Kezdőlap / Tesztek / Asus ROG Strix GL504G Teszt | Gyilkos Gamer Disco

Asus ROG Strix GL504G Teszt | Gyilkos Gamer Disco

Visszatértünk a 80-as évekbe ez már tuti. Az utóbbi egy-két évben a zenei világ, a divat és a popkultúra egyéb ágazataiban is egyre gyakrabban jelentek meg a szuperneondiszkó és a 80-as évek lazaságának megoldásai… igen, a notebookoknál is. Ismét divat a szögletes és a technika előrehaladtával a villódzó fények is megjelenhettek hűséges gépeinken! Mi a helyzet, ha mindezt egy igazi erőgéppel kombináljuk? Megkapjuk Arnold Schwarzeneggert diszkófényben, avagy az ASUS GL504G tesztjét!

Külső: LED-hatalom

A bevezetőm tulajdonképpen már itt értelmét nyeri, hiszen a feltűnőségért nem kell a szomszédba mennie a GL504G-nek. Fogták ismét a Zephyrus formavilágát és kisebb-nagyobb változtatásokkal, de átemelték a G-széria ezen kiadásába. Szögletesség a köbön, a csiszolt fedlapról ugyan a bemélyedés elmaradt, de nekem nem is igazán hiányzik, a két szélen lévő zsanér közötti űr viszont megmaradt, ismét helyet adva az állapotjelző LED-sornak. Tapintásra rendkívül finom fém felületen egy ROG-logó is helyet kapott, ami a megfelelő ROG Aura beállításokkal a nekünk tetsző színben tud világítani/pulzálni/színt váltogatni. Ez úgy egy- az-egyben elmondható a teljes billentyűzetre is, ugyanis oda is egy RGB háttérvilágítás került, így az 1.8 mm-es billentyűúttal dolgozó tasztatúrát is a nekünk tetsző diszkó-effektussal öltöztethetjük fel. Ha már a billentyűknél tartunk, a WASD igen izgalmas kiemelést kapott, hiszen ezúttal nem a festésével babráltak, hanem a komplett billentyűt áttetsző műanyagból építették be. Így világítás nélkül láthatjuk a lenyomásokért felelős, membrános szerkezetet. Kaptunk természetesen kiemelt gombot a ROG-Centernek, na meg a hangerőszabályozásnak, valamint a nyílbillentyűket is igyekeztek úgy elhelyezni, hogy egy kicsit kiemelkedjenek a nagy egészből. A billentyűzet környékén járkálva feltűnhet, hogy a 80-as évek akciófilmjei is bőven jelen lehetnének a gép életében, hiszen az, hogy Schwarzenegger a Predatorral küzdött az erdőben és Stallone, Ramboként irtotta a kelet-ázsiai hadseregben szolgálókat, megihlette az ASUS dizájnereit, akik egy kis kamuflázst varázsoltak a gépre. Agresszív forma, sok villogó, színes fény és kamuflázs… aki ezek után sem biztos abban, hogy milyen gépet lát maga előtt, azon már csak a lentebb olvasható teljesítményblokk segíthet. A külsőségekhez természetesen még hozzátartoznak a gép méretei és súlya is: a GL504G 36.1 x 26.2 x 2.61 cm-es dimenziókkal és 2.4kg-es mérlegeléssel szál versenybe a gamerek kegyeiért, amivel hozza a 15 inches kijelzővel rendelkező gépek nagy átlagát. Ha már kijelző, említsük meg még a külsőségeknél, hogy itt is, a trendeknek megfelelően igyekeztek a legvékonyabb kávát létrehozni a kijelző körül, ami be is jött: oldalt és felül vékony keret, míg alul egy vastagabb elem, egy nagy ROG-logóval dekorálva.

Kijelző és eszközök:

Az előző bekezdésben már taglaltam, hogy ismét egy 15 colos kijelzővel rendelkező notebookot mutatunk be, így ezt még egyszer nem ismételném meg, csak hozzáadnám, hogy a szokásoknak megfelelően egy FullHD, IPS, LED panelről van szó, ami a gamer élmény bebiztosítására 144Hz-s képfrissítési rátával érkezett meg elénk. Ez már a Windows felületen is simább, folyamatosabb felhasználói élményt biztosít, a játékoknál meg halmozottan jól jön ez a képessége. Multimédiás élménynél nagyon rendben van a dolog, fényerejét tekintve pedig rendben van annyira, hogy az izmosabb nyári napsugarak mellett is jól látható legyen a GL504G-ben használt AU Optronics panel képe.  A notebookba szerelt két 3.5 wattos hangszóró elég erőteljes hangzást tudnak biztosítani a játékoknak és a multimédiás anyagoknak, így igazi partyállatként üvöltethetünk pár pörgős nótát játék közben róla, akkor is, ha nincsen kéznél hűséges headsetünk.

