ASUS FX503 Teszt | P-p-p-powerful!

„Powerful Performance. Portable Perfection” – ahogy leírta az utolsó szót is az ASUS szövegírója, majd alliterációjától elégedetten hátradőlt és az asztalán pihenő notebookjára nézett. Ott pihent előtte a „négy P-s” gép, aminek landing oldala az imént készült el, s amit most bemutatunk mi is nektek. Vajon rászolgált a szavakra? Jöjjön az ASUS FX503 tesztje!

Külső: Halványodó hatalom

Furcsa helyzetben vagyok az ASUS FX503-at illetően, hiszen a korábbi években teljes vállszélességgel kiálltam volna a mögé az állítás mögé, hogy az „ASUS gyártja a legszebb notebookokat”. A helyzet az, hogy még mindig ennek a gyártónak a dizájnja tetszik a legjobban, de a gamer vonalon mintha elbizonytalanodtak volna a külső kidolgozásának folyamatánál. Az FX503 esetében még nyomokban előfordul a régebbi kiadások különleges jellege, de sokat egyszerűsödött, mondhatni „letisztult” a megjelenése. A szálcsiszolt fémes borítás, a unibody fémházon jól mutat, de sok extra dekort ezúttal nem kapott. Sokat ekéztem a Lenovo notebookokat, hogy szögletesek és egyszerűek, mint a faék, s most a favoritom játszotta meg ugyanezt. A sarkok lekerekítése és pár ASUS-os stílusjegy megvan, de ezúttal egy kicsit minden „kockább” lett. Nem áll rosszul neki, de váratlanul megpróbált finomítania a korábban extravagánsabb jellegén az ASUS. Tegyük hozzá, ez nem egy „ROG” notebook. A Republic of Games kiadásokra jellemző igazából az az agresszív, túldíszített dizájn, aminek a hiánya igazából szemet szúrt nálam, s most a gamerség és az elegáns ASUS darabok keresztmetszetében találta magát az FX503. Lényegében ugyanis ez a helyzet. Egyszerre akar visszafogott lenni, mégis magán hordozni pár olyan jegyet, amiből az erő sugárzik. Ezeket a sorokat írva jött a megvilágosodás, hogy ez a gép egy „visszafogott játékosnak” való. Egyszerű, mérsékelten elegánsnak is nevezhető, de pár apró részletnek köszönhetően az erő is megvan benne.

ASUS FX503 elölről

Minimális dekornak tekinthető a billentyűzeten feltűnő vörös kiemelés a WASD gomboknál, a Power gomb, ami egy fémes vörös borítást kapott, valamint az egyszínű, piros LED háttérvilágítás, hogy a „gamer” jelleg megmaradjon. A tasztatúra 1,8 mm-es billentyűúttal rendelkezik, a billentyűív (billentyűk közti rés) 0.25 mm, ami a játék, vagy intenzívebb használatnál kényelmes távolságnak tűnik (értsd úgy, hogy nincsenek annyira közel a gombok, hogy áttéved az ujjunk más billentyűre) A dizájnt érintve viszont kitérhetünk két P-re a felvezetésben látható négyből. „Portable perfection”, azaz „mesteri mobilitás” (bevetettem minden műfordítói készségemet, hogy megmaradjon az alliteráció és a tartalom is). Az FX503 egy 384 x 262 x 24 mm-es notebook, ami nagyjából megegyezik a korábban bemutatott HP Pavilion Powerével. Arra a notebookra is elmondható volt, hogy kényelmesen elvan az oldaltáskánkban, 2,21 kilós súlyának köszönhetően azért lesz egy állandó terhelés a vállunkon, de ez még a vállalható kategóriában van. Vaskos, masszív notebook, ez biztos, így a mesteri mobilitás inkább a teljesítmény/mobilitás arányban nyilvánul meg. Önvédelmi eszköznek tökéletes, na meg a zömökségéből adódóan nem féltjük majd a táskánkban, ha ki kell mozdulni vele.

Megnéznéd működés közben? Kattints az alábbi videóra, hogy ne maradj le a ASUS FX503-as videós értékeléséről! A szöveges teszt folytatásához pedig csak görgess lejjebb!

