Kezdőlap / Tesztek / ASUS ROG STRIX G531GT Teszt | Strix aurum?

ASUS ROG STRIX G531GT Teszt | Strix aurum?

A nyári uborkaszezon lagymatag pillanatait törte meg egy bagoly huhogása. Az ASUS ROG-családjának kedvenc háziállata, a Strix egyik legújabb kiadása a FullHD-s gaming élmény maximalizálására törekszik úgy, hogy egy jócskán felfrissített dizájnt is magára húz. Vajon a G531GT egy valódi éjszakai ragadozó, vagy vakon csattan az első fának? Tesztünkből kiderül.

Külső | Cyberpunk bagoly

Az ASUS nem finomkodott, amikor nekiestek az új Strix-széria megjelenésének: rögtön segítségül hívták a BMW-csoporthoz tartozó Designworks csapatát, hogy „ugyan nézzétek már meg hogy lehetne feldobni a kedvenc madarunk tollazatát”. Nos, a végeredmény egy iszonyú szögletes, a cyberpunk stílust idéző gépház lett, aminek a két irányból csiszolt felső borításáról kacsint ránk a ROG-szem. A lekerekített formákat csak hírből ismerő, fekete csiszolt fém ház remekül néz ki – ezt megszoktuk az ASUS-tól -, de az egyre szögletesebb gamer formavilág (ami kb. a Zephyrustól eredeztethető) nekem annyira nem jön át. Esik még szó a kijelzőről, de most emeljük ki egy fontos részét, az ormótlanul vastag alsó kávát, ami egyfajta áldozat-szerepben van, hogy a maradék három keretelem kellemesen vékony lehessen. A hűtőbordák és a hangszóró kidolgozásánál is az éles vonalvezetés volt a vezérelv, így egy igazi „old school” szögletes kasznit kaptunk, amit az RGB LED-világítás tud feldobni. Erre térjünk is ki egy kicsit részletesebben: az már alap, hogy egy gamer gépnél a billentyűzet mögé megkapjuk az AURA-háttérfényt, amit kényünk-kedvünk szerint szabhatunk személyre, sőt ismét áttetsző WASD-gombokat kaptunk, hogy az szépen (főleg megvilágítva) kiüssön a tömegből. E mellé a már-már standard dekorelem mellé kaptunk egy látványosabb megoldást egy méretes fénycsík személyében a G531GT aljára, aminek színét szintén mi alakíthatunk a megfelelő szoftver segítségével. A kijelző két zsanérral csatlakozik a fő egységhez, a hűtőrácsok és a hangszóróért felelős elemnél, ami egy lépcsős-bordázott kidolgozást kapott, ezek a díszítőcsíkok pedig egészen a billentyűzet alsó soráig futnak (érdekes mód csak a jobb oldalon, amitől egy kicsit „dől” a dizájnja a tasztatúrának, de ez inkább csak kekeckedés). Méreteit tekintve egy egészen vaskos notebookról beszélünk, a 360 x 275 x 26 mm-es dimenzióival, de ezzel szemben a nagyjából 2.4 kg-os súlya nem tekinthető igazán vészesnek.

Kijelző és eszköztár | Mindent látó szem

Nézzük a mutimédiás blokkot kezdésképp, előre véve a FullHD felbontású kijelzőt! Azt már megtárgyaltuk, hogy a kávák arányában az alsó szekció – már-már ormótlanul – túl lett terhelve, cserébe viszont a csudálatosan vékonyka szélső és felső káva alig vonja el majd a figyelmet a mutatott képanyagról. Maga a panel azzal együtt is megnyerő, hogy különösebb extrát nem mutat: egy „szokásosnak mondható” 15.6 inches, FullHD felbontású (1920 x 1080), matt IPS LED-háttérvilágítású egységről beszélünk, 60Hz-s képfrissítési rátával. Mivel nálam a „legkisebb” kiadás volt a gépből, így a 120 Hz-s változatról nem tudok nyilatkozni (ez már az egyel nagyobb tesóban megvan), de ebben az esetben az elvártakat hozta. Kellően erős színek, kontrasztos és széles betekintési szög, mint alap megvannak nála. Ehhez csapódik még egy Smart Amp technológiával felszerelt hangrendszer is (ez figyeli a hang eszköz működését és megakadályozza, hogy a rezonancia által keltett hő kárt tegyen benne). Komoly hangerő és hatásos basszus, ezek a főbb tulajdonságok, ami amúgy a két darab 4W-os hangszóróból másznak elő. Hogy ne csak kimenet, de bemenet is legyen, kapunk még egy teljesen korrekt tömbmikrofont is, ami a netes kommunikációhoz teljesen megfelelő minőséget képvisel.    

