Kezdőlap / Egyéb / Asus ROG Strix G G531GU teszt | a tökéletes kistesó

Asus ROG Strix G G531GU teszt | a tökéletes kistesó

Valószínűleg nem mondunk azzal senkinek sem újat, ha kijelentjük, hogy az ASUS már régóta a jó minőségű gamer notebookjairól híres. Most ősszel pedig az eddigi verziók mellé egy újabb vonal csatlakozott a „kis” családba. A szóban forgó Asus ROG Strix G egyből elvarázsolt minket kinézetével, meg azzal, hogy a közkedvelt ROG SCAR megfizethetőbb verziójaként került a piacra. De ne tévesszen meg senkit a már szinte megszokottnak mondható led-fényben úszó gépezet: az Asus újdonsága videokártyájának köszönhetően egy újabb szintre emelkedett a gamer notebookok között.

A külső | színkavalkád és szigorú funkcionalitás

Ahogyan a legtöbb számítógépes játék esetében is fontos az előjáték/tutorial így mi is szeretnénk a gép csomagolásával kezdeni elemzésünket. A notebook elődeihez hasonlóan egy matt fekete dobozban érkezik megrendelőjéhez, amelyen a már megszokottnak mondható ASUS „beütések” láthatóak. Fénycsíkok a szivárvány minden árnyalatában illetve a gép neve, a mattból kiemelkedő fényes finissel. Tehát már a csomagolással megkapunk minden olyan design-elemet, amit egy gamer notebooktól várunk. A doboz felnyitását követően egyből megpillantjuk a gépet, amelyet kivéve egy három rekeszes tárolóban rejtették el a fejlesztők a 66 wattos töltőt illetve a gép leírását.

Az első és talán leggyorsabban szembetűnő újítás a notebook külsején az, hogy nem rendelkezik eltúlzott vonalakkal. A fejlesztők megpróbáltak szigorúan mindent a funkcionalitás jegyében kialakítani. Így a már „jól” megszokott plusz és fölösleges helyeknek búcsút intve tényleg csak azt kapjuk, amire szükségünk van. A kijelző vékony káváinak köszönhetően például már kevésbé kell tartani attól, hogy nem fér bele az általunk választott táskába. De ez a megoldás arra is jó, hogy még nagyobbnak tűnjön a FullHD (1920 x 1080) kijelző. Ami mellett azonban nem tudunk szó nélkül elmenni, ugyanis sok felhasználó számára furcsa lesz az, hogy nem kapott a notebook külön numerikus billentyűzet panelt. Ezt a fejlesztők nagyon ügyesen a touchpad-en oldották meg. Ott egy gomb megnyomásával elkezd világítani a touchpad-en kialakított numerikus rész és már lehet is használni. Ezzel rengeteg helyet spóroltak meg a notebook billentyűzetén, illetve így egyszerűbben is használható ez a funkció, mivel jobban kézre esnek a számok. A gépet ezen megoldás ellenére is teljesen áthatja a letisztultság érzete, ami első sorban a sötétszürke szálcsiszolt borításnak köszönhető, de az is jócskán közre játszik, hogy most tényleg nem találhatunk üresen hagyott felületeket rajta.

A notebookot a legtöbb gamer laptophoz hasonlóan felszerelték jó pár fényforrással is. Világító logó, több színben pompázó billentyűzet jellemzi a szerkezetet. Sőt még egy alsó led-csíkot is kapott a gép, aminek színe megegyezik az éppen a billentyűzeten is megtalálható árnyalattal. Abban már most biztosak vagyunk, hogy éjszaka igen meghatározó élmény lesz ezen a notebookon játszani, hiszen nemcsak a színek, a fény erőssége, de még az is állítható rajta, hogy mindez milyen ütemben változzon, pulzáljon. A ROG Strix G az eddigi ASUS gamer notebookokhoz hasonlóan is kapott egy olyan gombot, aminek megnyomásával könnyen el lehet érni azt a programot, ahol mindezt be lehet állítani, így nem kell hatalmas tudás és hosszú leírás a fények kezeléséhez sem.

Kijelző és eszköztár | a kezek védelmében

A gép hátulján egy Ethernet bemenet, egy HDMI, egy USB-C 3.1-es bemenet található illetve a notebook töltőjét is ide lehet bedugni. A gép bal oldalán pedig három darab USB 3.1-es portot és egy JACK dugót helyeztek el a fejlesztők. Az ASUS ROG Strix G esetében a notebook jobb oldalán nem található egy port sem, ami lehet picit szokatlan lesz elsőre a felhasználók számára, azonban kellett az itt megtalálható hely a készítőknek, ugyanis ide került az egyik hűtési-kimenetet. Annak érdekében pedig, hogy a vevők ne „süssék” meg magukat ezzel a kimenettel megpróbáltak minden fontos dolgot átpakolni a másik oldalra.