Portok és eszközök: Szép kép, standard tudástár

Nézzük most a kijelzőt, ami egy 15,6 colos, FullHD matt LED panel. Ezzel nagyjából el is mondtam róla mindent, hiszen kiadástól függően változhat az, hogy 60, vagy 120 Hz-s kiadást kapunk. A számok nyelvét lefordítva: minél magasabb ez a szám, annál simább az események folyása a képen, így nem csak a gépünk produkál nagy teljesítményt, hanem megvan a kijelző is hozzá, ami olyan minőségben vissza is tudja ezt adni nekünk. Nem kell természetesen a 60 Hz-s kijelzőket ezután kidobálni, hiszen ezek is minőségi darabok, sőt a tesztgépnél is ez a változat volt. Nagyon tiszta, remek színminőséget hozó, kellemesen kontrasztos képet mutatott az FX503-as kijelzője, szóval jöhet a szokásos elismerő taps neki. Portjaira tekintve a szokásos kínálattal találkozhatunk. A hűséges, évek óta változatlan COMBO audio jack 3 és feles, na meg a jó öreg RJ45-ös LAN kábel dugasz is megvan nekünk, s ha már kihagyhatatlan eszközökről beszélünk, akkor itt van a HDMI 2.0-át támogató HDMI port is. Természetesen van USB-s portunk is, három egész darab, 3.0-ás kiadásban. A WiFi vétel a 802.11ac szabványnak, a Bluetooth meg a 4.0-ásnak felel meg, s így dolgozik hűségesen a gépházban. Persze, a legizgalmasabb a 64WHr-es akkumulátor mozgása, ami tényleg igyekszik, hogy töltőkábelek nélkül tudjunk gamerkedni, de azért jobb a biztonságos konnektortávot megtartani. Normál használatnál nincs vele gond, 3-3 és fél órát elbír netezéssel és egyszerűbb feladatok ellátásával. A stílusosan elrendezett állapotjelző LED-ek alatt pihen az Icepower hangrendszer, ami nem hoz csalódást, szépen adja vissza a játékok/videók hangját. Nem egy 7.1-es hangrendszer, de a beépített hangszórók közt abszolút jó minőséget produkál.

ASUS FX503 Portok

Teljesítmény: Az árnyharcos vetélytársa

Emlegettem már a HP Pavilion Powert, aminek közvetlen vetélytársa lett az FX503-as. Megjelenésében mind a kettő a „visszafogott gamer” kategóriába tartozik (amennyiben a HP acid zöld elemei még beleférnek a visszafogottság jellemzői közé), míg teljesítményben is inkább a belépő gam-erőt hozzák el nekünk. A specifikáció koppra egyezik, kezdve az Intel® Core™ i5-7300HQ processzorral, ami 3.5 Ghz-s maximális teljesítmény produkálására képes, kiegészítve az NVIDIA GeForce GTX 1050-össel pedig a gamerség előszobája és nappalija közti határon áll (értsd, belépő szintű gép). Ez utóbbi ugye 4GB DDR5-ös memóriával dolgozik, ahogy maga a notebook is 4 giga memót kapott 2400MHz-es órajellel.

ASUS FX503 Billentyűzet

Működés közben ez mire is elegendő? A komolyabb játékoknál a közepes beállításokat viszi igazán, így az ultra beállítás csak a korábbi kiadású darabokból hozható ki, mint például a GTA V, ami máig az egyik legnépszerűbb játék a piacon, hála az Online változatának. Ahogy az a 3DMark tesztünkből is kiderült, akadnak nehézségek, de visszafogottabb beállításokon még a komolyabb igényű játékok is futtathatóak lesznek rajta. A tesztelési folyamatba bekerült a Final Fantasy XV Benchmarkja, ami először nem volt hajlandó felismerni a GeForce kártyát és az integrált videokártyával futott egy standard szintnek megfelelő eredményt. Kis bajlódás után sikerült a 1050-est munkára bírni és Lite részletességgel, Full HD felbontáson a Standard és Fairly High határára érkezett meg az eredmény. A Final Fantasy PC-re hamarosan érkezik, TOP grafikával, nagy nyílt világgal, így ez a pontszám egy belépő szintű gamer géptől teljesen megfelelő.

ASUS FX503 Szervízablak

Amiből jut elég majd, az a hely, hiszen egy terrányi tárhelyet kaptunk egy hibrid HDD formájában. Az 5400 RPM-es SSHD háttértár ugyanis intelligens módon egy 8GB-os, a felhasználó számára láthatatlan meghajtón kezdi használni az általunk legtöbbet használt elemeket, illetve ezek SSHD-ra áttükrözött változatát, ezzel gyorsítva a munkamenetet már-már az SSD tempójára. Az eszközöknél említhettem volna még az intelligens hűtési rendszert is, ami két ventilátoros kialakításával próbálja szép hűvösen tartani a vasat. Sőt, nem csak próbálja, de megy is neki. Komolyabb terhelés alatt sem olvadtam rá az alsó panelre, vagy gyulladt ki a farmerem/az asztalom.

Összefoglalás: Mérsékelt erő

Mit is jelent tehát az, hogy belépő gamer? Azt, hogy ugyan hozol áldozatokat a teljesítmény oltárán, mégis kapsz egy olyan notebookot, ami visszafogottabb beállításokkal, de betekintést nyújt a most menő játékok világába, míg a két-három évvel ezelőtt csúcs címekkel simán megbirkózik. Sőt, napjaink legnépszerűbb játékai, mint a FIFA-sorozat, vagy az egyik legtöbb eladott példánnyal rendelkező GTA V simán elfut rajta. Ha nem is ez a legerősebb gép, de ennek ellenére nyújt egy remek antrét a játékosok világába.

Meggyőzött mai bemutatónk alanya? Az ASUS FX503-at megtalálhatod webshopunkban, valamint üzleteinkben.

ASUS FX503 Front 2

Comments

Rólunk Katona-Kis András