Érdekelne videós tesztünk is a ASUS ROG STRIX G531GT-ról? Tessék!

Egy korábbi tesztben már leírtam, hogy mennyire frankó, amikor egy cég igyekszik – és nem csak a marketing kommunikációjában – a felhasználók fejével gondolkodni. Az ASUS a portok elhelyezésénél biztos, hogy odafigyelt (legalábbis a jobbkezes felhasználókra tuti). A portok a megszokott bal-jobb oldalpár helyett bal oldalon és hátul kaptak helyet. A külső kijelzőnek szánt HDMI-port, az RJ-45-ös netdugasz és a töltésre szolgáló port a gép hátoldalára került… és valljuk be, ez remek ötlet. Esztétikai szempontból is klassz, hiszen nem „töltjük túl” a gép bal oldalát, ha mindent ide kell dugni és pl. egy asztalra is sokkal pofásabban el tudjuk így helyezni a Strixet. Bal oldalra így sokkal kisebb számú eszköz került, konkrétan USB 3.1-es, a combo audio-jack csatlakozó. Előbbiek amúgy – annak ellenére, hogy mennyire sok helyük lenne – elég szűken lettek elhelyezve: így, ha valakinek van egy csicsás figurás, vagy csak szimplán nagyobb testtel rendelkező USB-kulcsa, az ismét azzal a problémával találkozhat majd, hogy a közvetlen mellette levő portot lehet, hogy eltakarja majd az eszköze. Adatkommunikáció terén kaptunk egy Intel® 802.11ac WiFi-adóvevőt – ezt megnövelt hatótávú antennákkal teszi, amik a RangeBoost technológiával kiegészítve, nagyjából 30%-al növelték a vételi képességeket – és egy Bluetooth 5.0-ást, így a vezeték nélküli kapcsolatainkról sem kell lemondanunk. Valószínű, hogy az alaplap nem engedett nagyobb teret az eszközök közé, de egy kicsit fura. A billentyűzet esetében az ASUS kiemelte a ROG Overstroke technológiát, aminek az a lényege, hogy a billentyű lenyomásakor történő „holtteret” csökkentették, a billentyűút ezáltal lerövidül és hamarabb reagál az eszköz egy leütésre, mint egy standard billentyűnél.  A tasztatúrán amúgy a fontosabb részek kiemelésére is odafigyeltek: a funkciógomb-csoportok közt nagyobb a tér, a nyíl-billentyűk jobban elkülönülnek a környezetüktől és a Space is kapott egy nyúlványt, hogy könnyebb legyen a játék közben „vakon” is leütni… és mielőtt elfelejteném, magyar gombkiosztást kaptunk! NumPad viszont a klasszikus formájában nincs (helyére a nyílbillentyűk feletti hatos került, többekközt a Home,Insert,Prt Src és Delete gombokkal), inkább egy egyedibb megoldással operált az ASUS: elhozták a Numberpad-et. Ez ugye a már megszokott NumPad és a TouchPad szerelemgyermeke. A tapipad jobb felső sarkára rányomva, hirtelen egy piros fénnyel kirajzolódnak rajta a numpad elemei (ez idő alatt az érintő felület egérként nem üzemel) és már használhatjuk is őket.

