Kezdőlap / Tesztek / ASUS Gamer Termékcsalád Teszt | A háromfejű kutya

ASUS Gamer Termékcsalád Teszt | A háromfejű kutya

A Razer termékcsaládról szóló cikkünk és videónk rendkívül népszerű volt a látogatóink között, ezért úgy gondoltuk, hogy összerakunk egy újabb csomagot, ezúttal az egyik legnépszerűbb gyártó, az ASUS jóvoltából!

ASUS ROG Sica

Kezdjünk kapásból egy kis csalással, ugyanis az ASUS ROG Sica még nem a Cerberus család tagja, ahogy majd az ezt követő eszközök lesznek, hanem a „Republic of Gamers” eszközök közé tartozik. Ahogyan a Razer családnál, úgy itt sem maradhatott el egy gamer egér górcső alá vétele. A Razer esetében egy „szerényebb” dizájnnal és mérettel megáldott, inkább a mobilitásra összpontosító eszközt kaptunk, itt viszont ki lett maxolva a komfort érzet, a dizájn és a minőség. Bár ez sem egy „óriási” egér, mégis sokkal kényelmesebb és kellemesebb a fogása. Méreteit tekintve 115x62x39 mm-es és 117 grammos. Kinézetre abszolút az én ízlésemnek felelt meg: a gamerség vagányságát némi eleganciával fűszerezte meg és így a fekete-grafit kombót kiegészítő vörös dísz-elemmel, na meg a pulzáló vörös ROG-logóval határozottan dögös összképet mutat. Egy kis bónusz, hogy kétkezes kialakítású, így egy balkezes számára sem lesz kényelmetlen kezelni az egeret. A ROG-nál azzal kérkedtek az egérrel kapcsolatban, hogy a kattintás jobb reakcióidejét azzal biztosítják, hogy az egér gombjait külön elemként kezelték, nem pedig az egér burkolatával egyben. Érzékelhető a különbség, még a hétköznapi feladatoknál is, így a játékosok biztosan értékelni fogják ezt a megoldást… sőt, tulajdonképpen egy League of Legends csapat működött közre az egér kidolgozásában, így ha egy villámkezű taipei-i gamer-csapatnak megfelel, akkor mindenki másnak jó lesz! Az egér egy 5000dpi-s PMW3310 optikai szenzorral rendelkezik, valamint 3,3 méteres nyomkövetési sebességre és 30 G-s gyorsulásra képes. A Sica teljesítménye amúgy személyre szabható, különböző profilokat alakíthatunk ki neki, felhasználástól függően a ROG Armoury szoftverének hála. Amit hiányolok az egérrel kapcsolatban, hogy nincsenek oldalsót, programozható gombok, valamint a dpi-t sem tudom egy külön gombbal állítgatni. Ezek a funkcionális extrák azért jól jönnének a játékok közben, de akár a hétköznapi böngészést is megkönnyíthetik. Összességében egy komfortos, alap beállításokon is jól működő, elegáns és precíz eszközt kaptunk, ami ugyan rendelkezik gyermekbetegségekkel, de ár/érték arányában szerintem kiváló.

 

Érdekelne egy videós összefoglalás is, az itt bemutatott termékekről? Nézd meg most!

ASUS Cerberus Keyboard | Gamer pötyögtető!

A cikk címében szereplő többfejű kutyához az ötletet a Cerberus-cuccokból merítettem, ezt nehéz lenne letagadni. Talán a csomag egyik legjobb darabja az a Cerberus gamer billentyűzet, amit a már emlegetett háromfejű jószág logójával láttak el. A test kialakítása a szokásos, játékosoknál annyira jellemző, agresszív, szögletes jelleget kapta meg, két oldalt halvány piros dekor-elemekkel, illetve a talpán is ilyen színű bevonattal. Ugyanitt, a jobb tapadás érdekében gumiból kialakított talpakat kaptunk. Az unortodoxnak tűnő, „rángatom, lássuk mennyire csúszik el” névvel ellátott tesztemen magas pontszámot kapott a megoldás, szóval gratulálok a gyártónak! A tasztatúra felső részére média-gombok kerültek, míg az F-sort makrógombként is használhatjuk, ha profilt váltunk a billentyűzeten. Ezutóbbit, azaz a profilváltást jelöli a billentyűzet megvilágítása. Alap helyzetben vörös színben pompázik a Cerberus billentyűzete, de a makró profil esetében ez kékre változik. Egy kicsit beleköp ezzel a levesbe, ha valami „kimondottan vörös” profilt hoztunk össze a cuccainkban, arra viszont nagyon jó, hogy az ember képben legyen arról, hogy épp milyen beállításokkal használja a billentyűzetét. Óriási pozitívumnak könyvelhető el, hogy tudok ilyen betűt írni vele: Í. Igen, ugyanis ez egy magyar gombkiosztású billentyűzet, ami a korábban bemutatott Razer billentyűzetre nem volt elmondható. Hazánk játékosai így fellélegezhetnek, egy „í”-vel gazdagabbak lettünk! Ugyan a fröccsenéseket jól viseli, mégse öntsük nyakon egy pohár vízzel… annak ellenére, hogy a szerkezet alsó részénél van egy kis „elfolyó” nyílás, hogy a véletlenül az eszközbe jutó folyadékot el tudja vezeti. Szerkezetileg egy gumiharangos, membrános megoldásról van szó, 19 KRO-s „pergésgátlással”…igen, ennek ez a magyar neve. Lényegében ez azt jelenti, hogy 19 gomb lenyomását tudja egy időben érzékelni a billentyűzet. A leütések úgy gondolom megfelelően érzékelhetőek, a kellemesen puha és nem túl hangos billentyűzet így egyszerre komfortos, de a hardcore gamerek által elvárt precizitást is biztosítja. A gépünkhöz egy két méteres, szövött burkolatú kábellel csatlakoztathatjuk a 471x186x41 mm-es, 1.1 kg-os Cerberust. A billentyűzettel kapcsolatban nem igazán lehetett panaszom, hiszen az „átlagos játékos” profilomnak teljesen megfelel, de egy kollégám megjegyezte, hogy ő bizony hiányolja a plusz makró-gombokat.

