Kezdőlap / Egyéb / ASUS MiniPC PN50 teszt | Nagy tudás apró testben

ASUS MiniPC PN50 teszt | Nagy tudás apró testben

A mai tesztben nem egy hordozható notebookról lesz szó, hanem asztali PC-ről, de azt kell mondanom, hogy ez is a hordozható kategóriába esik, ugyanis roppant parányi az egész. Ez pedig nem más, mint az ASUS MiniPC PN50, az ASUS mini PC megoldása.

Különböző processzor, memória és ssd variációban kapható, de ez itt a kezemben a legalapabb variáns, amibe a memóriát és az tárhelyül szolgáló M.2 SSD-t is külön kaptam, hogy megmutassam, mennyire egyszerű is belehelyezni.

ASUS MiniPC PN50 variációk

A dobozban maga a mini PC, amit először megpillantunk, majd egy külön fakkban a kézikönyvei, CD, különböző csavarok, tápkábel és adapter, valamint egy VESA szabványos monitor hátuljához való rögzítésre szolgáló fém dokkoló található.

Nézd meg videó tesztünket is az Asus Mini PC PN50-ről!

Maga a mini PC elegáns, letisztult. Rengeteg csatlakozó található rajta elöl és hátul is.

Az elején a bekapcsoló társaságában egy beépített mikrofon, külön mikrofonos fejhallgatónak 3,5mm jack csatlakozó, USB-A 3.0, USB Type-C 3.1, Infra port és microSD káryaolvasó foglal helyet.

A hátulján HDMI port, DisplayPort 1.4, még egy USB Type-C 3.1, Gigabites Ethernet, 2db USB-A 3.0 és a tápcsatlakozó helyezkedik el. Az oldalán kensington zár is található.

Az alját csupán 4 csavar rögzíti, melyeket eltávolítva eltolhatjuk azt, és máris szemünk elé tárul a belseje. Két memória hellyel rendelkezik, ahová akár 2x32GB DDR4 memóriát is betolhatunk. Az M.2 SSD mellett normál 2.5” HDD vagy SSD is elhelyezhető a belsejében. 

A szerelése gyerekjáték, a memória és az M.2 SSD-t is pillanatok alatt a helyére raktam. Igazából a legtöbb gondot az M.2 SSD-t rögzítő csavar becsavarása okozta.

Hardver tekintetében tehát tárhely típust és méretet, valamint memóriát mi magunk is választhatunk, vagy már kompletten szereltet is megvásárolhatunk.

Processzor tekintetében az összes variáns 4000-es szériába tartozó AMD Ryzen processzor tartalmaz. Ez az alap modell konkrétan a Ryzen 7-4300U 4 magos 2,7GHz-es procit 4M Cache-el és max 3,7GHz működési órajellel. GPU terén egy AMD Radeon Graphic teszi a feladatát. 

A már felsorolt csatlakozókon felül vezeték nélkül képes WiFi6-ra, BT5.0-ra. 

Külső tápja 65W-os. A ház mérete 115 mm x 115 mm x 49 mm, súlya pedig 700g.

Operációs rendszer nélkül kapható, így arról saját magunknak kell gondoskodni, legyen az akár Linux, akár Windows.

De mire is jó ez a mini PC? Tökéletes munkaállomás irodai munkához. Pici, akár magunkkal is vihetjük könnyedén, egy egér, billentyűzet és monitor kell csak. Jól néz ki, nem foglal nagy helyet, még a monitor hátuljára is felszerelhető, ha az rendelkezik VESA szabványú fali szerelő nyílásokkal. Akár 4 db 4K monitor is köthető rá a quad-display támogatásnak köszönhetően, de egészen 8K-ig támogatott a felbontás a DisplayPorton keresztül egy monitor esetén.

Mivel mozgó alkatrészektől mentes (kivéve persze a hűtő venti), jól bírja a gyűrődést, rezgést, ütődést. Ipari körülmények között is jól működik, legyen az száraz, mínusz 40 fok vagy 60 fokos hőmérséklet, vagy 80%-os páratartalom.

Sokan viszont nem munkára, hanem szervernek szeretnek mini PC-t használni játékhoz vagy torrenthez, esetleg okosotthon központ működtetéséhez. A felhasználási területei sokrétűek. Kicsi, keveset fogyaszt, csendes. Mint látható, rengeteg előnye van, így aki megtalálja benne számítását, annak nyugodt szívvel ajánlom az ASUS mini PC-t.

Comments

Kapcsolat Orosz Mihály

Talán ez is érdekel

Legjobb 3 fémházas laptop 2021

A fémházas laptopok általában a prémium és üzleti kategóriában érhetők el, strapabíró és elegáns kivitelüknek …