Teljesítmény | Éjszakai ragadozó

Mit is tud egy – gamer kategóriában – beugró kategóriás gép manapság? Nos annyit, hogy a legjobb címek is simán élvezhetőek rajta FullHD felbontás mellett, minimális megszorításokkal a részletességi beállítások terén. A legfontosabb tényező ebben az esetben az Intel új, 9. generációs, Coffee Lake processzora, az i7-9750H-jelzésű rendszerchip. A 14 nm-es technológiával készült, 6 maggal, 12 szálon dolgozó processzor alapjáraton 2.6 GHz-es teljesítménnyel bír, míg a TurboBoost technológiának hála ez egészen 4.5 GHz-re képes felpörögni. A 12 MB-os SmartCache mellé bekerült még a csomagba egy integrált videóvezérlő is az UHD Graphics 630-as képében (ami amúgy már magában is „elégséges” lenne a VR-ozáshoz… de erről majd később). Az i7-9750H természetesen támogatja az Optane memóriákat, a HyperThreading rendszerét ami az amúgy is gyors adatáramlást biztosító SSD-vel kiegészülve egy igen komoly tempót tud biztosítani a hétköznapi felhasználásban. A kilencedik generáció harmadik legerősebb processzora mellé megkapjuk az NVIDIA GeForce GTX 1650-as, 4GB GGDR5-ös GPU-ját. A Turing architektúrára épülő GPU a procival együttműködve – na meg a 8GB DDR4 2666MHz RAM-mal, ami ugyan lehetne a duplája… de üsse kő, ebben az árkategóriában még oké – a FullHD High kategóriás gaming lehetőségét kínálja. Két benchmark valamiért nem volt hajlandó a GPU-val kommunikálni, így a Geekbench 4 és a Steam VR Benchmark eredményeit most egy kicsit elengedjük (bár jegyezzük meg, hogy a VR-alkalmasságot mérő Steam benchmark még az Intel UHD Graphics 630-ast is „elégségesnek” értékelte a vizsgán). A 3DBenchmark eredményein korrekt, a korábbi mérések 21 (TimeSpy) és 37 (FireStrike) százalékánál értek el jobb eredményt, ami ismét egy kicsit furcsán fest – ezért sem 100%-osak és inkább csak viszonyítási alapnak jók a szintetikus tesztek – lévén a nagyobb „elvárású” teszten simán megütötte a gép a VR-szintet és a Gamer PC-k szintjét, a Fire Strike-on viszont gyengébb eredményt ért el.  Ezen lendüljünk tovább a Final Fantasy Benchmark felé, ami talán egy fokkal még reálisabb képet tud mutatni: Standard beállításokon „Egészen magas” pontszámot produkált a gép, míg a Magas részletességi bellítások mellett „Standard” eredményt ért el. Ez annyit jelent, hogy Közepes és High közti beállításokkal, FullHD felbontáson simán megfutja a játék az 50-60 körüli FPS-t még a legújabb játékoknál is, ergo hosszútávra egy biztos gamer vas lehet a vásárlójának. Egy Apex-körre is elmentem vele, ahol hozta a stabil 68-as FPS-számot, 37-minimummal és 139 maximum értékkel.

Kitértem már egy fél mondat erejéig az SSD-re, de most az is kapjon egy kicsit több karaktert: 512 GB M.2 NVMe PCIE 3.0-as SSD érkezik merevlemezként, ami már azt hiszem egy teljesen korrekt méret, akkor is ha több játékkal is megpakolnánk egyszerre a gépünket. Mivel SSD-ről van szó, így a gyors bootidő garantált, a gép a tesztidőszakban probléma mentesen ment, így egy rossz szavam sem lehet rá. Az akku továbbra is annyit tud, mint a legtöbb gamer gép esetében: egy 3 cellás 48Whr Li-ion beépített egység, ami játék közben 1-2 órán belül kiadja magából a szuszt, így érdemes áramforrás közelében tábort verni, ha játékra adjuk a fejünket.

Összefoglaló

Az ASUS nem hibázott. Nem hibázott akkor, amikor az Intel 9. generációs processzorához nyúlt, amikor a 1650-es GeForce kártyára tette a voksát és… na jó, amikor a szögletes dizájnt összerakták akkor talán igen – szerintem –  de ez már ízlés kérdése. Egy több, mint korrekt középkategóriás gamer gépet kapunk, ár/értékben fantasztikus mutatókkal, ami hosszútávra is biztosíthatja nekünk a játékok előtt töltött órákat.

Amennyiben megtetszett, webshopunkban megtalálhatod a
ASUS ROG STRIX G531GT -t!

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Lenovo V130 Teszt | Office nindzsa

Mindenki a sztárokra figyel. A hétköznapok hősei csak ritkán kerülnek a figyelem középpontjába, de most …