Kíváncsi lennél egy videós termékbemutatóra? Nézd meg most a Asus ROG Strix GL504G-t a YouTube-csatornánkra készült videón keresztül is!

Az eszköztár felhozatalában sok különlegességet ezúttal sem találunk. A tasztatúra alatt pihenő touchpadról fentebb nem esett szó, így most jöjjenek a méretei: 10.7 x 5.9 cm… na meg az, hogy teljesen kényelmesen használható, az érintőpaneltől különálló gombokkal kaptuk meg. Webkamerát is kaptunk, a kijelző alatt, kissé jobbra szorítva, ami abszolút Skype-kompatibilis minőséget tud nekünk produkálni. Portolását tekintve, a GL504G sem hoz sok újdonságot a táncparkettre, hacsak nem az USB 3.1 Gen2-es protokolját már támogató portokat nézzük. Rajta kívül három darab USB Type-C, miniDisplay port, HDMI 2.0 csatlakozási lehetőség és természetesen RJ-45-ös dugasz is van, na meg egy SD-kártya olvasó. A bal oldal utolsó portja a 3.5-ös audio jack-nek van szánva, valamint a gépben található még természetesen Bluetooth 5.0-ás és a Wi-Fi vevőnk.

Teljesítmény:

Említettük már Arnoldot és Stallonet. A két harcos a dzsungelben, igazi egyszemélyes hadsereg szerepében tetszelgett, amihez iszonyatos erő és kitartás is kellett. A mai kamuflázsos notebook-rambónk egy Intel Core i7-8750H processzorral fut neki a háborús zónának, ami egy 14 nm-es kialakítású, Coffee Lake processzor, 12 szállal, 6 maggal a tárban. A 8750H esetében az alap teljesítmény 2.2 Ghz, ami egészen 4.1-ig pöröghet fel. A teljesítményen amúgy tudunk pár beállítást elvégezni az ASUS ROG centerének hála. Ugye ez az a szoftver, a háborús zsargonnál maradva, meghatározza a gép számára a taktikát, hogy mikor-hol-mennyi-milyen minőségű erőbedobással dolgozzon. Ugyanez a rendszer hivatott menedzselni a hűtést is, ami a gamer rendszereknek megfelelően kiemelt szerepet kap. Nagyobb hűtés, jobb teljesítmény, de több zaj… így lehetne summázni, amit itt kihozhatunk a GL504G-ből. Az integrált HD Graphics 630-ast egy 6GB-nyi GDDR5-ös memóriával rendelkező GeForce GTX 1060 mentesíti a tennivalók alól. Hogyan teszi mindezt? A 3DMark-on a TimeSpy és a Fire Strike is tisztességes eredményeket produkáltak, a FullHD beállításoknál Magas részletesség mellett Standard eredménnyel futtatott Final Fantasy XV Benchmark garancia arra, hogy egy jó darabig nem lesz gondunk az újabbnál-újabb játékok futtatásával. A most divatos battle-royale címek biztos, hogy nem okoznak majd fennakadást nála, ahogy a komolyabb grafikai igényekkel rendelkező játékokat is a legrészletesebb beállításokkal élvezhetjük. Ebben sokat segít a 16GB DDR4-es, 2666Mhz-es RAM is, na meg a gyors bootidőt és adatáramlást biztosító 256GB-os SSD, valamint a tárhelyet biztosító 1TB-os HDD is. A vállalható akkuidőről egy 46 wattórás egység gondoskodik: ez nagyjából egy óra tiszta játékidőre elegendő közepes fényerejű kijelzővel…szóval jobb a biztonság és megközelíteni a komolyabb játékok esetében (értsd: egy Heartstone simán tovább húzhatja, de egy Witchernél már maximum az egy óra).

Összegzés:

A diszkó fényekkel és álcafestéssel ellátott hős jött, látott és tarolt. Nagy teljesítménnyel, különleges külsővel és a standardeknek megfelelő eszközkínálatával egy remek választás olyanok számára, akik már valamivel komolyabb játékélményre vágynak. Ez nagyobb befektetést is jelent, de a minőség, amit az ASUS képvisel a GL504G-vel, megéri ezt az áldozatot… mert utána a gépen játszott játékok áldozatait nagy részletességgel láthatjuk majd!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …