szabható. A gépben található összes világítás támogatott az ASUS Aura Sync által, így további eszközeinkkel is szinkronba hozható.

A billentyűzet fölött öt funkciógombot kapunk. Jobb oldalra is kapunk ötöt, plusz ide kerültek a Delete és PrtSc gombok. A nyíl billentyűk kicsit elkülönülnek a billentyűzettől, gamer notebook lévén. Láthatunk még egy intel Core i9 és egy nVidia Geforce RTX matricá. A touchpad kellően nagy és ASUS-hoz híven numerikus billentyűzetet is rejt, amelyet a Num LK hosszú megnyomásával érhetünk el.

Keystone II

A PrtSC gombtól jobbra látható a Keystone II foglalat. Térjünk ki rá, miről is van szó! Kapunk a gép mellé egy kulcstartót, a kulcstartóban látható piros kis izé pont olyan formájú, mint a gépen található egyik nyílás. A Keystone II-t behelyezve hozzáadhatjuk ASUS fiókunkhoz és különböző egyénre szabott beállításokat rendelhetünk hozzá, amelyek akkor aktiválódnak, ha a helyére rakjuk a kulcsot. A tárhelyünkön egy Z meghajtóként elkülönített, titkosított tárhelyhez férhetünk hozzá a segítségével. Nekem leesett az állam, mert most találkoztam ezzel először.

Mi lapul a motorháztető alatt?

Processzor gyanánt egy 12. generációs Intel Core i9-12900H processzort kapunk, ami 2,5 GHz-es, 24M Cache-t tartalmaz, akár 5,0 GHz-es működési órajelre is képes, ráadásul 14 magos!

A különböző modellek között eltérő lehet a videóvezérlő, így gondosan nézzétek meg mit választotok, ugyanis kapható NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti 8GB GDDR6 memóriával és NVIDIA Geforce RTX 3080 Ti variáns is 16GB GDDR6 memóriával. A nálam lévő (G553ZX-HF077W) modell az RTX 3080-at tartalmazza, és nagyon odaver mindennek. Ne feledkezzünk meg a ROG Boost-ról, ahol a GPU órajelét 150 W-on igencsak bebikázza +50MHz-cel.

Memóriából a legtöbb modell 16 vagy 32GB 4800MHz-es DDR5-öt tartalmaz, amelyek akár 64GB-ra is bővíthetők.

Tárhely gyanánt nem fukarkodtak, ugyanis 1TB M.2 SSD-t kapunk, ráadásul van hely még egynek, ha nem lenne elég az 1TB.

A különböző benchmarkok kiemelkedő pontszámokat érnek el a 14 magos processzornak és a csúcs teljesítményű NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti GPU-nak köszönhetően. Természetesen ez a játékokra is igaz, a 300Hz-es kijelzőn igazán nagy élmény játszani. Az nVidianak igencsak hálásak lehetünk az ütős RTX lapkáért.

A 4 cellás 90Whr akkumulátor 4,5 órát bír, filmnézéssel 10,5 órát. A töltője 240W-os, lehet hozzá venni 100W-is Type-C töltőt, ami bár nem ennyire hatékony, utazás esetén lehet kényelmesebb azt magunkkal vinni.

Wi-Fi 6E és BT 5.1 került bele vezeték nélküli csatlakozásként. 

A négy hangszórós rendszer meglepően jól szól, velünk szemben a kijelző alatt két tweeter, az alján pedig két lefelé sugárzó mélynyomó található. Bár a stúdió minőségű hangzás talán túlzás, a Dolby Atmos támogatás valós, és az 5.1.2 csatornás virtuális surround hangzás is egészen odateszi magát. Más notebookokhoz képest kiemelkedően szól. Rendelkezik kétirányú AI zajszűréssel, akár küldő mikrofon esetén is, így a játék közbeni kommunikációval nem lesz gond.

A hűtés gamer notebookokhoz mérten maximális terhelés mellett is a csendesebbek közzé tartozik. Ez talán köszönhető a komoly Arc Flow ventilátorainak, valamint a folyékony fémnek, amit a hűtéshez használnak. Rendkívül hatékonyan szállítja a hőenergiát és akár 15°C fokos hőmérsékletcsökkenést is elérhetnek vele. Ha csak a mindennapi feladatainkat végezzük (pl.: egyszerűbb irodai munka, filmnézés…), akkor akár teljesen le is állítja a ventilátort és passzív hűtést alkalmaz a nyugodt, csendes munkavégzés érdekében.

Szoftveresen a legtöbb példányhoz jár a Microsoft Windows 11 előtelepítve. Az Armory Crate pedig egy olyan komoly vezérlőközpont, amivel teljesen magunkra szabhatjuk az eszköz energiafelhasználását vagy akár a LED világítást is. Külön gombbal a Silent és a Performance módok között is válthatunk.

Nem minden tökéletes

A webkamera teljes hiánya fekete pontot érdemel. Bár ezt már megszokhattuk rengeteg ROG Strix esetében. Külön webkamerát gyártottak hozzájuk, ami külön megvásárolható.

A másik negatívum az ujjlenyomatolvasó hiánya, ami szintén kényelmi funkció, de biztosan belefért volna a büdzsébe, például a bekapcsológombba építve. De itt véget is ért a negatív lista.

Összegzés

Az ASUS nem bízta a véletlenre ezt a notebookot. Kiváló hűtéssel, ütős Intel procival, a piacon található legjobb NVIDIA RTX videóvezérlővel, kristálytiszta-, piszok gyors képfrissítésű kijelzővel minden gamer álma. Ha most Gamer notebookot szeretnék vásárolni, és az egyik legütősebbet választanám, akkor azt hiszem, nem keresnék tovább. Lecsapnék az ASUS ROG Strix Scar 15 egyik modelljére.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség az felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.