Kezdőlap / Cikkek / ASUS ROG Strix GA15 teszt | Gamer PC a javából

ASUS ROG Strix GA15 teszt | Gamer PC a javából

Mostani tesztünk alanya az ASUS ROG STRIX GA15 asztali gamer PC (egész pontosan a G15CF-1270KF0170), ami keményen odateszi magát, ahogy az már a megjelenéséből sejthető. De lássuk, mit tud!

Csomagoljuk ki, mintha Karácsony lenne

Az ASUS ROG Strix GA15 dobozát kibontva a felső részben találunk egy kisebb dobozt a Wi-Fi antennával, tápkábellel és a papírokkal. Alatta pedig elég komoly védelem közepette a gépházat találjuk. Máris lehet benne gyönyörködni! Súlyra 10 kg-t nyom, így nem okoz gondot mozgatni, ráadásul a tetején egy fület találunk a megemeléséhez.

Szemből egy menő RGB csík megy keresztbe, és itt található a bekapcsoló gomb. A LED csík alatt a szellőző rács található, felette pedig tömör kialakítás és a Republic of Gamers logó. 

Hátulján találhatjuk a be- és kimeneteket.

Nézd meg a tesztvideót erről az erős gamer PC-ről!

Mit rejt a gépház?

Tetején rácsos kialakítás, a szállító fül előtt 1 db USB 3.0 port, 1 db USB Type-C és a vezetékes fülesekhez 3,5 mm jack kimenet és mikrofon bemenet található. A jobb oldalán szintén szellőzéssel turbózott fém lap, míg jobb oldala teljesen üveg, így beláthatunk a belsejébe és a belső LED megvilágítást megcsodálhatjuk.

Az alaplap egy ASUS GA15CF, ami külön nem kapható, kifejezetten ehhez a gamer PC-hez készült és Intel B660-as chipset-tel rendelkezik. Van rajta integrált VGA, de azt kb. soha nem fogjuk használni, hiszen sokkal komolyabb videóvezérlő lapul a gép belsejében. A portok sorban: egy HDMI és egy Displayport az integrált VGA-hoz. Alatta az USB portok, melyekből van 2 db USB 3.1 és 5 db USB 3.0, valamint 1 db USB Type-C 3.0. Az ethernet csatlakozó 2,5 Gigabites. A következő 2 csatlakozó a külső Wi-Fi antenna csatlakoztatására szolgálnak. Alatta optikai kimenet és a Realtek ALC887 audio vezérlő ki- és bemenetei.

Lentebb következik a videokártya, ami nem más, mint egy ASUS NVIDIA GeForce RTX 3060Ti 8GB GDDR6 memóriával. Ennek 1 db HDMI és 3 db DisplayPort kimenetei vannak.

Utána már csak a 750W-os tápcsatlakozója látható.

Mit láthatunk az üvegen keresztül?

Az Intel Core i7-12700KF procit természetesen nem láthatjuk, de a hűtőbordát és a hűtést igen, ami a megfelelő hőmérséklet biztosításán dolgozik. Ez a proci 25M Cache-sel és maximum 5 GHz-es működési órajellel rendelkezik.

Memóriából 2x8GB DDR4 3200MHz-eset kapunk, tárhelyből pedig 512GB M.2 SSD-t.

A PC operációs rendszer nélkül érkezik, így érdemes beszerezni hozzá egy Windows 11-et, aminek a telepítése kb. 10 percet vett igénybe. Fontos, hogy a Wi-Fi-t nem ismeri fel még a Windows 11 sem, így telepítéskor érdemes hálókábelen adagolni neki az internetet, mert úgy mindent feltelepít, amire szükségünk van, még a Wi-Fi modul driverét is.

Ha forró a helyzet, a ventilátor rákapcsol

Első bekapcsoláskor a hátsó ventilátor maximumon felpörög, annak azért durván van hangja egy pillanatra. Megmutatja azt az erőt, amire képes, ha úgy hozza  a szükség. Alap Windows feladatoknál be sem kapcsol, síri csendesen csak a processzor ventilátora pörög.

Játékok esetén rákapcsol a másik venti is, de nem teljes fordulattal, csak amennyire éppen szükség van, még simán az elviselhető határán belül van.

Az összes benchmark kiemelkedően teljesített egészen a VR banchmarkig, ugyanis ez a masina simán VR ready. Nem tudta megfektetni egy játék sem különösebben, pl. a Contoroll csutka grafikán futott 2560×1080-as felbontáson, ami a monitoromnak van.

Egy szónak is száz a vége

Ez egy gyors, hatékony, megbízható gamer PC, amit bátran ajánlok bárkinek, aki komolyan gondolja a gamer létet. Egy komoly gamer monitor, gamer egér, gamer billentyűzet és egy gamer fejhallgató beszerzése még erősen javasolt mellé.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Villanyszámla csökkentése az új rezsi tükrében

Nem csak a környezetünk, hanem a pénztárcánk szempontjából sem mindegy, hogy mennyi villanyt, vizet és …