ASUS EXPERTBOOK P1 P1512 TESZT | Megbízható belépőszintű

Az ASUS kihozta magából a maximumot, amikor egy gyors, elegáns és megbízható notebookot alkotott meg a belépő szintre. Ez pedig nem más, mint az ASUS Expertbook P1 P1512. De több variáció is létezik belőle, nálam a P1512CEA-BQ0217 modell landolt. Ráadásul, most május 31-ig óriási kedvezménnyel kapható az összes ASUS ExpertBook P1 modell a notebook.hu webáruházában! Lássuk, is mit rejt a doboza a nálam található expertbooknak!

A dobozban található egy további 2,5” merevlemez vagy SSD beépítéséhez szükséges kiegészítő csomag – a notebook maga természetesen rendelkezik háttértárral -, mely csak a további bővítést segíti. A töltő adapter apró, így örülhet, aki sokat utaztatja magával az eszközt. Természetesen a szokásos papírok is ott lapulnak egy fakkban.

Nézzük körbe a notebookot

Körbenézve a notebookot, teteje fényes, de nagyon kellemes tapintású műanyag borítást kapott.

Bal oldalán táp csatlakozó, USB 3.0 Type-C csatlakozó, szellőzőrács, HDMI és USB 3.0 Type-A csatlakozók sorakoznak.

Jobb oldalán power és HDD LED-ek, micro SDXC kártyaolvasó, 3,5mm kombinált jack, 2db USB 2.0 Type-A csatlakozó található, valamint még egy kensington zár is helyet kapott.

Alján gumitalpak, szellőzőrácsok és a hangszóró rácsok láthatók, melyek a SonicMaster technológiával szerelt hangszórókat rejtik.

Mérete 360,2 x 234,9 x 19,9 mm, súlya pedig 1,8 kg.

Képernyő

Kinyitva a 15,6” FullHD matt LCD kijelző tárul elénk, mely 250 nit fénysűrűséggel rendelkezik. A billentyűzete teljes méretű, mégis elfértek mellette szűkösen a numerikusok is. Háttérvilágítással viszont nem rendelkezik. Touchpadja elhelyezkedése és mérete pont megfelelő.

Sajnos ujjlenyomatolvasó nem található rajta. A kijelző fölött található a beépített mikrofon Cortana támogatással, valamint a 720p webkamera, amely megfelelően teszi a dolgát, ha szükségünk van rá.

Processzor

Hogy mitől kiváló munkaeszköz az ASUS belépő szintű üdvöskéje? Ebben a modellben egy 7. generációs Intel Core i5-1135G7 processzor található 8M cache-el és maximálisan 4.2GHz-es működési órajellel. Grafikus vezérlőként az Intel Iris Xe Graphics került a motorház alá. Memóriából 8GB DDR4-et kapunk, míg tárhelyül egy 512GB M.2 SSD szolgál. 

Előre telepített operációs rendszerrel nem rendelkezik, így azt külön kell megvásárolni hozzá, én egy Windows 11-et telepítettem rá, ezt javaslom, mert sokkal jobban felismerte a hardvereket, mint a Windows 10, amivel először próbálkoztam. A telepítéshez pedig szükség lesz a F6flpy-x64 – VMD driverre, vagy a VDM kikapcsolására BIOS-ban, hogy megkönnyítsük az életünket. Tehát ne lepődjünk meg, ha telepítéskor nem látjuk az SSD-t, ezt a drivert letöltve be tudjuk tallózni és minden rendben lesz.

Vezeték nélküli kapcsolatra WiFi 6 és Bluetooth 4.2 szolgál. TPM chip is van benne természetesen, ami a Windows 11 egyik előfeltétele.

Akkumulátor 2 cellás, 37Whr beépített, töltője pedig roppant pici, ami a könnyű hordozhatóságot tovább támogatja. 

Összegzés

Az ASUS ExpertBook P1 P1512-t azoknak ajánlom, akik egy szép, gyors és megbízható társat keresnek elsősorban irodai munkához, filmezéshez, kikapcsolódáshoz. Ár/érték arányban nagyon ott van, főleg most, hogy május 31-ig akciós a notebook.hu üzleteiben és webáruházában.

Comments

Rólunk Orosz Mihály

A kiváló, 1984-es évjáratomnak köszönhetően a számítógépek, okostelefonok fejlődését korai korszakuktól kezdve figyelhettem egészen napjainkig. Már gyerekként nagy hatással voltak rám a sci-fi filmek és a bennük látható technológiák, melyek nagy része azóta valósággá is vált részben vagy teljes egészében. BASIC programozást 12 évesen a Commodore 64 korszakom óta tanultam, míg egészen 20-as éveim elejéig volt közöm Turbo Pascal, C++, HTML, PHP-hez is, s míg sokan azt állították nagy programozó leszek, én rájöttem, hogy csak addig szerettem programozni amíg nem mondták meg mit programozzak. A tanulmányaim folyamatosan informatika irányában voltak, a főiskola utolsó 1-1,5 évében pedig egy régi nagy álmom teljesült, egy egész számítástechnikai üzletet vezethettem. Én találtam ki milyen árut hozzanak, milyen áron adjuk, komplett konfigurációkat szereltem össze és szervizeltem. A fősuli végével online marketing irányba vitt az élet, ahol a HTML-nek még hasznát vettem. Gyerekkoromtól kezdve a Commodore 64, Schneider Color Personal Computer 664-en át az első Intel Celeron 266MHz-es processzorral megáldott PC-men keresztül volt mindenem, melyek az idő alatt folyton cserélődtek újabbnál újabbra. Ugyanígy az első telefonom 14 évesen kaptam, az egy Nokia 3310 volt, majd jöttek a polifonikus csengőhangos, színesebb kijelzős telefonok, később lett egy HP iPAQ H1940 zseb PC-m, amivel telefonálni nem lehetett, de ha BT-on összekötöttem a mobilommal, ami már tudott netet megosztani, akkor tudtam rajta böngészni, skype telefonálni. Váltig állítottam mindenkinek, hogy higgyenek nekem ez a jövő, nagy színes érintőkijelző, ilyenek lesznek a telefonok, majd rá pár évre megjelent az első iPhone. Kb. azóta haragszom az Apple-re, mert előadták, hogy ilyen még nem volt, holott nekem már évekkel előtte volt zseb PC-m, aminek létezett telefonos verziója is, az egyetlen különbség a felhasználói felület egyszerűsége volt. Az én első komoly okostelefonom a HTC Touch Pro volt, ami szerintem a mai napig igazán menő készülék. Mint a korábbi pocket PC-k ez is Windows Mobile operációs rendszerű volt, de készítettek rá egy felhasználóbarát kezelőfelületet. Utána sok mobilom volt míg el nem jutottam a jelenleg is használt Samsung Galaxy Z Fold2 készülékemhez, amit 2021 óta nyúzok „töretlenül”. Notebookom Microsoft Surface Pro 6, asztali gépem egy i9-es Intel, 16GB RAM, RTX 2070, de főként videóvágásra használom. Játszani PS5-ön szoktan és van hozzá PSVR2 is, ami igazán nagy előrelépést mutatott fel az elődhöz képest, mely bevezetett a virtuális valóság világába.