ASUS ROG Flow Z13 2023

Újdonságok

ASUS ROG FLOW Z13 2023

Az ASUS ROG Flow Z13 2023-as modellje az elődhöz képest jó néhány pontban változott. Először is természetesen a legújabb 13. generációs Intel processzor került bele, most már mindegyik modellben RTX videóvezérlő van, teljesen kimaradt az Intel Iris Xe Graphics-el szerelt modell. Méretben hangyányit “kövérebb lett” és a webkamera is 8MP-ről 13MP-re váltott, ráadásul kapott egy segéd 5MP Infra kamerát is a 3D letapogatáshoz, így Windows Hello támogatást is élvez. És mielőtt elfelejteném, már mindegyik modell 16:10-es QHD+ felbontást élvez.

Mire képes az ASUS ROG Flow Z13 2023?

ASUS ROG FLOW Z13 2023

Az ASUS ROG Flow Z13 az egyik legkönnyebben hordozható kis erőmű, melyet játékra terveztek, de akár alkotói feladatokra is kiváló lehet, mint videóvágás, képszerkesztés, 3D modellezés. Persze a 3 modell között van különbség, melyet lentebb bővebben kifejtünk hardverenként.

Mire nem alkalmas?

Mivel maga a notebook 13,4″ méretű, így a grafikai munkákhoz egy nagyobb, külső monitor használata azért javasolt, így magán az eszközön bár elvégezhető minden feladat, hangányit kényelmetlenebb lehet a munka. Persze a ROG Nebula Display QHD+ felbontásán minden tű élesen néz ki, néha szükség van nagyobb megjelenítésre.

Kinek érdemes megvásárolni?

Akik szeretnek játszani és szeretnék könnyedén magukkal vinni játékra alkalmas notebookjukat, ami lényegében egy tablet, azok imádni fogják. Bár egy külső billentyűzet és egér a játékokhoz elengedhetetlen, hiszen a hozzá tartozó billentyűzet az nem gamingre lett tervezve. Tehát gamereknek a leginkább ajánlott és akik amellett még alkotói munkát is végeznek, számukra plusz pont. Arról nem is beszélve, hogy tollal használva profi kezekben igazi művészi alkotásokat is létrehozhatnak rajta a grafikus vénával rendelkező felhasználók.

Processzorok

Processzor tekintetében nincs különbség a három modell között, mindegyik 13. generációs Intel Core i9-13900H processzort kapott 24M cache kíséretében és maximálisan 5.4 GHz működési órajel mellett. Egyébként a CPU 14 magos, egész pontosan 6 P magból és 8 E magból áll.

Videókártyák

Videóvezérlő terén viszont már van különbség. Ahogy a bevezetőben is említettem, a Intel Iris Xe Graphics modell megszűnt, azt egy szerényebb, de mégiscsak Nvidia GeForce RTX 2050-re váltották 4GB GDDR 6 memóriával. A középső modell pedig Nvidia GeForce RTX 4050-et kapott 6GB GDDR6 memóriával felvértezve. A csúcsmodellben pedig nem más, mint Nvidia GeForce RTX 4060 lapul 8GB GDDR6 társaságában. Ezek alapján mindenki megtalálhatja a céljainak és pénztárcájának megfelelő modellt.

Kijelzők

ASUS ROG FLOW Z13 2023

Míg a korábbi modell szériájában csak a csúcs modell kapott QHD+ (4K) kijelzőt, a másik kettő FHD+ képernyővel volt szerelve, a 2023-as széria összes modellje QHD+ (2K) kijelzővel lett felszerelve, így 2560×1600 pixel felbontással büszkélkedhetnek. Ráadásul a legújabb ROG Nebula Display technológiát köszönthetjük a notebookokban 165Hz képfrissítéssel, 3ms válaszidővel és 300nit fénysűrűséggel. Amit viszont meg kell jegyeznem, hogy egy hangyányi különbség mégis van a kijelzők között, ugyanis a legkisebb modell nem támogatja a Stylus használatát. Viszont mindegyik támogatja az Adaptive-Sync-et és Pantone validált, valamint Dolby Vision HDR támogatást is élveznek.

Akkumulátor

Akku tekintetében megegyezik minden az előd modellel, 56Whrs és 4 cellás. Viszont a 100W-so töltő 130W-osra változott és 30 perc alatt tölthető továbbra is 50%-ra, mint az előd modell.

Memória és háttértárak

Memóriából mindegyik modell 16 GB (2x8GB) LPDDR5-öt tartalmaz, tárhelyből pedig a legkisebb modell 512 GB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD-vel lett felszerelve, míg a másik kettő 1 TB méretűvel.

Csatlakozók

ASUS ROG FLOW Z13 2023

Csatlakozók megegyeznek mindhárom modell esetén, 1db .5mm kombinált Jack csatlakozó, 1db USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1 db USB 3.2 Gen 2 Type-C Display port és tötlésre is alkalmas. 1db Thunderbolt 4, Display port és szintén töltésre is alkalmas. 1 db ROG XG Mobile interfész és USB Type-C kombinált csatlakozó USB 3.2 Gen 2 és DisplayPort 1.4 támogatással. Továbbá egy micro SD kártyaolvasó.

Egyéb specialitások

Amik járnak hozzá, az 3 hónap Xbox Game Pass, ROG Flow Sleeve (2022) hordtáska, ROG Fusion II 300 fejhallgató, ROG Gladius III Mouse P514 egér a csomagban.

ASUS ROG Flow Z13 2023 ajánlatok

Az ASUS ROG Flow Z13 2023 legkisebb modellje kapható a notebook.hu webáruházában. Nagy segítség lehet a 0% THM áruhitel, ahol 10 egyenlő részletben fizetheted ki a teljes árat 10 hónapon keresztül. Egy fillérrel sem többet vagy kevesebbet.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.