ASUS Cerberus fejhallgató | Basszuskulcs!

Zárjuk a kört egy fejhallgatóval, az ASUS Cerberus Headsettel ami nem csak a teljesítményével, hanem egy 1.2 méter hosszú kábellel is a gép elé láncol minket (plusz-mínusz az az 1.3 méternyi, amit még hozzá lehet adni az extra kábellel). Kialakítását tekintve, egy két részes összekötő elemből áll, ami egy fix keret és egy pántos, a fej méretéhez illeszkedő flexibilis elemből áll. Utóbbi műbőr és textil bevonatot kapott, viszont a párnázása közel sem olyan vastag, hogy különösebben érzékeljük a fejünkre húzva. Kinézetét tekintve nekem annyira nem volt megfogó a Cerberus, a műanyag borítással és a nagyon minimalista kialakítással. A füleket borító párnák 100 mm-esek, az én esetemben pont jól fedi a fület, de érezni, hogy hallószervem kimaxolta a rendelkezésre álló teret. Kellemes viselet, nem nyomta sem a fejemet, sem a fülemet használat közben. A külső zajt tisztességesen szűri, némi morajlást beenged, de nem zavaróan. Behajlítani nem lehet, így a szállítása egy kicsit macerásabb, de megéri akár útitársunkként is magunknak tudni. 60 mm-es neodímium mágneses hangsugárzókat rejtő textil-műbőr kombós borításban egy korrekt hangrendszer működik, bár a korábbi Razer eszközhöz képest a térhatásban talán nem annyira erős, számomra. 20 – 20000 Hz közötti frekvencia-átvitelre képes hangszórókat megint csak érdemes a „Havasi Balázs – Storm” próbának alávetni, s bár nem adja vissza egy koncertterem élményét, a hangminőség így is produkál majd elismerő fejbiccentést. A mély hangok tekintetében érzékelhetjük, hogy gyengélkedik a Cerberus, talán nem annyira öblösek és ütősek, mint azt várnánk, így ezt betudhatjuk a mínusz pontnak. Bár, nekem igencsak bot fülem van…de talán, ha említenem kell valamit, ami feltűnt a korábbi tesztalanyhoz képest, az a mélyek tisztasága. A fent emlegetett 2.5 méterre bővíthető kábelt kiegészíti egy Y-elosztó is, amivel külön 3,5 mm-es fejhallgató- és mikrofondugókra tudjuk bontani a sima, 3.5-ös kimenetet. Ezen felül kapunk még egy toldást, hogy a „speciálisabb igényű telefonokhoz” is csatlakoztatni tudjuk a headsetet. A jack dugaszt még ne felejtsük el, a mikrofont is ilyen úton tudjuk a bal oldali fülesbe illeszteni.  A 50 – 10000 Hz frekvencia-értékeket produkálni képes eszköz ugyan egy minőségibb videós tartalom elkészítéséhez nem elegendő, egy egyszerű online meccs alatti kommunikációhoz tökéletesen megfelel.

Összefoglalás

A fentebb olvashatókat összegezve, megint egy izgalmas csomagot raktak össze a srácok, amit érdemes megfontolni azoknak, akik szeretnének a hétköznapibb eszközök felől elmozdulni a kimondottan játékosoknak dedikált élmények felé. A megfelelő eszközökkel ugyanis sokkal élvezetesebb lehet egy játék: egy megfelelő egér könnyebb célzást és precízebb mozgásokat ígérhet, a billentyűzet esetében a jobban érzékelhető reakciók, a headset esetében pedig a kommunikáció és a játékok hangjainak érzékelése jelentheti a különbséget az átlagos eszközök minőségéhez képest.

Comments

Kapcsolat Szikra Balázs

Talán ez is érdekel

Top 3 üzleti laptop [2020 ősz/tél]

Üzleti célra notebookot vásárolni nem egyszerű feladat, hiszen az üzleti laptop jelentése egy professzionális, jó …