Érdekelne videós tesztünk is az ASUS ROG STRIX G-ről? Tessék!

Teljesítmény | nagy erő egy „kis” gépben

A notebook belsejének vizsgálatát kezdjük a speciálisan a Wi-Fi jel megerősítésére kialakított RangeBoost technológiával. Ennek a technikának köszönhetően a gép algoritmusa kiszámolja, hogy a notebook-ban megtalálható négy tárcsa közül melyik kettő az, amelyik a legjobb teljesítményt nyújtja. Ezzel minimalizálva a lefedetlen területet és akár 30%-al növelve a vezeték nélküli lefedettséget.  Természetesen ebben a szekcióban beszélnünk kell a videokártya specifikációiról is. A notebookban egy Nvidia GeForce GTX 1660 Ti található, ami nem olyan régen került be a piacra. Az újdonság elsősorban a GeForce GTX 1060 videokártyák leváltására szolgált, de ezen mi nem is tudunk csodálkozni, ugyanis minimum 30%-al jobban teljesít, mint a 1060. Sokkal felhasználó és pénztárca barátabb, mint például az RTX 2060, viszont minőségében és teljesítményében könnyedén fel tudja venni vele a versenyt. Mindent egybevetve egy igen jó videokártya került a notebook-ba, ami a legújabb játékokat is könnyedén futtatni fogja majd. Ezen kívül találhatunk még itt egy kilencedik generációs Intel Core i7-9750H processzort, ami alapbeállításokkal 2,6 GHz-en megy, de akár 4,5 GHz-ig is ki lehet húzni. Természetesen a laptopban van még egy 8 GB-os DDR4-es RAM és egy 512 GB-os merevlemez is.

De nem szabad megfeledkeznünk a notebook hangját adó, 2 wattos beépített hangszórókról sem. A Strix G-be a fejlesztők oldal irányúan helyezték el ezeket, aminek segítségével a felhasználó könnyen úgy érezheti, hogy a csata közepébe csöppent. Továbbá olyan valós idejű korrekciók zajlanak le egy hang kiadásakor, amivel az adott hanghatást sokkal nagyobb teljesítménnyel, több basszussal és kisebb zajtorzítással hallja viszont a felhasználó.

Fontos még beszélnünk a notebook hűtéséről is, mivel egy elég komoly rendszerről beszélünk már csak a videokártyát és a processzort figyelembe véve is, amelynek karbantartása – amibe bele tartozik a hőelvezetés is – nagy odafigyelést igényel. A ROG Strix G esetében azonban ezt is könnyedén meg tudták oldani: a notebook-ot alapból jól szellőzővé tették, sőt még egy öntisztító funkciót is beleépítettek (kilöki magából a koszt) ezzel nyújtva a gép élettartamát. Igaz, hogy elsőre kicsit hangosnak tűnhet a hűtés, de valamit valamiért alapon meg kell békülnie ezzel a felhasználónak.

Végül, de nem utolsó sorban a gép töltés nélküli „élettartamát” is érdemes közelebbről megnéznünk. A gyártó ígéretei itt sem nyomnak sokat a latba, mivel használat közben rengeteg program akár a többszörösét is elveheti az energiának, mint az papíron kiszámolva. Jó hír azonban, hogy még így is bír négy-öt órát töltés nélkül, attól függően, hogy mennyire veszi igénybe a notebookot az általunk használt program. Teljesen lemerült állapotról 100%-os töltöttségre alig másfél óra alatt tud feltölteni, így akkor sem kell majd aggódnunk, ha esetleg a játék hevében nem koncentráltunk annyira, a töltöttségi szintre.

Összefoglalás | egy újabb megfizethető és jó gamer notebook van a piacon!

Nagyzolásnak tűnhet a kijelentés, de mi tényleg így gondoljuk. Az ASUS ROG Strix G egy nagyon jó megoldás lesz azok számára, akik nem akarnak asztali számítógépbe befektetni, mert például sokat utaznak, vagy esetleg nem akarják elválasztani a munkához használt gépüket a játékostól. Az Asus ROG Strix G egy időtálló megoldás lesz számukra, a mostani piacon megtalálható legújabb technológiákkal, ráadásul designosan, „gémeresen”.

Érdekelne a  ASUS ROG STRIX G ? Szerezd be a webshopunkból!

Comments

Kapcsolat Tarcsi Szilvia

Talán ez is érdekel

Iskolába mobiltelefon. Igen vagy nem?

Itt van az ősz, itt van újra. Az évszak beköszöntével pedig egy újabb, sokszor vitás …